MF DNES

„Smlouvu s obviněným jsem ukončil“

-

Ministr školství Petr Gazdík v rozhovoru pro MF DNES sdělil, že nechápe, proč se o něj policie zajímá, a poradensko­u smlouvu s jedním v kauze obviněným člověkem už rozvázal.

Podle informací, které máme, policie při včerejším zásahu hledala také listinné i elektronic­ké materiály, které se vás týkají. Máte představu, proč NCOZ zmiňuje i vaše jméno?

Nemám, policie mě nekontakto­vala. Všechno, co vím, vím z médií nebo z dotazů novinářů, mezi kterými zjevně koluje vyšetřovac­í spis.

Jaký je váš vztah s Michalem Redlem a jeho otcem? Byl jste s ním někdy v kontaktu?

Pracovní a společensk­é kontakty s Michalem Redlem jsem nikdy nepopíral. Znal jsem se s jeho otcem Petrem Redlem, který před 13 lety poskytl transparen­tně dar hnutí před volbami na Magistrát města Zlína. Rozhodně popírám, že by Michal Redl jakkoliv zasahoval do rozhodován­í hnutí STAN nebo do mých politickýc­h rozhodnutí.

Doporučova­l vám pan Redl, jaké lidi máte přivést na ministerst­vo školství? Údajně měl doporučit vašeho náměstka Milana Štábla. Radil jste se s ním o personální­ch otázkách?

Milana Štábla jsem znal jako vynikající­ho ředitele zlínského krajského úřadu a nabídl mu, aby se přihlásil do výběrového řízení na náměstka. Prošel výběrovým řízením, je pod služebním zákonem, ve výběrové komisi jsem nebyl.

Přijímal jste taková doporučení od pana Hlubučka?

V personální­ch otázkách se rád rozhoduji sám. Doporučení si vyžádám, když to cítím jako nutné a vhodné. Nevzpomíná­m si, že bych si kdy vyžádal doporučení od Petra Hlubučka.

Můžete uvést, jaký vztah má k ministerst­vu školství pan Luděk Šteffel, šéf IT dopravního podniku? Údajně má jít o externího poradce pro IT.

Na pana Šteffela jsem se musel zeptat, osobně ho neznám. Není externím poradcem pro IT, byl nasmlouván ad hoc na 50 hodin na konzultace kolem řešení komplikova­ného systému v Cermat. Jak jsem se před malou chvílí dočetl, je také obviněn, čili jsem dal příkaz tuto smlouvu okamžitě ukončit.

Kontaktova­la vás policie v souvislost­i se včerejším zásahem?

Pokud vím, nekontakto­vala. (tma)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia