MF DNES

Léčba začala drilem

Nový kouč Priske se snaží oživit Spartu. Začal zostra.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Možná jste měli zažitou představu, že první trénink na startu fotbalové přípravy bývá lehčí. Oťukávací, seznamovac­í. Něco jako první den ve škole po prázdninác­h: na studenty taky hned nečeká zákeřná písemka. Neplatí to bez výjimky. Fotbalová Sparta včera zažila všechno, jen ne pozvolný začátek letní šichty. Pokud hráči doteď netušili, do čeho s novým trenérem Brianem Priskem jdou, při první příležitos­ti získali jasnou představu.

„První trénink byl nad očekávání náročný,“supěl obránce Jan Mejdr, nová posila z Hradce, a otíral si orosené čelo. „Trenér chce mít hráče dobře fyzicky připravené a chce, aby to na hřišti bylo vidět.“

Priske je ve Spartě teprve dva týdny, ale i za krátkou dobu si zřejmě stačil uvědomit, že utrápený klub může zvednout jediným způsobem: poctivou dřinou.

Dánský expert možná na první pohled dělá dojem fotbalovéh­o vědátora, který se ze všeho nejvíc vyžívá ve vymýšlení signálů a v datových analýzách, ale včera se uvedl jako tvrďák. Nebral ohledy na to, že na Strahově zrovna výjimečně nefoukalo a do trávníku se ostře opíraly sluneční paprsky. Z hráčů lil pot už po pár minutách, protože místo dlouhého mluvení se přešlo k akci. Tréninková premiéra sice trvala jen něco málo přes hodinu, ale neměla jediné hluché místo.

Pokud byli sparťané zvyklí, že si po každém cvičení aspoň trochu odfrknou a vydýchají, tentokrát dostali sotva pár vteřin.

Žádné prostoje, žádné úsměvy, žádné legrácky, žádné oddechové bago nebo břevínka. Priske hned vyslal signál: Odteď budete jezdit jak pily.

„Na fyzickou přípravu budeme dbát nejen v přípravě, ale i během sezony,“zdůraznil, když před polednem na Strahově mluvil k hloučku novinářů. „To se ve Spartě žádá, chceme přece být nejlepší.“

Nemá cenu věštit, jestli se to Spartě podaří. První ostrý zápas, předkolo Konferenčn­í ligy, ve kterém narazí na norský Stavanger, ji čeká za víc než měsíc. Ale první trénink ukázal, že leccos bude jinak.

Priske vycítil, že pokud se chce Sparta vyhrabat z bídy, musí změnit přístup. A jak jinak zjistit, s kým počítat a s kým ne, než drsnou prověrkou na úvod?

V úterý si hráče ozkoušel při fyzických testech na Fakultě tělesné výchovy, ve středu na trávníku. Sám většinu času jen dohlížel a lehce usměrňoval, zatímco kolegové z realizační­ho týmu veleli. Nejvíc byl slyšet nový kondiční trenér Christian Clarup, který po hráčích bez dlouhého vysvětlová­ní začal šlehat pokyny v angličtině.

„Kdo neví, co říkám, ať se zeptá někoho, kdo mi rozumí,“prohodil důrazně, když viděl, že někteří při úvodním cvičení lehce tápou.

Angličtina byla slyšet ze všech stran, dokonce i český asistent Luboš Loučka ji používal, když hráče při jednom ze cvičení rozděloval do týmů. A zněla také z reprodukto­rů při běžecké prověrce. Hráči se seřadili na čáře, zasprintov­ali na okraj vymezené zóny, pak zpátky. A znovu. A znovu. A znovu.

„Stage fifteen. Píp, píp, píp. Stage sixteen,“ozývalo se hlasitě z velké reprobedny v krátkých intervalec­h. Celkem došlo na devětadvac­et fází, tu poslední už ale zvládl jen obránce Wiesner – spoluhráči postupně odpadávali, až zůstal sám. A když naposledy doklusal za čáru, svalil se vyčerpáním i on.

O chvíli později už sparťané kmitali na vedlejším hřišti, cvičení zaměřené na rychlou souhru a presink vedl asistent Thomas Nörgaard.

„Reakce! Rychlost! Intenzita,“volal co vteřinu od postranní čáry, aby hráči nevypustil­i ani centimetr. Až pak jim Priske zatleskal a novináře přesvědčov­al: „To, co jsem viděl, mi udělalo radost.“

Mluvil z něj diplomat, nebo spokojený trenér-tvrďák?

 ?? Foto: ČTK ?? Dánova premiéra Sparta poprvé trénovala pod vedením nového kouče Briana Priskeho.
Foto: ČTK Dánova premiéra Sparta poprvé trénovala pod vedením nového kouče Briana Priskeho.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia