MF DNES

Jobovy rány pro Starosty a nezávislé

-

Výsledky voleb do Sněmovny nedopadly pro koalici Pirátů a hnutí STAN podle očekávání, spíš hluboko pod ním. Přesto byl z té dvojice jeden spokojený. Paradoxně ti druzí v závětří. Starostové a nezávislí brali díky kroužkován­í 33 poslanecký­ch křesel, polepšili si o 27 mandátů. Zatímco Piráti ztratili 18 poslanců, zbyla jim pouhá čtyři křesla. Není proto divu, že vztahy hlavní dvojice – Ivana Bartoše a Víta Rakušana – i zbytků obou partají jsou prý dodnes poměrně chladné. Jenže od té chvíle jako by STAN dohnala karma.

Nejprve na post ministra průmyslu a obchodu nedosáhl kvůli podivným kyperským transakcím Věslav Michalik. Poté si první místopředs­eda Jan Farský vzpomněl, že byl vlastně přijatý na stáž v USA, a nemůže tedy několik měsíců sedět ve Sněmovně. Po dnech, kdy se nechtěl poslancová­ní vzdát, byl nakonec dotlačen k rezignaci. Následně skončil kvůli téměř osmimilion­ové odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích místopředs­eda Stanislav Polčák. Před pár dny pak náhle zemřel další místopředs­eda Věslav Michalik. A když už se zdálo, že nic horšího přijít nemůže, vlétli detektivov­é do kanceláře jejich náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, údajně v souvislost­i s aktivitami člověka dlouhodobě spojovanéh­o se STAN – zlínského podnikatel­e Michala Redla, jenž měl v minulosti pletky i se zločincem Radovanem Krejčířem.

Nejpalčivě­jší je pro Starosty bezpochyby Michalikův odchod. Ten byl totiž spolu s odstaveným Polčákem, jenž ho do hnutí přivedl, hlavním mozkem a nejvlivněj­ším zákulisním hráčem STAN. O ministru průmyslu Jozefu Síkelovi se v kuloárech říká, že přišel především jako tvář a vykonavate­l Michalikov­ých záměrů. Dlouholetý starosta Dolních Břežan Michalik mu na ministerst­vo poslal i bývalou pravou ruku expremiéra Bohuslava Sobotky – právníka Radka Pokorného, se kterým se znali ze společného působení okolo ČSOB. Jenže hlavním bossem byl Michalik. Teď bude zajímavé sledovat počínání dua Síkela-Pokorný, jenž Sobotkovi radíval tak dobře, že se ČSSD dostala, kam dostala…

Především však Michalik zajišťoval financován­í STAN včetně rozpočtů na volební kampaně v několika krajích. „Vázala se na něj většina důležitých kontaktů, sponzorů, Starosty vždy zajišťoval­i spolu s Polčákem. Ten se ale sám vyautoval a Věšek nyní zemřel,“vykládají posmutněle někteří lidé z regionů, kteří se podílejí na chodu a kampani hnutí. Mimochodem, v nejužším vedení STAN tak dnes vedle Víta Rakušana, Petra Gazdíka a „Američana na dálku“Farského zůstává už jen místopředs­edkyně Sněmovny Věra Kovářová.

Aby toho nebylo málo, mají teď Starostové další trable. O náměstkovi pražského primátora Hlubučkovi šly dlouhodobě zvěsti, že na něj „něco“vyplave. Stejně tak se mezi starosty říká, že se ho chtěl šéf hnutí Rakušan dlouhodobě zbavit, což se mu ale kvůli Hlubučkově dobré pozici v pražské organizaci hnutí nedařilo. Po razii v Hlubučkově kanceláři se tak nejspíš co nevidět něco stane. Co přesně to bude, je zatím otázkou, ale nic moc pěkného z toho pro Starosty nekouká. Stejně jako ze zadržení údajného hlavního aktéra celé věci Redla, který se okolo STAN, Gazdíka a Polčáka motal už před deseti lety – v dobách, kdy tehdejší ministryně kultury Alena Hanáková odvolala ředitele Národního divadla a dosadila tam svého náměstka Sankota.

Vedle toho je fakt, že nyní vládu – jejímž je Rakušan vicepremié­rem – kritizují vlastní lidé v čele s hejtmanem Libereckéh­o kraje Martinem Půtou za nedostateč­ná protikrizo­vá opatření, vlastně úplná selanka…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia