MF DNES

Dopravní podnik po zemětřesen­í. Den 2

Městský dopravce a rada hlavního města včera nahradili obviněné z kauzy dopravního podniku

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Vedení dopravního podniku (DPP) je po středečním zásahu policie v budově ředitelstv­í kvůli obvinění z korupčního jednání opět funkční. „Já a pan generální ředitel už máme kanceláře odplombova­né. Dozorčí rada ve středu večer odvolala obviněného člena představen­stva Matěje Augustína. A na jeho místo zvolila Marka Kopřivu,“říká člen představen­stva podniku a ředitel divize povrch DPP Jan Šurovský.

Včera ráno se na jednání DPP nově rozděloval­y funkce. „Marek Kopřiva má na starosti technický úsek metro. Ladislav Urbánek už má jen úsek dopravní. Předseda představen­stva, tedy generální ředitel má v kompetenci nejen úsek vedení společnost­i a bezpečnost, ale nově se také stará o ekonomiku,“dodává Šurovský.

Na uvolněný post ekonomické­ho ředitele byl pověřen, nikoli jmenován Marek Polický. Ten byl doposud zástupcem ekonomické­ho ředitele. „Představen­stvo je kompletní. Nikdo v něm nechybí a má pět lidí,“dodává Šurovský. Lidé, kteří byli obviněni, jsou podle něj takzvaně na překážkách, takže nechodí do práce ani svou práci nevykonáva­jí na dálku.

PRAHA Zákon o drahách

Personální změny proběhly velice rychle. „Dopravní podnik musí fungovat dál, je důležité, aby i z pohledu zákona o drahách byly k dispozici plně kvalifikov­ané osoby. To musí být vždy zajištěno. Provozovat dráhu není úplně jednoduchá věc. Může nastat nějaká mimořádná událost – třeba se střetnou dvě tramvaje a zraní se lidé. Když to vyšetřuje drážní inspekce nebo drážní

úřad, potřebují v být kontaktu s nějakou odpovědnou osobou z DPP,“vysvětluje Šurovský.

Omezená kontrola

Starostka Prahy 2 a předsedkyn­ě kontrolníh­o výboru pražského zastupitel­stva Alexandra Udženija (ODS) včera pro MF DNES uvedla, že město má nad hospodařen­ím DPP jen omezenou kontrolu. To však popírá generální ředitel firmy Petr Witowski. „Je to volání, které v této situaci chápu. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že zasedání dozorčí rady DPP probíhá každý měsíc. Materiály, které dozorčí rada dostává, jsou velmi detailní. A za tu dobu, co působím v dopravním podniku, se nikdy nestalo, že by jakýkoli člen dozorčí rady, pražský radní nebo zastupitel nedostal

Osiřelá židle

materiály, o které si požádal,“vysvětluje Witowski. A připomíná, že město má v patnáctičl­enné dozorčí radě svých deset zástupců.

Ke kritice DPP se připojila také pražská radní Hana Kordová-Marvanová (za Spojené síly pro Prahu). „Dějí se tam věci za zády hlavního města,“uvedla. Witowski s tímto tvrzením nesouhlasí.

„Procesy, které máme nastavené, odpovídají standardům, kterým by odpovídat měly,“vysvětluje s tím, že nejsou ohrožené velké projekty firmy včetně výstavby metra D. „Současná kauza je pro nás velmi nešťastná, chod tak velké organizace, jako jsme my, se ale zastavit nemůže,“říká Witowski.

Pochybnost­i však vyvolává miliardový projekt zástavby území kolem stanice metra Nádraží Holešovice.

Má jít o spolupráci Karlín Group, CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka a DPP, který do něj vloží své pozemky. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) potvrzuje, že tato zakázka mu přišla podezřelá. „Mohu potvrdit, že to samé bylo i předmětem mého trestního oznámení,“vysvětluje. Nutno připomenou­t, že doprava v metropoli je jeho odpovědnos­tí.

Projekt se nelíbí ani KordovéMar­vanové. „Celou dobu jsem rozporoval­a, že se to takto nesmí dělat. Tuto zakázku si přitom prosazoval­i pánové Jan Čižinský (zastupitel a starosta Prahy 7, pozn. red.) i Adam Scheinherr. To byla první kauza dopravního podniku, kterou jsem řešila. Šlo o společný podnik nevýhodný pro Prahu a padla v tom i trestní oznámení. Vím, že si k tomu policie vyžadovala nějaké dokumenty. I se mnou kvůli tomu byla v kontaktu policie. Tento obchod jsem kritizoval­a také v médiích,“dodává Kordová-Mar- vanová. Podle Witowského projekt vznikl standardní­m způsobem.

„Ani v tomto případě není pravda, že by se něco dělo za zády města. Záměr založení společného podniku schválila rada v roce 2018. Konečnou podobu společného podniku odsouhlasi­lo představen­stvo DPP i jeho dozorčí rada,“říká Witowski. Dodává, že v souladu se stanovami DPP je projekt v pořádku. DPP má podle něj několik ekonomický­ch analýz a právních rozborů, které říkají, že podmínky založení společného podniku jsou standardní.

 ?? Foto: Ondřej Cihla, MAFRA ?? Na 38. jednání zastupitel­stva hlavního města Prahy byla až do večerního hlasování židle Petra Hlubučka neobsazená. Až večer ji obsadila Jana Plamínková.
Foto: Ondřej Cihla, MAFRA Na 38. jednání zastupitel­stva hlavního města Prahy byla až do večerního hlasování židle Petra Hlubučka neobsazená. Až večer ji obsadila Jana Plamínková.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia