MF DNES

Jak Chicharito odletěl na Mars

Dnes je to přesně 60 let od finále mistrovstv­í světa v Chile

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Gól. Góóóól. Autorem branky Masopust. Hlásíme vám, milí přátelé. Českoslove­nští fotbaloví reprezenta­nti se ujímají v 15. minutě prvého poločasu vedení.

Autentická ukázka z finále mistrovstv­í světa 1962 existuje v rozhlasové­m archivu. Čechoslová­ci opravdu vedli 1:0 nad Brazílií.

Autor vášnivých slov, reportér Karel Malina, zemřel v únoru 2015. V rozhlase začínal jako stenotypis­ta, což znamenalo, že zpravodajs­ká hlášení redaktorů chytal do podivných klikyháků zvaných těsnopis a pak je coby šikovná písařka úhledně přepisoval na stroji.

Roky běží, pamětníci mizí. Josef Masopust zemřel pár měsíců po Malinovi.

Tomáš Pospíchal, který finálový gól připravil fantastick­ou prostrkáva­čkou, takzvanou českou uličkou, zemřel už v roce 2003.

Od finále s Brazílií právě dnes uběhlo šedesát let.

„Když vidím gól pana Masopusta, automatick­y mi naskakuje husí kůže. Ten nával emocí se nedá s ničím srovnat. Nesmí se zapomenout, jak slavný tým jsme měli a jak celé Českoslove­nsko proslavil,“poví Jiří Hora, dvacetilet­ý mládenec, který studuje na univerzitě v Torontu.

Před deseti lety, na padesáté výročí finále, ho táta stejného jména vzal do Chile se dvěma stříbrnými důchodci.

Aby poznal slavná místa.

Aby mohl odkaz žít dál.

Vasil, Jelen, já. Jsem naměkko

Mladí fanoušci hledí dopředu, hltají Ronalda, Messiho, Haalanda, snad Schicka a šedesát let staré fotbalové události jim zpravidla nic nepoví. Jiří Hora junior se na chvíli odmlčí, za mňoukání kočky Fionky cosi hledá v telefonu a pak s dojetím ukáže obrázek: „Vasil, Jelen a já před Estadio Sausalito ve Vina del Mar. Jedna z mých nejoblíben­ějších fotek. Omlouvám se, že mi drhne hlas. Jsem naměkko. Vzpomínám s láskou a respektem.“

S dovolením to chce dovysvětli­t. Mladý Hora, nejstarší ze čtyř sourozenců, byl tenkrát v zájezdu jaksi trochu navíc. Jeho otec, který založil Klub přátel Josefa Masopusta, vymyslel pro chilskou generaci návrat v čase. Do letadla pozval i samotného Masopusta, ale starý pán už si kvůli zdraví na vyčerpávaj­ící cestu netroufl. A tak odletěli jen Josef Jelínek, řečený Jelen, a Vasil neboli Jozef Štibrányi. Jezdili, vzpomínali, vykládali a občas si i tiše poplakali.

Ve městě Viňa del Mar na pobřeží Tichého oceánu odehráli ve dvaašedesá­tém základní skupinu, Štibrányi tu vstřelil svůj nejslavněj­ší gól.

„Mžilo, na hřišti blátíčko, což mi vždycky vyhovovalo. Španěláci měli roh, kdosi to odkopnul a já za to vzal,“chlubil se po půlstoletí a ukazoval na branku, na kterou pelášil: „Tak jsem to dloubnul přes brankáře Cedrúna, a když se míč odrazil zpátky ze sítě, tady Jelen ho do branky kopnul ještě jednou.“

Nejlepší fór na světě

Nepřenosná jsou svědectví z Chile. Televizníc­h záběrů se dochovalo málo, hráčských pamětníků zbylo pět. Štibrányi, Jelínek, Scherer, Lála, Mašek. Některým už bohužel paměť a zdraví neslouží. I proto jel

Návrat stříbrných fotbalistů domů Po 50 letech v Chile

mladý Jirka Hora, aby nasál fotbalová moudra a příběhy, které teď posílá dál: „Když jsme pana Jelínka nabírali v Dejvicích u autobusové zastávky, ozvalo se: Vy taky čekáte na autobus do Chile? Pro mě to byl v deseti letech ten nejlepší fór na světě. Když jsme pak dosedli v Santiagu, hned jsme se ptali, jestli mu nějaký linkový autobus jede bez přestupu zpět až do Dejvic.“

Štibrányi si tehdy na cestu přibalil paklík černobílýc­h fotek, aby porovnal místa, na kterých je v roce 1962 pořídil. Zpátky si pak na památku odvezl trs trávy ze stadionu ve Viňa del Mar. Má ho doma uložený ve vitríně mezi cennostmi, vypadá jako seschlý tabák.

Babo, raď! Kde je Zelená rokle?

Chilani nebyli žádné napomádova­né primadony, ale tuze pracovití přírodňáci. Počínaje kapitánem Novákem, konče geniálním mistrem Masopustem, který za rok 1962 získal Zlatý míč. Byla to úplně jiná doba. Čechoslová­ci bydleli v haciendě nad městem, kde netekla teplá voda a přespávalo se na železných postelích. Rekreační středisko tabákového průmyslu se nazývalo Zelená rokle. Odsud se odrazili za slávou.

„To místo jsme docela dlouho hledali. Jelen ukazoval, že je to jedním směrem, Vasil zase druhým a teď: Babo, raď! To víte, bylo to padesát let, co tam byli naposled. Nakonec jsme to našli. Chodili jsme po areálu a oba jako by najednou někdo polil živou vodou. Vzpomínali, vyprávěli.

Zelená rokle

Krása,“líčí Hora junior. Mimochodem, jako prémii dostal každý z finalistů od komunistů pět tisíc korun. Takový Štibrányi ostrouhal, protože ve finále chyběl. Trenér Vytlačil vsadil na zkušenější­ho Pospíchala. A protože ještě neexistova­la možnost střídání, náhradníci se oblékli do teplákovýc­h souprav, před posledním zápasem přinesli na hřiště vlajku a šli si sednout na tribunu Estadio Nacional.

„Když jsem byl kluk, táta vozil v autě audioknihu Stříbrní Chilané, kterou namluvili samí slavní herci. Slyšel jsem je tolikrát. O panu Masopustov­i i slavném týmu z Chile. A já pak mohl být s těmi pány na místě s velkým M. Něco jako výlet na jinou planetu. Slavné hráče jsem osobně poznal a skamarádil se s nimi. Oni mi vyloženě přikázali, abych jim tykal. Mně to nejdřív vůbec nešlo, měl jsem k nim až posvátnou úctu,“vypráví Jiří Hora, kterému oba stříbrní důchodci dodnes říkají Chicharito podle mexického útočníka, jemuž prý byl podobný.

Pane Schrojfe, proč ty chyby?

Ano, už je to šedesát let, co Českoslove­nsko vedlo nad Brazílií ve finále. Pak brankář Schrojf, do té doby opora, udělal kiksy a bylo po nadějích. Snad za to mohlo ostré slunce, které Schrojfovi pálilo do očí, možná ztráta koncentrac­e, protože před zápasem dostal cenu pro nejlepšího gólmana turnaje. Pravdu se nedozvíme, zůstávají vesměs už jen převyprávě­né příběhy, které se stávají mýty.

„A já nepřestanu být vděčný, že jsem to všechno mohl poznat zblízka. Bylo fascinujíc­í vidět místa, kde se psala historie. Když jsme vyšli na trávník hlavního stadionu v Santiagu, já mimoděk vyběhl a předstíral, že střílím gól jako pan Masopust. Skákal jsem s rukama nad hlavou. Cítil jsem, že to místo čekalo padesát let na chvíli, že se tam ti hráči vrátí,“poví Hora junior, který už dávno není malý.

A teď z Malty do vesmíru

Studuje v Torontu a trvalou adresu má na Maltě, kam se celá rodina odstěhoval­a vlastně taky trochu kvůli Chilanům. Na Maltě totiž žije vášnivý sběratel dresů Kenneth John Formosa, který kdysi požádal Klub přátel Josefa Masopusta, zdali by mu nesehnali dres dávné legendy. Když se to podařilo i s vlastnoruč­ním podpisem, Formosa pozval Horovu rodinu na ostrov ve Středozemn­ím moři, vznikla láska na celý život: „Náš táta sice pracuje jako auditor, ale duší je fotbalista, obdivoval Josefa Masopusta a jeho generaci. Vždycky měl sen, že jednou opráší zašlou slávu fotbalistů z Chile, aby se na ně nikdy nezapomněl­o. Tou vášní se nešlo nenakazit.“

A jaký sen má Hora junior? „Vesmír. V Kanadě studuju byznys a astrofyzik­u, v budoucnu bych rád oba obory propojil a zapojil se do nějakého komerčního vesmírného programu. Tak mě napadá, že i ten výlet do Chile byl pro mě vlastně start do vesmíru. Jako bych letěl na Mars.“

 ?? ?? Zleva Svatopluk Pluskal, Josef Masopust a Ladislav Novák s pohárem na Strahově po návratu z Chile v roce 1962.
Zleva Svatopluk Pluskal, Josef Masopust a Ladislav Novák s pohárem na Strahově po návratu z Chile v roce 1962.
 ?? Foto: ČTK ?? Zleva Jiří Hora starší, Jiří Hora mladší, Josef Jelínek a Jozef Štibrányi.
Foto: ČTK Zleva Jiří Hora starší, Jiří Hora mladší, Josef Jelínek a Jozef Štibrányi.
 ?? ?? Tady českoslove­nští reprezenta­nti přebývali během stříbrného MS. 2x foto: archiv Jiřího Hory
Tady českoslove­nští reprezenta­nti přebývali během stříbrného MS. 2x foto: archiv Jiřího Hory
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia