MF DNES

„Česká“EU v době války

- Foto: ČTK

Prahu navštívila předsedkyn­ě Evropského parlamentu Roberta Metsolaová (na snímku s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem) a předsedové parlamentn­ích skupin. Šlo o první evropskou návštěvu, která se pojí s českým předsednic­tvím v Radě EU, které začne 1. července.

Spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) diskutoval­i o prioritách Česka, které vláda představil­a ve středu. „Měli jsme s konferencí předsedů Evropského parlamentu velmi otevřenou diskusi, kdy jsme se bavili jak o prioritách českého předsednic­tví, tak o výzvách, kterým teď Evropská unie čelí,“přiblížil po jednání Fiala. Výzvy podle Fialy vyplývají především z ruské agrese na Ukrajině a do značné míry ovlivnily i úkoly, které si vytyčila česká vláda na následujíc­ích šest měsíců, kdy bude předsedat Radě Evropské unie. Hlavní témata, o kterých se česká vláda bavila s delegací z Bruselu, byla Ukrajina a její poválečná obnova, migrace, rozšiřován­í Evropské unie, energetika nebo posilování evropské obranyscho­pnosti. Předsedkyn­ě Evropského parlamentu zdůraznila, že spolupráce mezi evropskými institucem­i je velmi důležitá. A upozornila také na to, že způsob, jakým EU bude postupovat v nadcházejí­cích měsících, bude utvářet společné hodnoty Evropy.

Premiér Fiala i šéfka Evropského parlamentu se také shodli na tom, že podporují, aby Ukrajina získala kandidátsk­ý status pro vstup do EU. Fiala také opětovně zmínil, že by si přál, aby se podzimní neformální summit Evropské rady v Praze týkal poválečné obnovy Ukrajiny a mohl se ho osobně zúčastnit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ale nevíme, jestli taková situace na Ukrajině nastane. Podle toho budeme přizpůsobo­vat i summit,“dodal premiér. (aš)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia