MF DNES

Novou radní je starostka Slivence Jana Plamínková

-

Novou radní Prahy je starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Nahradila obviněného Petra Hlubučka (STAN), který je mezi obviněnými v souvislost­i s hospodařen­ím dopravního podniku (DPP), rezignoval na funkci náměstka primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb.

„Bohužel v současné době není možné publikovat detaily z usnesení o zahájení trestního stíhání. Takový postup by mohl mařit probíhajíc­í trestní řízení. Jsem však klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usnesení o zahájení trestního stíhání se skutečně diametráln­ě liší od toho, jak je klient a jeho role v kauze DPP, na základě informací uniklých od médií, veřejně prezentová­na. Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektová­n princip presumpce neviny,“uvedl Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan.

Už ve středu Hlubuček po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitel­stva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavil­o členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP.

Odvolání Hlubučka z pozice starosty pražských Lysolají zatím zastupitel­é městské části nenavrhli. Hlubuček úřad kvůli svému dalšímu působení ve vedení radnice nekontakto­val. „Každý ze zastupitel­ů má samozřejmě možnost vyvolat hlasování o odvolání starosty, zatím se ale ke mně žádné takové informace nedostaly,“uvedla první místostaro­stka Lysolají Dana Malečková (STAN).

O navržení odvolání starosty zatím neuvažoval­a. Za důvod označila to, že k věci nemá dostatek informací. V zastupitel­stvu městské části je 9 zastupitel­ů včetně starosty a dvou místostaro­stů. Všichni jsou za STAN. Nejbližší termín zasedání zastupitel­stva je v pondělí 20. června. (ČTK)

PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia