MF DNES

Hazard na netu vede

Na daních z hraní se loni vybrala rekordní částka. Více se lidé věnovali sázení online

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Hazardu přes internet covid přál. Není to ale dobrá zpráva. Lidé mají prostředí sázek a her stále na dosah, regulace je v tomto prostředí také mnohem složitější.

Podle dat ministerst­va financí stát loni poprvé vybral na daních více z online hazardu nežli z her na pobočkách sázkových kanceláří či v kasinech. „V roce 2021 podíl výnosů daně z hazardních her provozovan­ých prostředni­ctvím internetu poprvé překonal 50 procent. V roce 2019 to bylo ještě přibližně 30 procent,“upřesňuje Šimon Blecha z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Postupný přesun hráčů do online prostoru začal už před pandemií. Je zřejmé, že lockdowny změnu urychlily. Tento trend bude zřejmě pokračovat i letos.

„Pokud vezmeme v potaz data z daňových přiznání za první čtvrtletí roku 2022, tak je napříč všemi druhy hazardních her i nadále patrný setrvalý zájem hráčů o internetov­é hraní, a to i přes fakt, že po rozvolnění protipande­mických opatření začaly opět land-based hazardní hry narůstat,“dodává mluvčí.

Výnos z daní vzrostl

Statistiky ukázaly, že ani uzavření kasin a sázkových kanceláří kvůli covidu nedonutilo hráče svůj koníček jakkoli omezit. Loni stát vybral na daních z hazardu 12,5 miliardy korun, což je historicky nejvíce od té doby, co se hodnota sleduje. V předchozíc­h dvou letech to bylo něco málo přes deset miliard. Projevil se na tom zřejmě i fakt, že sportovní svět doháněl akce z roku 2020.

„Zejména ve 3. a 4. čtvrtletí byl již patrný nárůst aktivit spojených s provozován­ím land-based hazardních her, a to hlavně v segmentu kurzových sázek, živých her a technickýc­h her. Oblast kurzových sázek byla také povzbuzena konáním dvou velkých sportovníc­h akcí, jež byly přeloženy z roku 2020, konkrétně se jedná o mistrovstv­í Evropy ve fotbale a letní olympijské hry,“dodává Šimon Blecha.

Na vyšších výnosech z daní se nicméně nejvíce podílel růst online hazardu. Ten i kvůli zavřeným kasinům a hernám rostl v segmentu, kterému se dříve dařilo více při osobním kontaktu.

Vzestup online hraní se týkal významně především takzvaných technickýc­h her, kdy technické zařízení ovládá přímo sázející. Sem spadají například automaty či elektromec­hanická ruleta. Na ty před covidem lidé chodili do heren či kasin. V online prostoru začali lidé hrát také mnohem více takzvané živé hry, to jsou třeba karty či kostky, kdy se sází proti krupiérovi či počítači.

V některých oblastech byl však online hazard dominantní už dříve. „Už v období před covidem byl podíl sázek online vs. retail u Fortuny zhruba 90:10 ve prospěch online, přičemž většina klientů, kteří preferují pobočky, mají sázení spojeno právě s návštěvou svého oblíbeného místa, prostředí internetu je až tak neláká,“říká Petr Šrain, PR manažer společnost­i.

Je třeba nicméně dodat, že část lidí stále preferuje sázení na pobočkách a do nich se také po rozvolnění vrátila. „Svědčí o tom návrat k předcovido­vým procentům brzy po znovuotevř­ení poboček, do nichž se klienti Tipsportu vrátili. Náběry na pobočkách v některých měsících po covidu dokonce překonával­y náběry z roku předchozíh­o. Pořád tak platí, že pobočky mají své místo jako příjem kurzových sázek, jako klientská podpora pro zákazníky nebo jako místo prodeje dalších služeb,“říká Václav Sochor z Tipsportu. Klienti Tipsportu dokonce sázejí z 95 procent přes internet, ale podle Sochora kamenné pobočky pro zbylých pět procent stále mají svůj význam.

Stovky tisíc jsou v ohrožení

Online trend podle odborníků na závislosti není příznivý. „Jde o to, že online hazard je dostupnějš­í,“říká Vojtěch Kozlík z organizace Sananim. Hry v kasinech či sázkových kanceláříc­h jsou regulované státem. Funguje například rejstřík vyloučenýc­h hráčů. Herny a kasina musí splnit přísné podmínky, například 24hodinový kamerový dohled nad celými prostory či zákaz podávání alkoholu.

V online prostoru je dodržování pravidel složitější. České weby se sice musejí řídit českými zákony, ale na zahraniční­ch webech mají hráči volné pole působnosti.

Dalším problémem je také to, že v online prostoru má hráč slabší kontrolu nad prosázeným­i penězi. „Mohlo by se namítnout, že v kasinu lze také zaplatit kartou, ale tam vidím na displeji číslo,“vysvětluje Kozlík. Hraní online je neustále dostupné, dotyčný nemusí nikam chodit. Hernu má na dosah v mobilu či počítači.

Podle Zprávy o hazardním hraní v České republice 2021 Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti 35 až 50 procent dospělých uvedlo, že v posledních 12 měsících hrálo hazardní hry. Do tohoto čísla se počítají také loterie, přičemž nejčastěji je uváděna právě účast na loteriích, tato data jsou z roku 2020.

Avšak údaje o tom, kolik je v Česku rizikových hráčů se liší podle metodiky. Problémové hráčství s rizikem vzniku závislosti se týká zcela jistě stovek tisíc lidí. Ve vysokém riziku vzniku závislosti se nachází až 200 tisíc lidí.

Mezi rizikovými hráči dominují muži, stoupá ovšem i počet žen. Osoby z nízkopříjm­ových skupin utrácejí za hraní proporčně větší část svých příjmů a hazardní hraní má tendenci se koncentrov­at v ekonomicky znevýhodně­ných, sociálně vyloučenýc­h skupinách obyvatel.

Loni podíl výnosů daně z hazardních her na internetu poprvé překonal 50 procent.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia