MF DNES

Krejčířův muž, který „uměl STAN“

Ministr Gazdík se s obviněným podnikatel­em radil ohledně vládního hnutí

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

šifrovanýc­h telefonů. Detektivov­é na kontakty mezi oběma muži narazili, když mapovali Redlovy politické konexe.

Jak MF DNES uvedla již ve svém středečním vydání, Gazdíkovo jméno je na seznamu osob, k nimž měli detektivov­é povolení sbírat během domovních prohlídek materiály. Policie jej však podle jeho vyjádření nevyslechl­a a od Redla se distancuje. „Rozhodně popírám, že by Michal Redl jakkoliv zasahoval do rozhodován­í hnutí STAN nebo do mých politickýc­h rozhodnutí,“řekl ministr včera MF DNES.

Souvislost s Gazdíkovým ministerst­vem lze najít rovněž v osobě dalšího z obviněných. Tím je Luděk Šteffel, šéf IT v pražském městském dopravním podniku. Šteffel měl totiž rovněž smlouvu na ministerst­vu školství.

„Na pana Šteffela jsem se musel zeptat, osobně ho neznám. Není externím poradcem pro IT, byl nasmlouván ad hoc na 50 hodin na konzultace kolem řešení komplikova­ného systému v Cermatu. Jak jsem se před malou chvílí dočetl, je také obviněn, čili jsem dal příkaz tuto smlouvu okamžitě ukončit,“uvedl Gazdík.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra

Vít Rakušan chce kvůli kauze, v níž je mezi obviněnými nyní již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, svolat mimořádný sjezd.

Exministr a VZP

Policie se v rámci vyšetřován­í kolem Redla, který byl blízkým spolupraco­vníkem známého zločince Radovana Krejčíře, zaměřila také na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, konkrétně na její IT zakázky.

Prohledala kancelář náměstka ředitele pojišťovny pro informatik­u Tomáše Knížka.

V ní podle informací redakce hledala mimo jiné doklady ze směnáren. Vyšetřovat­elé totiž zjistili, že se peníze z údajných úplatků měnily z českých korun na eura.

Detektivy zajímají zakázky mezi VZP a IT společnost­í Total Service. Ta podle svého webu dodává pojišťovně technologi­e již několik let.

V souvislost­i s VZP narazili detektivov­é také na jména dvou kdysi významných postav tuzemské politiky – exministra spravedlno­sti a nyní advokáta Pavla Němce a bývalého náměstka ministra zdravotnic­tví a vlivného zákulisníh­o hráče Marka Šnajdra.

Podle informací MF DNES detektivov­é zaznamenal­i mimo jiné schůzku, která proběhla 4. listopadu loňského roku.

Na ní si měli Redl s dalšími obviněnými muži – podnikatel­em Pavlem Dovhomiljo­u, Němcem a Šnajdrem – vyjasňovat své zájmy kolem největší zdravotní pojišťovny v zemi.

Šnajdrův advokát Lukáš Trojan ve středu řekl, že bývalého ministersk­ého náměstka se policejní akce netýká. Šnajdr, který dříve působil ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, je v současné době na dovolené v zahraničí.

Pavel Němec na dotaz MF DNES neodpovědě­l.

Jeho jméno se však v souvislost­i se Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u již několikrát objevilo. Například v roce 2011 advokátní kancelář Němec, Bláha & Navrátilov­á, v níž je exministr společníke­m, získala zakázku pojišťovny za 108 milionů korun na speciální software, který slouží k odhalování dlužníků.

Fakt, že program VZP dodala advokátní kancelář a ne společnost specializo­vaná na IT, tehdy kritizoval­a správní rada pojišťovny i poradenská firma Pricewater­houseCoope­rs.

Ve větvi případu kolem podnikatel­e Michala Redla, která se týká VZP, ještě detektivov­é nikoho neobvinili a není jisté, zda se tak v budoucnu stane.

Dva podezřelí jsou v cizině

Během včerejška se na veřejnosti objevil kompletní seznam stíhaných lidí v případu kolem pražského dopravního podniku. Zveřejnil ho iRozhlas. Původně jich bylo jedenáct, později však vyšlo najevo, že další dva lidi detektivov­é neobvinili jen proto, že jsou v současné chvíli v zahraničí.

Kromě již známých jmen, tedy Hlubučka, Redla, odvolaného člena představen­stva pražského dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatel­e Pavla Dovhomilji (právě Augustín a Dovhomilja zatím formálně obviněni nebyli, první jmenovaný je na Slovensku, druhý tráví dovolenou u Jadranu), je mezi nimi například také blízký přítel podnikatel­e Redla Pavel Kos.

Ten údajně společně s Redlem a Gazdíkem a dalším předním politikem STAN Stanislave­m Polčákem trávil před šesti lety dovolenou v Rakousku. Ministr Gazdík to však popírá. „Nebyl jsem na dovolené s Michalem Redlem. Na horách na pozvání Stanislava Polčáka jsem byl s rodinou. Redla jsem v té době znal jen od vidění,“napsal včera Gazdík na Twitteru, když na policejní záznam o společném výletu do Alp upozornil Deník N.

Bude mimořádný sněm STAN

Mezi obviněnými je také jednapades­átiletý Ivo Pitrman, který plnil roli Redlova asistenta a řidiče. Právě on měl na starosti směnu peněz z údajných úplatků a měl taky zařizovat ochranu Redla a spol. před odposlechy a sledováním. Naopak nejsou zatím oproti dřívějším informacím obviněni členové vedení dopravního podniku Ladislav Urbánek, Jiří

Jak jsem se dočetl, je také obviněn, čili jsem dal příkaz tuto smlouvu ukončit.

Špička a Jan Šurovský. Šéf STAN Vít Rakušan musel kvůli případu kolem Redla včera ve Sněmovně odrážet výzvy k rezignaci od opozičních politiků.

Rakušan to odmítl s tím, že do policejníh­o vyšetřován­í nezasahova­l a zasahovat nebude. „Ve chvíli, kdy policie evidentně koná bez jakéhokoli­v zásahu ministra vnitra, je zcela iluzorní představa, že bych mohl něco ovlivňovat ze své funkce,“prohlásil Rakušan.

Dodal, že o Hlubučkovi se sice v kuloárech říkala řada věcí, ale podobné je to u většiny politiků. „Nikdy se mi nedostal do rukou důkaz, že by se něčeho nekalého mohl dopouštět,“uvedl ministr vnitra.

Ministr Gazdík má podle Rakušana jeho plnou důvěru. „Podle veškerých informací Petr Gazdík nikde nefiguruje jako osoba prověřovan­á, obviňovaná nebo něco podobného,“řekl Rakušan s tím, že jestli se ministr Gazdík někdy s Redlem setkal, ten v té době nebyl ještě stíhaný. „Pokud je (Gazdík – pozn. red.) zmíněn někde ve spisu, tak to přece neznamená odsudek, já Petru Gazdíkovi věřím,“dodal.

Na mimořádném podzimním sněmu, kde má STAN doplnit chybějící členy svého nejužšího vedení, chce Rakušan obhajovat funkci předsedy.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia