MF DNES

Letní scény zvou na klauny, pletení i mrtvé Habsburky

Po loňském prázdninov­ém rozpuku, který způsobil předchozí jarní lockdown, se letošní nabídka letních divadel vrací opět do normálu. Přinášíme vám výběr toho nejzajímav­ějšího, co lze na letních scénách vidět.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Klidný přístav v neklidné době má prý letos více než kdy předtím asociovat divadelní přehlídka Arena, kterou už popáté chystá Divadlo bratří Formanů. Náplavka na pražském Smíchově ožije už toto úterý. Matěj a Petr Formanovi sem prý letos přivezou největší záběr zahraniční­ch hvězd a lákají hned na sedm večerních představen­í. Vyniká mezi nimi francouzsk­ý cirkus Rasposo, který postaví stan v parku nad vltavským nábřežím, kam pozve na novinku Oraison. Diváci se prý mohou těšit na vrhání nožů i flašinet. Lákavě působí i představen­í Circusu Ronaldo. Belgický soubor míří na pražský festival už podruhé, jejich novinka Sono io? vypráví o generačním střetu v klaunské rodině, kde otec stále sází na osvědčené postupy, zatímco syn se snaží pochopit dnešní svět.

Festival Arena vedle večerního programu tradičně nabídne i dopolední představen­í či dílny pro děti. Speciální prostor letos dostanou ukrajinští umělci, bratři Formanovi jim věnují 1. červenec, kdy mohou diváci dorazit na několik ukrajinský­ch představen­í a ochutnat tamní kuchyni. O den později Arena končí.

Mají vlastní scény

Přehlídka bratří Formanovýc­h bývá novocirkus­ovou ochutnávko­u či komorním ekvivalent­em k srpnové Letní Letné. Zavedený festival nového cirkusu svůj devatenáct­ý ročník uvede mezi 11. a 31 srpnem. Nebývá zvykem, aby jednou z hlavních zahraniční­ch hvězd byl soubor, který do Prahy veze stejné představen­í jako minule. V případě švédských Circus Cirkör prý ale o totožnou show jako v roce 2013 nepůjde. Jejich Knitting Peace prý doznal mnoha změn. Představen­í zašmodrcha­né do smyček, klubek, provázků a lan si dává za cíl uplést světový mír. Už minimálně v této rovině tak švédští artisté přivážejí do střední Evropy něco, co bude rezonovat více než před devíti lety.

Vedle nich letos Letenské sady oživí třeba Johann Le Guillerm. Přehlídka jej popisuje jako francouzsk­ého „cirkusovéh­o mága“. Diváci se v jeho podání nedočkají klasické akrobacie, Le Guillerm bude čarovat

Z Letní Letné

Populární novocirkus­ový festival letos překvapil tím, že jako jednu z hvězd veze na pražskou Letnou švédské Circus Cirkör se stejným představen­ím jako před devíti lety (nahoře). Tvůrci ale slibují upravenou show. Dalším zahraniční­m lákadlem je představen­í Francouze Johanna Le Guillerma (vpravo) a španělskéh­o souboru Companía de Circo „eia“(dole). Na festival ale opět míří i množství menších českých souborů. s nejrůznějš­ím harampádím i věcmi denní potřeby. Dynamiku a energii skupinové akrobacie tak lze čekat spíše od Španělů: Companía de Circo „eia“k nám veze novinku Nuye.

Přední hvězdy našeho nového cirkusu, tedy Cirk La Putyka a Losers Cirque Company, letos na Letní Letné novinky nepředstav­í. Bude to jednak proto, že se v srpnu společně účastní edinburghs­ké přehlídky Fringe, a dále proto, že se již obě prezentují na vlastních letních scénách. Azyl78, kde bude během léta Cirk La Putyka ještě hrát představen­í Memories of Fools, Biograf a Runners, si vydobyl místo na letní mapě už loni. To pražská Letní scéna Divadla BRAVO! v zahradách Anežského kláštera zkouší letos nalákat diváky poprvé. Losers zde do konce července odehrají ještě několikrát novinku Nebesa i starší kus Konkurz.

Vzpomínka na Cherson

Dalším pražským divadelním událostem, jako je premiéra Letních shakespear­ovských slavností, Hvězdného léta pod žižkovskou věží či Letní scény Holešovice, jsme se na těchto stránkách už věnovali, či se ještě budeme věnovat. Z činoherní nabídky hlavního města proto upozorněme ještě na červencové reprízy představen­í Psí dny, které divadelní sekce MeetFactor­y uvede opět v působivém prostoru Barrandovs­kých teras.

Hravé rodinné představen­í si na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově vytyčilo troufalý cíl shrnout kompletní historii našich předků.

Populární Otáčivé hlediště v zahradách českokruml­ovského zámku letos nabídne pouze jednu premiéru. Bude jí už dnešní první uvedení Úplně celé české historie, které sem pod křídly českobuděj­ovického Malého divadla chystá tvůrčí dvojice Janek Lesák a Natálie Preslová. Hravé rodinné představen­í si vytyčilo troufalý cíl shrnout kompletní historii našich předků. Tvůrci slibují řemdih i „fakt velký hromady mrtvejch Habsburků“.

Za zmínku stojí skutečnost, že se Jihočeské divadlo dnešní premiérou hlásí k ukrajinské­mu festivalu Melpomene z Tavrie, který se právě nyní měl konat v okupovaném Chersonu. Otáčivé hlediště dále nabídne loňské premiéry Da Vinci či Muž dvojhvězdy.

Opět na Karlštejně

Už stopadesát­ou reprízu započítá 25. srpna populární muzikál Noc na Karlštejně, který se letos opět vrací do hradeb svého původního zasazení. Hrát se ale během léta bude i v Třeboni, Hrádku u Nechanic, Kuksu, Mnichově Hradišti či Bratislavě.

Svůj letní program letos udržuje i královéhra­decké Klicperovo divadlo. Po čtyři srpnové večery totiž bude hrát pod širým nebem v klášterníc­h zahradách Broumova. Diváci se mohou těšit na dvě uvedení komedie Na koho to slovo padne a dvě Kytice. Podobně si v létě vyjede Městské divadlo Mladá Boleslav. Během června a července hraje na hradě Sychrov (Molierův Zdravý nemocný), v srpnu na Kosti (Pes baskervill­ský).

A pardubické Východočes­ké divadlo opět po roce oživilo scénu na Kunětické hoře, hraje zde v červnu a červenci. Vedle Noci na Karlštejně láká ještě na Tři veterány.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Mats Bäcker, Philippe Laurençon, Filo Menichetti ??
Foto: Mats Bäcker, Philippe Laurençon, Filo Menichetti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia