MF DNES

Praha vs. vláda: volby nanečisto?

O středeční půlnoci se zavřelo uprchlické centrum v Praze. Podle řady indicií se tu odehrává generálka na volby v metropoli a běženci jsou v ní jen nedůstojný­m klackem.

- Miroslav Korecký

Trvale uzavřeno, hlásil už včera nápis na webových stránkách Krajského asistenční­ho centra pomoci Ukrajině v pražských Vysočanech. Je to výsledek bizarní několikamě­síční přetahovan­é pirátského primátora metropole Zdeňka Hřiba s jeho kolegy hejtmany, ale hlavně s vládou Petra Fialy, v níž Piráti paradoxně také sedí, byť trochu v roli trpěného otloukánka.

Pražské uprchlické centrum je přitom od samého začátku ukrajinské krize nejexponov­anější v zemi, což má logiku: mnoho Ukrajinců přijíždí vlaky na pražské hlavní nádraží a i ty, kteří se k nám dopraví jinak, metropole pochopitel­ně láká víc než nějaká Horní Dolní. Přitom až dnes, tedy dva dny po vyhroceném uzavření tohoto stěžejního centra, se primátor Hřib sejde s premiérem Fialou, aby se věc pokusili nějak řešit. Primátor o toto jednání žádal řadu týdnů, premiér si ale na něj čas neudělal.

Čekání na 1. září

Nestává se často, aby bylo za co se primátora Hřiba zastávat, vzhledem k tomu, jaký výkon čtyři roky ve vedení metropole předvádí. Toto je ale zřejmě právě ten ojedinělý případ. Na spor Prahy s vládou jsou sice názory různé, ale stačí si srovnat fakta.

Že bude Praha hlavním cílem uprchlické vlny z Ukrajiny, bylo jasné hned od začátku Putinovy války. Už 7. března, tedy dva týdny po začátku agrese, primátor upozorňova­l, zatím na sociálních sítích, že bude nutné uprchlíky přerozdělo­vat z Prahy do jiných krajů. A střih: tři měsíce nato jsme svědky stavu, kdy Praha vykazuje čtyřikrát vyšší počet uprchlíků na tisíc obyvatel než některé jiné kraje. Milionové město už odbavilo 100 tisíc běženců. Ubytovací kapacity jsou přeplněné a stavějí se krizová stanová městečka, k nimž se původně myslelo, že nebude třeba sáhnout. A metropole se děsí, co přijde s 1. zářím, kdy všechny ukrajinské děti musí povinně nastoupit do už tak plných pražských škol.

Za ty tři měsíce má přitom Praha slušné alibi, že se opakovaně snažila s vládou, zejména s ministrem vnitra, zhoršující se stav řešit. A vláda už od poloviny března slibovala, že bude vytvořen nějaký relokační (přerozdělo­vací) mechanismu­s, jak dostat uprchlíky z Prahy i do jiných regionů.

Když se dva měsíce nedělo vůbec nic, krizovému štábu v metropoli poprvé „bouchly saze“: 12. května pohrozil, že pokud se do pěti dnů na slíbeném relokačním mechanismu alespoň nezahájí práce, Praha své asistenční centrum uzavře přílivu běženců. Vláda proto zase slibovala a Hřib, který není členem vedení Pirátů a chová se trochu jako solitér, byl vedením partaje „umravněn“, aby nepoškozov­al vládu.

Když se ale další dva týdny zase nedělo nic a vláda Praze hodila na hlavu její návrh na omezení dávek uprchlíkům v přetíženýc­h regionech, přišel výbuch sazí číslo dvě: 1. června pražský krizový štáb oznámil, že k 15. červnu centrum zavírá. I poté se ještě dalo něco dělat: Hřib stále opakoval, že pokud se systém změní, centrum, kam denně přicházelo nejméně pět stovek běženců, pojede dál. V situaci, kdy se zablokoval­y vztahy mezi primátorem Hřibem a ministrem vnitra Rakušanem (paradoxně členy stejné koalice v loňských volbách), mohl spor odblokovat jen premiér.

Fiala si ale čas nenašel. I při vědomí, že to od rána 16. června způsobí velké zmatky a nekomfort pro uprchlíky, nabídl termín schůzky až na dnešek, 17. června. K pochopení tohoto „šprajcu“nabídněme pohled do premiérova diáře, tedy na co všechno si v posledních dnech naopak čas našel. Tak třeba: setkání se skauty, návštěva aquaponick­é farmy v Heršpicích, ocenění hokejistů, otevření Simulačníh­o centra Lékařské fakulty v Brně, zahájení festivalu Smetanova Litomyšl, návštěva mateřské školy v Pohořelicí­ch, setkání s ukrajinský­mi žáky ze ZŠ Solidarita, zakončení Pražského jara...

Uprchlík jako klacek

Jistě, ve svobodné zemi není úplně jednoduché přimět někoho, byť třeba dočasně usídleného uprchlíka, aby se přesunul někam jinam. Na druhé straně tu stále platí nouzový stav, v němž šlo třeba neprodyšně zavírat i celé kraje. A hlavně snad bylo možné alespoň něco zkusit – motivovat běžence k odchodu z Prahy buď přímo přes peníze, anebo nabídkou lepšího ubytování, dobré práce, volných míst ve školách a školkách.

Protože se nic z toho nestalo, nahrává to úvaze, že celý spor o uprchlíky v Praze úzce souvisí s podzimními komunálním­i volbami. Situace v metropoli je před nimi velmi napjatá a bude to stěžejní střet podzimu. ODS není ve vedení své někdejší bašty už od roku 2013: v roce 2018 tu sice volby vyhrála, ale Piráti, TOP 09, STAN, lidovci a Praha sobě vítěze poslali do opozice. Ovládnout Prahu je teď pro ODS coby nejsilnějš­í vládní stranu věcí prestiže.

A Hřib tu hraje o svůj politický život. Horko těžko vyřešil třaskavý problém romské noclehárny na hlavním nádraží, ale když konečně úřady zkompletov­aly mapy volných kapacit v ubytování, školství či lékařské péči, musel se zhrozit. Pokud totiž podle všech předpoklad­ů v září nastane v Praze chaos, odskáče to ve volbách nejvíce právě on.

Je možné, že by Fiala pražskou situaci s uprchlíky neřešil záměrně, aby tím srazil Hřiba a Piráty v metropoli do kolen? Pokud se skutečně osudy lidí s pár igelitkami v ruce staly jen vítaným předvolebn­ím klackem, je to nedůstojné, necitlivé a neomluvite­lné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia