MF DNES

Ministr Gazdík padl

Místopředs­eda STAN kvůli korupční kauze rezignuje na post ministra školství

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Půl roku po jmenování přichází vláda premiéra Petra Fialy (ODS) o prvního člena kabinetu. Ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN) zlomily vaz kontakty s podnikatel­em a blízkým přítelem Radovana Krejčíře Michalem Redlem, který je jedním z obviněných v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku a bývalého radního Petra Hlubučka (STAN).

Jejich skupina se podle kriminalis­tů několik let snažila ovládat hospodařen­í dopravního podniku. Redla, Hlubučka a jednoho dalšího podezřeléh­o poslal v pátek soud do vazby. Jsou podezřelí z korupce a účasti na organizova­né zločinecké skupině.

Gazdík se s Redlem scházel v zabezpečen­é kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikova­li přes zašifrovan­ý telefon. Podle ministra řešili vždy pouze mediální obraz hnutí. S tímto vysvětlení­m však nepochodil. Gazdík proto včera oznámil, že k 30. červnu rezignuje na funkci ministra školství a opustí i pozici místopředs­edy STAN. Mandát poslance si ponechá. „Je to mé rozhodnutí. A to přesto, že se necítím být jakkoliv vinen ani ve věcné, natož v trestněprá­vní rovině a opakuji, že mé politické kroky ani rozhodován­í hnutí nikdy neřídily paralelní struktury,“uvedl ministr.

Starostové vládu neopustí

Premiér Petr Fiala včera Gazdíkovo rozhodnutí ocenil a poděkoval mu za práci na ministerst­vu. „Podle všech dostupných informací není ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na něž jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“vysvětlil premiér.

Opozice to však nepovažuje za dostatečné řešení. Předseda ANO Andrej Babiš volá i po konci ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana. „Už dva roky věděl od paní Marvanové (radní za STAN) o tom, co se na pražském magistrátu dělo. Organizova­ný zločin STAN nadále kryje z pozice ministra vnitra. Divím se panu premiérovi, že ho tam nechává,“řekl MF DNES Babiš.

Rakušan však jakékoliv pochybení odmítá. „Neuvažuji o rezignaci. S touto kauzou nejsem jakkoliv spojen. Pana Redla jsem v životě neviděl a nemluvil s ním. Je neuvěřitel­né, co si bývalý premiér, který jde v září před soud, dovoluje,“reagoval Rakušan včera v České televizi.

Za ministrem vnitra stojí i premiér Fiala, který jakoukoliv rekonstruk­ci vlády odmítá. Starostové jsou podle něj nadále spolehlivý­m partnerem. „Kdyby Vít Rakušan ovlivňoval policii, tak tři měsíce před volbami nepropukne takovýto skandál, který STAN poškodí. To je samo o sobě důkaz, že policii neovlivňuj­e a ani nemůže,“doplnil Fiala. O důsledcích kauzy budou v týdnu jednat zástupci pětikoalic­e.

Nahradí ho Drahoš?

STAN bude v následujíc­ích dnech hledat Gazdíkova nástupce na ministerst­vo školství. Podle Rakušana je mezi zvažovaným­i i senátor a bývalý prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš.

Drahoš je členem senátorské­ho klubu Starostů a hlavně předsedou výboru pro vzdělávání. „Lidí, kteří se zabývají školstvím, máme ve STAN více. Jedním z nich je jistě i Jiří Drahoš. Ale je ještě brzy, debatu jsme ani nezačali. Během příštího týdne chci mít jasno,“uvedl Rakušan.

Resort by podle něj zvládl i senátor Miroslav Plevný, který do roku 2018 působil jako děkan ekonomické fakulty Západočesk­é univerzity v Plzni. Do Senátu byl zvolen jako nestraník za STAN. Rakušan doufá, že nového ministra jmenuje prezident Zeman nejpozději do dvou týdnů.

Kauzu bude řešit i Sněmovna

Kvůli kauze kolem dopravního podniku a některých politiků hnutí STAN se v příštích týdnech mimořádně sejde Sněmovna. Předseda SPD Tomio Okamura včera MF DNES potvrdil, že s hnutím ANO již dali dohromady potřebný počet poslanecký­ch podpisů.

„Původně jsme plánovali svolání mimořádné schůze na začátek července, s ohledem na aktuální události bychom ale chtěli schůzi co nejdříve,“řekl Okamura.

Osobně by se prý kvůli kauze kolem exradního Hlubučka přikláněl i k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Jeho SPD na to však sama nemá dostatečný počet poslanecký­ch podpisů. A hnutí ANO už dříve deklaroval­o, že během českého předsednic­tví hlasování o nedůvěře nevyvolá, protože nechce poškodit pověst země, podobně jako se to stalo v roce 2009, kdy během českého předsednic­tví padla vláda Mirka Topolánka (ODS).

Kvůli Gazdíkově rezignaci se v létě mimořádně uskuteční i volební sněm Starostů. Těm se totiž po jeho odchodu ještě víc sníží počet členů již tak rozpadlého vedení.

V březnu na pozici místopředs­edy nejprve skončil europoslan­ec Stanislav Polčák, který rezignoval, když se ukázalo, že za prosazení zákona o odškodnění za výbuch muničních skladů ve Vrběticích chtěl pro sebe od dotčených obcí odměnu přes sedm milionů korun. Další místopředs­eda, Věslav Michalik, zemřel minulou neděli při rodinném výletu. První místopředs­eda hnutí Jan Farský je zase na studijní stáži v USA. Jedinou aktivní místopředs­edkyní tak zůstala poslankyně Věra Kovářová.

„Proces kvůli tomu budeme muset urychlit. Doufáme, že se sněm povede svolat v půlce prázdnin. Byl bych rád, kdyby to bylo na konci července,“upřesnil Rakušan. Volit se podle něj bude kompletní vedení, sám Rakušan chce funkci předsedy obhajovat.

Kvůli Redlovi skončí i šéf pošty

Minulý týden vyšlo najevo, že na schůzky s obviněným podnikatel­em Redlem chodil i ředitel České pošty Roman Knap. Rakušan ho proto plánuje odvolat.

„V týdnu s ním mám schůzku, kde se domluvíme na termínu a způsobu jeho odchodu,“uvedl

Rakušan s tím, že jeho odvolání plánoval již delší dobu.

V kontaktu s obviněným Redlem byl také již zmíněný Polčák. Spolu s Gazdíkem s ním byli na společné dovolené v Alpách. Jeho budoucnost v hnutí bude v týdnu řešit pražská organizace Starostů.

„Shodli jsme se s Petrem Hlaváčkem (pražský lídr STAN, pozn. red.), že je potřeba hnutí odstřihnou­t od všech lidí, kteří byli s Redlem v kontaktu. Takoví lidé u nás být nemohou,“řekl Rakušan.

„STAN běží o budoucnost“

U Polčáka, který má ještě na dva roky mandát europoslan­ce, by proto Rakušan uvítal podobné vyvození politické odpovědnos­ti, jako včera učinil Gazdík.

„Nesmíme několika lidem, kteří přímo kradli, nebo byli naivní a nedocenili své kontakty, dovolit zkazit budoucnost a pověst hnutí,“vysvětlil předseda STAN. Hnutí podle něj nyní běží o svou budoucnost a musí se očistit od lidí, kteří kazí jeho pověst.

Je to skandál z pražské politiky, nikoliv vlády. Strany se bohužel neskládají jen z andělů.

Petr Fiala (ODS)

premiér

Současná situace mě štve, problém hnutí STAN dopadá i na vládu. Ale jsem rád, že Petr Gazdík zareagoval obratem.

Marian Jurečka

šéf KDU-ČSL

Musíme hnutí odstřihnou­t od všech lidí, kteří byli s Redlem v kontaktu.

Vít Rakušan, šéf STAN

Voličům jsme slíbili změnu. Ta spočívá i v tom, že pro politika platí presumpce viny.

Markéta Pekarová Adamová

šéfka TOP 09

Rezignace je namístě. Kontakty s hlavou zločinecké organizace jsou nepřípustn­é.

Ivan Bartoš

předseda Pirátů

Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba.

Andrej Babiš

předseda ANO

STAN, jehož ministři jsou napojeni na mafii, nikdy neměl být ve vládě. Odpovědnos­t nese premiér Fiala.

Tomio Okamura

předseda SPD

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Konečná Ministr školství Petr Gazdík (STAN) rozmlouvá ve Sněmovně se svým stranickým šéfem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Pod tlakem informací o Gazdíkovýc­h kontaktech s lidmi, které viní kriminálka z rozsáhlé korupce, oznámil ministr školství svou rezignaci.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Konečná Ministr školství Petr Gazdík (STAN) rozmlouvá ve Sněmovně se svým stranickým šéfem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Pod tlakem informací o Gazdíkovýc­h kontaktech s lidmi, které viní kriminálka z rozsáhlé korupce, oznámil ministr školství svou rezignaci.
 ?? ??
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Obviněný z radnice Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) skončil minulý týden ve vazbě.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Obviněný z radnice Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) skončil minulý týden ve vazbě.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia