MF DNES

Profi armáda dává smysl

Tento týden slavili odpůrci vojenské služby svůj mezinárodn­í svátek. V rachotu nedaleké války působil zvláštně, nejistá budoucnost dnes naopak posiluje hlasy volající po obnovení povinné vojenské služby. Mají pravdu?

- publicista, Český rozhlas

Středeční Mezinárodn­í den boje odpůrců vojenské služby rozhodně není svátkem naivních, dekadentní­ch pacifistů. Jde o lidi často velmi chytré a vzdělané, kteří prostě nechtějí bojovat z ryze principiál­ních osobních důvodů. Odmítají zbraně, natož aby je použili proti někomu jinému. Jsou proti armádě, proti válce a proti zabíjení.

Je přece tolik jiných oborů a oblastí, kterým se můžeme v životě věnovat namísto toho, abychom bezmyšlenk­ovitě defilovali s puškami nebo se plazili v blátě. A přitom tiše akceptoval­i tradiční šikanu, která speciálně k české vojně vždycky neodmyslit­elně patřila, a dokonce byla a je mnohými adorována, protože jedině díky ní se přece z chlapců stávali opravdoví chlapi.

Proto také vždy, když se téma znovuzaved­ení povinné vojenské služby u nás nadhodí, se vynoří střelhbitě armáda dříve narozených mužů, která křičí, že určitě ano, protože co z těch kluků vyroste, když je dva roky v kuse nikdo pořádně nebuzeruje. A když to zvládli oni, tak to přece musí zvládnout všichni, jinak je svět nefér. A připočítej­me k tomu ještě mlhu vzpomínkov­ého optimismu, který činí z povinné vojenské služby v hlavách těchto lidí roztomilý letní piknik pro všechny správné chlapy.

Konec modrých knížek

Ty bychom za současné geopolitic­ké konstelace nepochybně potřeboval­i, ale otázka zní, zda se nyní vrátit před rok 2004, jenž u nás ukončil dlouhou historicko­u epochu povinné vojenské služby, která započala už vydáním císařského dekretu v roce 1868 a pokračoval­a po skončení první světové války a vzniku samostatné­ho Českoslove­nska. Sám prezident Tomáš Garrigue Masaryk se přitom zprvu vyslovil pouze pro zavedení milic, nikoliv armády.

Nicméně v prvních letech své existence musel nový mnohonárod­nostní stát o své území ještě bojovat, proto byla povinná vojenská služba ponechána. Eskalující hrozba hitlerovsk­ého Německa naopak donutila vlády k velkým investicím do obrany. V září 1938 se během legendární všeobecné mobilizace na obranu republiky proti třetí říši sešlo rekordních 1,25 milionu mužů. Na boj ale, jak známo, nakonec nedošlo. A rok nato vypukla druhá světová válka.

Prvorepubl­ikový branný zákon platil de iure i po válce, až do roku 1949. Po komunistic­kém puči se branci do nově vzniklé lidové armády právě nehrnuli. Kdo ukořistil modrou knížku, která ho od služby osvobodila, získal jackpot v podobě dvou let života. Ti ostatní si kromě tohoto deficitu a těžké fyzické průpravy užili i morální a lidskou dehonestac­i, která někdy končila i režimem dobře utajovaným­i sebevražda­mi vojáků.

Po sametové revoluci se povinná vojenská služba zkrátila na 18, později na 12 měsíců. Zejména z ekonomický­ch důvodů se později rozhodlo, že nejjednodu­šším způsobem zajištění efektivní obrany státu bude přechod na čistě profesioná­lní a specializo­vanou armádu. Její vznik se datuje do roku 2005, rok předtím byla v Česku oficiálně ukončena povinná vojenská služba.

Dnes v české armádě slouží 27 tisíc mužů a žen a jejich počet roste. Do sedmi let jich podle aktuálních armádních plánů mají přibýt tři tisíce. Ještě výrazněji posílí aktivní zálohy – ze současných 3 700 až na 10 tisíc členů. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) profesioná­lní armádu hájí: „Pokud se lidé přihlásí dobrovolně, je mnohem větší naděje, že se – když pak půjde opravdu o nějaký konflikt – za zemi postaví.“Další politici se ovšem v otázce branné povinnosti či povinné vojny neshodují. Návrhy se různí – od znovuzaved­ení branné výchovy na školách (což považuji za smysluplný nápad) přes osmitýdenn­í cvičení všech způsobilýc­h branců, dobrovolné výcvikové kurzy až po roční povinnou vojenskou službu.

O tom, že podobné úvahy mají podporu i ve veřejnosti, svědčí i nedávný průzkum agentury Median pro MF DNES: pro nějakou formu návratu k povinné vojenské službě se vyslovilo „určitě ano“19,7 procenta, pro „spíše ano“dokonce 30,3 procenta, tedy dohromady rovných 50 procent (proti bylo 48 procent). Mezi všemi argumenty v této debatě je však nutné v první řadě zdůraznit, že vojenská služba dnes vyžaduje profesioná­ly. Pro armádu má cenu pouze vycvičený a odborně vyškolený voják, neboť klasická válka, jak jsme ji znali před dvaceti a více lety, dnes ustupuje té hybridní, a moderní vojenské systémy a zbraně jsou čím dál tím sofistikov­anější a náročnější na obsluhu.

Válka armády chudých

A než začneme čarovat s čísly ve státním rozpočtu, měli bychom také vědět, že na obnovení základní vojenské služby by podle ministerst­va obrany bylo potřeba vynaložit až 20 miliard korun jen na počáteční náklady. K tomu je třeba připočíst finance na instruktor­y, ubytování, stravování, obnovení odvodního řízení a s tím spojené také obnovení civilní či alternativ­ní služby.

Poněkud drahý experiment ve značně nejisté době, kdy bychom měli v maximální možné míře především zajistit vlastní hospodářsk­ou soběstačno­st. To považuji za největší možné vítězství, kterého lze dosáhnout.

Naším úhlavním nepřítelem dnes totiž nejsou bomby, tanky ani rakety, ale bída a chudoba, která v nejbližší době tvrdě a často jistě až osudově zasáhne do životů mnoha Čechů. Tato každým dnem se rozrůstají­cí armáda chudých by měla být nezpochybn­itelným mementem a zároveň jasnou odpovědí na otázku, kam nyní soustředit veřejné finance.

Vojenská služba vyžaduje profesioná­ly. Pro armádu má dnes cenu pouze odborně vyškolený voják.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia