MF DNES

Blíží se úsporný tarif, s teplem zatím nepočítá

- — Sára Mazúchová

Návrh zákona o takzvaném úsporném tarifu, který má domácnoste­m ulevit od drahých energií, zveřejnilo ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO). Z návrhu vyplývá, že půjde o ze státního rozpočtu hrazenou slevu na elektřinu a plyn.

Očekávané detaily o výši dotace či přesné vymezení spotřebite­lů, kteří na tuto podporu dosáhnou, zákon neobsahuje. Přesné parametry vyplynou až ze samostatné­ho nařízení vlády. To poskytuje státu prostor k manévrován­í, kdyby se situace kolem cen energií dále měnila.

Zveřejněné paragrafy tak upřesňují jen tok peněz od státu k obchodníků­m s energiemi a obecný způsob, jakým se dotace promítnou do vyúčtování domácností. Důležitou roli sehraje operátor trhu OTE, což je společnost ve vlastnictv­í státu, která mimo jiné slouží jako centrální informační uzel energetick­ého trhu.

Stát nejprve zašle ze státního rozpočtu peníze OTE a ten je pak předá jako příspěvek obchodníků­m s elektřinou či plynem. Energetick­é firmy státem poskytnutý příspěvek promítnou do záloh zákazníkům, jako kdyby uplatňoval­i slevu. Lidem tudíž úsporný tarif, pokud na něj budou mít nárok, připadne automatick­y a nebudou o něj muset nijak žádat.

Samotný návrh zákona má vláda projednat příští středu, následně by putoval do Poslanecké sněmovny. Počítá se se zrychleným projednání­m a schválením rovnou v prvním čtení, s tím by ovšem musela souhlasit i opozice.

Návrh tarifu kritizuje Teplárensk­é sdružení. Upozorňuje na to, že počítá jen s podporou elektřiny a plynu, zatímco opomíjí dodávky tepla. Podle sdružení se tím pádem sleva nebude týkat zhruba čtyř milionů lidí, kteří jsou závislí na teple například z plynových tepláren.

„MPO pracuje na tom, aby stát před topnou sezonou zajistil nižší cenu tepla také pro zákazníky, kteří jsou napojeni na centrální vytápění nebo kteří využívají teplo z domovní plynové kotelny,“reaguje na kritiku mluvčí ministerst­va Marek Vošahlík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia