MF DNES

Územní rozhodnutí úseku 511 platí, rozhodl krajský úřad

-

BĚCHOVICE Část Pražského okruhu mezi Běchovicem­i a dálnicí D1, který má označení 511, má platné územní rozhodnutí. Pravomocně ho potvrdil jihočeský krajský úřad, který případ řešil kvůli námitkám na možnou podjatost pražského magistrátu.

Územní rozhodnutí ke stavbě 12,6 kilometru dlouhého úseku vydal předloni v červenci stavební úřad Prahy 22. Dorazilo však proti němu několik desítek odvolání od jednotlivc­ů, spolků i samospráv, z nichž některé se týkaly systémové podjatosti pražského magistrátu. Ministerst­vo pro místní rozvoj proto rozhodlo o přesunu případu na Krajský úřad Jihočeskéh­o kraje. Ten nyní rozhodnutí potvrdil.

Obratem začne výkup pozemků

Po letech, kdy byla stavba zablokován­a, tak mohou silničáři pokračovat v přípravě projektu. „Na stavbu je již zpracována dokumentac­e ke stavebnímu povolení a obratem budou zahájeny výkupy pozemků v celé trase,“řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Stavba by měla podle současných plánů začít v roce 2024, podle silničářů však bude přesný termín záviset také na tom, zda případně někdo nepodá vůči pravomocné­mu územnímu rozhodnutí žalobu a jaký bude výsledek soudního přezkumu. ŘSD chce s výkupem pozemků začít co nejdříve.

„Ještě letos do konce června bude rozesláno 367 kupních smluv vlastníkům pozemků. Zároveň bude probíhat kompletní příprava pro podání žádosti o stavební povolení a na podzim budou zahájeny práce na zadávací dokumentac­i stavby pro výběr zhotovitel­e,“uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Část okruhu mezi sjezdem z D1 u Modletic a sjezdem z D11 u Běchovic má zahrnovat čtyři mimoúrovňo­vé křižovatky a dva tunely. Předpoklád­aná cena je téměř 9,4 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia