MF DNES

Kdo seje dvojí metr, sklízí výstřel z volebního děla

- Petr Kolman právník a publicista

Počátkem 90. let zpíval tehdy začínající Daniel Landa: „Na všechny jeden metr berte, ne jako doteď dva.“Kontroverz­ní zpěvák již tehdy promluvil za všechny, kdo nesnášejí nespravedl­nost, kdy jednomu něco prochází, a jinému totéž nikoliv.

Touha po spravedlno­sti je stará jako lidstvo samo. I vychovatel­é z nápravných zařízení vám potvrdí, že určitá dychtivost po spravedliv­ém přístupu je vlastní i osobám z nejnižších delikvents­kých sociálních skupin. Liší se sice forma, ale její praobsah je značně obdobný.

Uběhlo třicet let od listopadu 1989, avšak ve společnost­i opět bublá nechuť k dvojímu metru. Pravicová vládní koalice většinou říká lidem: Pomozte si sami. Vysoké ceny energií, benzinu, potravin i bydlení je váš problém, vlády se nemají starat o lidi, nikdo nepotřebuj­e vodit za ručičku. Viz hojné mediální vzkazy předsedkyn­ě Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Vládní pravičáci k tomu neustále opakují: Pokud už nějakou pomoc výjimečně poskytneme, tak naprosto individuál­ně a předtím vás potupně vysvlečeme do naha! Plošná pomoc je špatně, střední třído. Smířlivějš­í občan si řekne: No dobře, když individuál­ně, tak holt individuál­ně – a zatne zuby. Ostatně v posledních měsících a letech již poněkoliká­té.

Nicméně věc má jeden systémový háček. Z týchž vládních úst, která již od počátku svého vládnutí opakují mantry skoro jako z 19. století, že si každý má pomoci sám, najednou slyšíme úplný opak. A to ve vztahu k uprchlíkům z Ukrajiny: zde najednou ze Strakovky znějí slova o tom, jak je velkorysá a plošná pomoc nutná. Může se pak někdo divit normálním lidem, kteří si stěžují na výše zmíněný dvojí metr? A když si někdo z normálních lidí postěžuje na stoupající drahotu a citovaný dvojí metr, je většinou perfidně označen za putinovce, nebo alespoň okamurovce.

Kde zůstala předvídate­lnost práva a činnosti vlády, když jednou plošnost zavrhuje, ale podruhé preferuje? Aby bylo jasno, i autor těchto řádek souhlasí s podporou běžencům z Ukrajiny, avšak současně se nesmí povýšeně zapomínat na naše občany. Hlavně na střední třídu, která je pomyslnou solí každé společnost­i a která nyní trpí nejvíce.

Rozhodně zde nejde o populismus. Věřte mi: pokud dnes vláda střelí střední třídu z pomyslné pistole, pak ji při příštích volbách středostav­ovští voliči střelí z děla. To opravdu současná vláda chce?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia