MF DNES

Povinné ručení v pěti otázkách a odpovědích

-

Komu škodu nezaplatí

Máme v rodině dvě auta, obě jsou psaná na mě, jedním jezdím já, druhým manželka. Při parkování se ženě podařilo můj vůz nabourat. Zaplatí pojišťovna škodu?

U pojišťovny uspějete, pokud máte havarijní pojištění. Na povinné ručení se spolehnout nemůžete, protože pojišťovny z principu nezaplatí škodu, kterou způsobí řidič sám sobě či jinému členu domácnosti. Povinné ručení uzavřete hned

Kupuji ojeté auto na inzerát přímo od majitele. Pojedu si pro ně o víkendu. Jak je to s povinným ručením? Mohu domů jet na povinné ručení původního majitele a v pondělí si pak sjednat vlastní?

Řešení, které navrhujete, je značně rizikové – v případě, že byste cestou domů skutečně způsobil nehodu, původní majitel už by nebyl vlastníkem auta. Pravděpodo­bně by se mu nechtělo roztrhat kupní smlouvu, vrátit peníze a přijít o své bonusy kvůli vámi zaviněné nehodě. Řešením je uzavřít povinné ručení ve chvíli nákupu – dnes se to dá snadno zařídit online včetně okamžité platby, obratem vám přijde elektronic­ky i „zelená“karta. Pojistěte se i jako majitel elektrokol­a, i když to není povinné

Plánuji sobě a manželce pořídit elektrokol­o. Nejsem si však jist, jak je to s nutností uzavřít povinné ručení...

V současné době není klasické povinné ručení pro elektrokol­a, elektrokol­oběžky apod. v nabídce, i když evropská legislativ­a ho do budoucna chystá. Povinnost uzavřít pojištění by se měla týkat vozidel, která jezdí rychlostí nad 25 km/h nebo váží více než 25 kilogramů. Je však jasné, že stejně jako klasický cyklista, i elektrocyk­lista může zavinit nehodu, a tudíž je odpovědný za způsobenou škodu. Pro takový případ je vhodné uzavřít pojištění odpovědnos­ti v běžném občanském životě. Pojištění nevypovíte jen tak

Známý pracuje jako poradce a nabídl mi výhodné povinné ručení. Chtěl jsem vypovědět stávající smlouvu, jenže prý to nemohu udělat hned, ale až za tři čtvrtě roku, údajně kvůli datu uzavření smlouvy.

Bohužel to tak je. Většina pojišťoven umožní ukončit smlouvu jen k datu výročí jejího uzavření, a to ještě musíte výpověď poslat nejpozději šest týdnů před tímto termínem. Pravidlo odpovídá zákonu, a pokud se s pojišťovno­u na dřívější výpovědi nedohodnet­e individuál­ně, nic nenaděláte. Existují však situace, kdy smlouvu můžete vypovědět okamžitě:

– když máte povinné ručení u vstřícné pojišťovny, momentálně je takovou Direct. Nebudou vás držet, nechají vás jít.

– když platíte několikrát v roce, případně jste třeba nestihli poslat výpověď v oné šestitýden­ní lhůtě před výročím – to není úplně čistý způsob, ale prostě neuhradíte další pojistné. Pozor však: ještě nějakou dobu budete pojištěni a pak vám pojišťovna vypoví smlouvu sama pro neplacení. Pojistné až do chvíle výpovědi budete muset doplatit! A samozřejmě si hned uzavřít nové pojištění jinde.

– naopak zcela legálními jsou situace, kdy auto prodáte, totálně zničíte, odhlásíte z registru (a uložíte značky do depozitu) či je vám ukradeno. Vše je třeba pojišťovně doložit. – vypovědět smlouvu lze i do osmi týdnů po jejím podpisu či tři měsíce po pojistné události nebo do 30 dní od chvíle, kdy vám pojišťovna oznámila změnu pojistného. Viník ujel, nebo nebyl pojištěn

Když jsem se vrátil k zaparkovan­ému autu, našel jsem ho odřené a mělo promáčklý blatník. Viník však odjel a nenechal na sebe kontakt. Jak mám postupovat? Je to stejná situace, jako kdyby mne naboural nepojištěn­ý řidič?

Jde o podobné, ale nikoli totožné okolnosti:

Viník není pojištěný, ale znáte ho: Pro poškozenéh­o jednodušší situace, škodu mu uhradí Česká kancelář pojistitel­ů z takzvaného garančního fondu. Vyplacenou částku pak bude následně vymáhá od viníka.

Viník není známý: To je váš případ. U majetkovýc­h škod je jediným řešením spolehnout se na vlastní havarijní pojištění. Jen v případě, že by viník ujel od vážnější nehody (a nebyl vypátrán), při které došlo k úmrtí či poškození zdraví, opět by se platilo z garančního fondu ČKP. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia