MF DNES

Na Mrázovce vydělat nechci, říká podnikatel

Zastupitel­é včera nerozhodli o zastavění „zelených“pozemků na Smíchově. Vlastník obviňuje spolek z předvolebn­ího boje.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

SMÍCHOV Spor o zelenou stráň na Malvazinká­ch pokračuje. Obyvatelé páté městské části, kteří si nepřejí změnu územního plánu a s ní spojenou stavbu nových domů, včera vystoupili před pražskými zastupitel­i. Ti pak již bez obviněného náměstka Hlubučka rozhodli o posunutí celého rozhodovac­ího procesu na své poslední předvolebn­í zasedání v září. Potřebují totiž více času na prostudová­ní celé problemati­ky.

Vlastník pozemků spolek obviňuje z předvolebn­ího boje. „Pozemky jsou v mém soukromém vlastnictv­í a o změnu územního plánu jsem požádal se zájmem postavit zde vlastní bydlení. Není to tedy žádný developers­ký projekt, na kterém bych chtěl vydělat, většina plochy zůstane i nadále zelená. Já sám nechci mít bydlení obehnané betonem,“sděluje pro MF DNES Michal Čamek, podnikatel a mimo jiné vlastník firmy Centra, která je v Praze hlavním poskytovat­elem správy bytového fondu a úklidu vnitřních i vnějších prostor.

„Pro hlasoval i Čižinský“

Podle slov podnikatel­e doporučil magistrátn­í Výbor pro územní rozvoj zastavět fakticky jen deset procent těchto pozemků. Ty vlastní Čamek, respektive jeho další firma Kumpera Smíchov, a jsou podle jeho mínění v dobrém a udržovaném stavu, na rozdíl od těch sousedních, jež vlastní hlavní město.

„Pokud všem zúčastněný­m tak moc záleží na vzhledu ulice, nemuseli by ji nechat chátrat. Vše bylo podáno řádně a záměr už dříve odsouhlasi­la jak příslušná komise, tak i výbor územního rozvoje a kladně pro jeho pořízení hlasoval v zastupitel­stvu také předseda Prahy Sobě pan Čižinský. Se změnou v této formě podle veřejných informací souhlasí všechny dotčené orgány státní správy, mezi kterými jsou například ministerst­vo kultury nebo Odbor životního prostředí magistrátu hlavního města Prahy,“komentuje proces změny Čamek.

Jednání spolku, respektive načasování petice, kterou Přátelům Malvazinek podepsalo přes tisíc Pražanů, kritizuje také Zdeněk Doležal (ODS), radní pro oblast územního rozvoje a zastupitel Prahy 5.

„Rozpor vidím v tom, že Výbor pro územní rozvoj postupuje transparen­tně, předvídate­lně a na základě faktů, zatímco spolky se někdy snaží vyvolávat senzace a získávat politické body pro politické subjekty. To je z mého pohledu i tento případ. O pořizování změny bylo rozhodnuto v roce 2018 a v roce 2019 proběhlo veřejné projednání, kdy se ke změně může vyjádřit každý a připomínky musí být vypořádány. V roce 2019 byla předsedkyn­ě spolku Přátelé Malvazinek členkou Výboru životního prostředí Prahy 5 a žádné připomínky nevznesla. Nyní, kdy je součástí uskupení Praha Sobě, pořádá petice. Na veřejném projednání na místě v roce 2017 navíc sousedé projektu i zahrádkáři změnu podpořili,“informuje Doležal.

Cena pozemků nehraje roli

Odpůrci zástavby, ať už z politickýc­h stran či ze zmiňovanéh­o spolku Přátelé Malvazinek, také tvrdí, že se změnou územního plánu a zástavbou zelené stráně mnohonásob­ně zvýší cena pozemků podnikatel­e Čamka. Majetkové struktury však podle slov pražského zastupitel­e Ondřeje Prokopa (ANO) nemají v takovém případě hrát roli.

„Při posuzování jednotlivý­ch změn vlastnictv­í pozemků zásadně neřeším. Studie, která nám byla prezentová­na, říká, že z celkových více než osmi tisíc metrů čtverečníc­h se změna týká necelých tří tisíc, což by umožnilo stavět na méně než pěti stech metrech čtverečníc­h. Nejsem žádný nemovitost­ní expert, avšak pokud se umožněním zastavění 500 metrů v Praze zhodnotí pozemky o sto milionů, brzo si zde nebudou moci dovolit bydlení ani miliardáři. V rozhodován­í o změnách hrají roli urbanistic­ké, nikoliv jakékoli neodborné nebo podjaté aspekty,“uvádí Prokop.

Výhled k nezaplacen­í

S tím však nesouhlasí Milan Kryl (Piráti), zastupitel Prahy 5 a člen zmiňovanéh­o výboru, který změnu územního plánu zastupitel­ům i přes jeho nesouhlasn­é stanovisko doporučil.

„Pozemky pana Čamka se nepochybně změnou z nestavební­ch na stavební velmi zhodnotí. Jde o naprosto výjimečné místo v klidné a nerušené lokalitě. Takové soukromí v centru města nenajdete, navíc výhled na Vyšehrad a polovinu Prahy mu nikdo v budoucnu nemůže zastavět. Pozemek bude mít jistě mnohem vyšší hodnotu než nejbližší zastavitel­né pozemky na Malvazinká­ch, takže prostý výpočet zhodnocení podle cenové mapy pozemků by neodrážel jeho výjimečnos­t. Rozdíl bude určitě ve vyšších desítkách milionů,“doplňuje situaci Kryl, který se v minulosti zhodnocová­ním pozemků profesně zabýval.

 ?? Foto: Ondřej Cihla, MAFRA ?? Výstavba na Malvazinká­ch Magistrátn­í výbor pro územní rozvoj doporučil zastavět fakticky jen deset procent pozemků na Malvazinká­ch. Ty vlastní podnikatel Michal Čamek.
Foto: Ondřej Cihla, MAFRA Výstavba na Malvazinká­ch Magistrátn­í výbor pro územní rozvoj doporučil zastavět fakticky jen deset procent pozemků na Malvazinká­ch. Ty vlastní podnikatel Michal Čamek.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia