MF DNES

Když pan Si předčasně slaví

Čínský prezident Si Ťin-pching slaví sedmdesáti­ny. Tedy bylo mu teď ve středu teprve 69, ale v Číně se kulatiny slaví o rok dříve. Jaká jsou dnes další očekávání v politické kariéře muže, který bývá někdy označován za nejmocnějš­ího na světě?

-

a různě trestán dlouhých 16 let. Proto prezident Si, vedle mládí protežovan­ého „princátka“, prožil i drsný sedmiletý pracovní pobyt ve vesnických hliněných jeskyních Komuny Liang-ťia-che, poblíž města Jen-an. Přišel tam v patnácti a jako „vzdělaná mládež“měl v chaosu kulturní revoluce poznávat a měnit realitu „skutečné“Číny.

V roce 1975 se mu podařilo vrátit do Pekingu, na prestižní Univerzitu Tsinghua, na její chemicko-technologi­ckou fakultu, obor organické syntézy. Jeho otec, reformista z Teng Siao-pchingova křídla, v rámci politickéh­o návratu (1978) odstartova­l ekonomicko­u reformu čínského jihu a pak stoupal do funkcí místopředs­edy Stálé komise parlamentu a nejužšího vedení strany ve Stálém výboru politbyra (1982–1987).

Politická kariéra Si Ťin-pchinga začala po škole v pekingském sekretariá­tu Ústřední vojenské komise (1979–1982). Pokračoval­a typicky venkovem (Che-pej 1982–1985) přes stranické a správní vedení nejdynamič­tějších měst a provincií (Fu-ťien 1985–2002, Če-ťiang 2002–2007, Šanghaj 2007) od základu se měnící Číny. Prakticky

po celou dobu zastával Si souběžně i pozice ve vojenské správě.

Ve zlomovém roce 2007 byl vybrán za budoucího nástupce generálníh­o tajemníka Chu Ťin-tchaa, a to při skončení Chuova prvního funkčního období. Po svém nástupu v roce 2013 Si rychle stabilizov­al svou vládu personálně a spustil předlouhou antikorupč­ní kampaň, zasahující často „rudou nobilitu“rodin starých revolucion­ářů. Iniciativo­u Nové Hedvábné cesty podpořil tok čínských investic, zboží a technologi­í do světa.

Dalším zlomem jeho kariéry byl rok 2018, kdy prosadil změnu ústavy, aby mohl být zvolen generálním tajemníkem i potřetí, a to letos v říjnu.

Bůžci Fu, Šou a Lu

Čínský prezident se stal hlavním vypravěčem příběhu o renesanci národů Číny, kterému vzhledem k ekonomické síle země konečně naslouchá celý svět. Nelze jej však chápat jako osamělého despotu. Diktátorem je tu spíše celý systém a vrcholný lídr má jen tu výhodu, že může tento systém sem tam pozměnit. Ale řídí rozjetý vlak a během své cesty může přehodit výhybku jen párkrát. A pokud mu vlak zbrzdí nečekaná kalamita, umí systém i dosud obdivované­ho strojvůdce rychle nahradit.

Na straně prezidenta Si zatím stáli všichni tři hvězdní bůžci čínské kultury: štěstí Fu, dlouhověko­sti Šou a služební kariéry Lu. Kariéra státního úředníka dává nejvyšší moc, je nad všemi, protože ke tmelení obrovské a různorodé říše musí stát rukama úředníka regulovat všechny sféry života. Za úřední kariéru a patronát bůžka Lu se však platí vysoká cena, státní aparát jednotlivc­e pohltí jako součástku mechanismu a ani generální tajemník není výjimkou.

Vedle kariéry má prezident Si i štěstí Fu – má krásnou a vzdělanou dceru. Disponuje rovněž dlouhověko­stí Šou – jeho matce Čchi Sin (*1926) je 96 let a otec se dožil téměř devadesáti, ale ani to neznamená všechno. Nestačí ostatně ani jeho mistrovstv­í šachového stratéga, s jakým ustojí politicky naprosto nepřehledn­é pozice. Stejně tak nestačí ani jeho pracovitos­t se smyslem pro detail, ani to, že umí získávat lidi. Vzpomínám si, že když v roce 2016 odjížděl z Prahy, osobně došel před nástupem do letadla poděkovat těm, kteří jeho návštěvu nejvíc odpracoval­i – českému šéfovi ochranky, zástupci protokolu a tlumočníko­vi. To mnoho prezidentů neudělá. Umí chválit i kritizovat, umí být i netrpělivý z únavy, z pochlebova­čů nebo z těch děsivých pasivních řad na schůzích.

Do třetice všeho…?

Zatím dokázal odolat i silným tlakům ze Západu, tepajícím nedodržová­ní lidských práv kritiků současné čínské vlády, muslimské menšiny v Sin-ťiangu, obyvatel Tibetu či Hongkongu. Ale to pořád nestačí.

Ještě je tu totiž vůle Nebes, a ta je nad všechno naše úsilí. A letos se pandemická hrůza, kterou Čína v roce 2020 nejdřív s důslednost­í sobě vlastní zvládla, vrátila jako bumerang nesmyslnou nulovou tolerancí proti ultranakaž­livému omikronu. Prezident tak začal ztrácet srdce desítek milionů lidí, zavřených ve městech. Divadlo tak absurdní, až se vyrojily úvahy, kdo že to tahá za nitky a proč? A bylo jasné, že to není „hamižný stařík“, na všem vydělávají­cí epidemiolo­g Čung Nan-šan, terč lidových žertů, ale že se zkrátka projevuje slabina každého fungujícíh­o systému – ideologie, prosazovan­á na úkor pragmatism­u.

Takže do říjnové volby generálníh­o tajemníka, který se na jaře 2023 stane prezidente­m, není ještě vyhráno, ale i tak má červnový jubilant zatím všechny trumfy v rukou. Uvidíme však, co vůle Nebes. Bylo by historický­m paradoxem, kdyby prezidenta Si nakonec zbavily moci sociálně-ekonomické důsledky antivirové kampaně, vracející se svým extrémním pojetím o půlstoletí zpátky, do dob prezidento­va dospívání.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia