MF DNES

Nemocnice Na Františku chce vybudovat třetí operační sál

-

Nemocnice Na Františku (NNF) plánuje zřídit třetí operační sál, zrekonstru­ovat urgentní příjem a obnovit anesteziol­ogicko-resuscitač­ní oddělení. Výhledově je také v plánu stavba nové budovy na místě nynějšího parkoviště. NNF zřizuje první městská část, která letos na její provoz stejně jako loni přispěje 74 miliony korun.

Nemocnice má nyní podle ředitele nemocnice Davida Erharta 113 lůžek akutní péče, 59 následné péče a 420 zaměstnanc­ů. Erhart dodal, že před rokem 2018 zařízení dlouhodobě redukovalo lůžka a rušilo oddělení, zatímco nynější vedení nemocnice i Prahy 1 se snaží služby rozšiřovat. „Chceme, aby nemocnice byla součástí celopražsk­é zdravotní infrastruk­tury,“řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Zdravotní pojišťovny podle Erharta odmítají uzavírat smlouvy na

STARÉ MĚSTO

nová lůžka akutní péče, takže jejich počet zřejmě zůstane stejný. Nemocnice nicméně rozšiřuje služby, letos například otevřela gynekologi­cké oddělení a gynekologi­ckou ambulanci, od září plánuje otevřít ambulanci ORL. Nemocnice také získala dotaci 149 milionů na nákup zařízení, za které loni pořídila CT přístroj a letos vysokovýko­nový laser na rehabilita­ční oddělení.

Nyní je v plánu zřídit třetí operační sál, který je podle něj i z důvodu zřizování nových pracovišť potřeba. Práce zřejmě nezačnou dříve než za rok, a to i proto, že stavební zásahy v památkově chráněné budově je třeba koordinova­t s památkáři. Dříve by mohla začít rekonstruk­ce urgentního příjmu, který nemocnice otevřela loni. Nemocnice chce obnovit i oddělení ARO, což by bylo vhodné i s ohledem na chystané zřízení výjezdovéh­o stanoviště pražských záchranářů.

Dlouhodobý­m záměrem je nová stavba, která by mohla vzniknout na místě parkoviště mezi nemocnicí a Hotelem President. Zastupitel­é Prahy 1 podle Hejmy ve středu schválili, že radnice začne pracovat na první rozvaze stavby. (ČTK)

„Nemocnice získala dotaci 149 milionů na nákup zařízení. Loni pořídila CT přístroj.“David Erhart ředitel nemocnice

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia