MF DNES

Cena plynu za týden vystřelila o 70 procent kvůli Nord Streamu

-

Cena plynu pro evropský trh od pondělí vzrostla zhruba o 70 procent. Surovina se včera prodávala za více než 140 eur, což je v přepočtu 3 465 korun, za megawattho­dinu. Příčinou je možné odstavení plynovodu Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU.

Ruská státní společnost Gazprom dodávky potrubím Nord Stream 1 tento týden omezila asi o 60 procent. Problémy s opravou zařízení pro kompresoro­vé stanice by podle ruského velvyslanc­e při EU Vladimira Čižova mohly vést k tomu, že Rusko plynovod zcela zastaví.

Podle generálníh­o ředitele Alexeje Milera se Gazprom kvůli sankcím nedostane k náhradním dílům od společnost­i Siemens. Podobně se vyjádřil i Kreml. Ruské vysvětlení s odkazem na údržbu turbín ale odmítl německý ministr hospodářst­ví Robert Habeck, krok Gazpromu označil za politicky motivovaný.

Jako alternativ­u Gazprom navrhuje zprovozněn­í plynovodu Nord Stream 2. Německo nicméně kvůli ruské invazi na Ukrajinu jeho zprovozněn­í zablokoval­o.

Scénář v podobě odstavení plynovodu Nord Stream 1 by byl katastrofo­u pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl ruský velvyslane­c.

Odborníci: Pocítí to i Česko

Ceny plynu rostou od podzimu, podle části ekonomů v souvislost­i se Zelenou dohodou pro Evropu, ve které Evropská unie stanovila harmonogra­m rychlého odklonu od fosilních paliv. Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawattho­dinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi stál plyn v TTF přechodně i 345 eur.

Gazprom už plyn nevyváží západním směrem potrubím Jamal-Evropa. Plyn tímto potrubím proudí už jen východním směrem, tedy z Německa do Polska.

Kromě toho Ukrajina rozhodla, že přestane umožňovat tranzit ruského plynu přes stanici Sochranovk­a.

Objem ruského plynu, který směřuje do EU přes Ukrajinu, se tak snížil asi o třetinu.

Rostou proto obavy, zda bude možné před zimou naplnit zásobníky plynu tak, jak si vlády jednotlivý­ch unijních zemí naplánoval­y.

Slovenský podnik SPP i česká elektráren­ská společnost ČEZ uvedly, že omezení dodávek nemá na zákazníky dopady. Podle odborníků by ale zastavení dodávek plynu do Německa pocítilo i Česko.

Gazprom už v dubnu zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Zdůvodnil to tím, že místní plynárensk­é podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Později Gazprom ukončil také dodávky suroviny do Finska a Nizozemska. Plyn přestal dodávat i dánské společnost­i Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy. Méně plynu proudí i do Itálie.

Omezení se časově kryje s problémy americké Freeport LNG. Její terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) bude kvůli požáru nejméně do září mimo provoz. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia