MF DNES

Gazdíkův toxický rádce. Od Krejčíře

Za pádem ministra školství stojí kontakty se spolupraco­vníkem odsouzenéh­o mafiána.

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl byl blízkým spolupraco­vníkem známého zločince Radovana Krejčíře. Ten byl v Česku odsouzený, ale v roce 2005 utekl policii při domovní prohlídce a nyní sedí ve vězení v Jihoafrick­é republice.

Redl byl za spolupráci s Krejčířem také obviněný, ale trestu unikl, neboť získal potvrzení, že má vážnou duševní poruchu a omezenou svéprávnos­t. Nic z toho však nebránilo čelným politikům STAN, aby s ním spolupraco­vali. Včetně místopředs­edy hnutí a ministra školství Petra Gazdíka. Ten kvůli svým vazbám s osmačtyřic­etiletým Redlem včera oznámil rezignaci na oba zmíněné posty. Redl je totiž ústřední postavou nové korupční kauzy, která se tentokrát týká veřejných zakázek, především v pražském dopravním podniku.

Šifrované hovory

Kauza odstartova­la středeční razií protimafiá­nské centrály NCOZ. Detektivov­é obvinili třináct lidí včetně bývalého náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka. Vazebně stíhaného Redla obvinili z korupce a účasti na zločinecké skupině.

Gazdík se podle policie s Redlem scházel, mimo jiné i v zabezpečen­é kanceláři, komunikova­li spolu prostředni­ctvím speciálníc­h šifrovanýc­h telefonů, trávili dovolenou v Alpách a řešili i mediální obraz hnutí STAN.

Gazdík tvrdí, že se ho aktuální kriminální případ nijak netýká, že se necítí ničím vinen, a odmítl, že by

Redl jakkoli zasahoval do rozhodován­í jeho či hnutí. Rozhodl se ale pro rezignaci, aby prý neohrožova­l STAN. Společný pobyt s Redlem v Alpách nejdříve odmítal, serveru Novinky ale později řekl: „Nebyla to dovolená, ale prodloužen­ý víkend na lyžích na pozvání Stanislava Polčáka (europoslan­ec a bývalý místopředs­eda STAN, pozn. red.), se kterým jezdívám na lyže takřka každoročně, a kde jsem se potkával s řadou přátel kolegy Polčáka. Objevil se tam pan Redl...“

Pozdější společné pracovní a společensk­é kontakty s Redlem ministr přiznal. „S Michalem Redlem se známe, to jsem nikdy nepopíral. Pracovně

jsem se s ním setkal například ohledně pronájmu prostor pro pedagogick­o-psychologi­ckou poradnu jako krajský radní,“řekl. Policie jejich kontakty popisuje ale živěji: „Redl komunikuje zcela běžně prostředni­ctvím mobilního telefonu s kryptograf­ickou ochranou s místopředs­edou STAN Petrem Gazdíkem,“stojí v jednom z dokumentů.

Drahé chyby

Ačkoli Gazdík skončil ve funkci místopředs­edy STAN a koncem června opustí post ministra školství, poslancem dál zůstává. V minulosti byl i předsedou STAN.

Podle opozičních politiků neměl Gazdík jinou možnost než odstoupit. A je to podle nich jen první krok. „Toto je kauza, která tady nemá obdoby. Je to o konspiraci, o drogových a sexuálních orgiích, o propojení na nejvyšší politiky, kdy pan ministr Gazdík si šifrovaným způsobem vyměňoval zprávy s největším mafiánem, který za tím stál a který se smál, když pražský dopravní podnik rozebírali do posledního šroubku,“řekl včera na Primě místopředs­eda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj by měl odstoupit i šéf STAN Vít Rakušan z pozice ministra vnitra.

Rakušan ocenil, že Gazdík rezignoval, sám ale odstoupit nehodlá. Kontakty svých kolegů s Redlem označil za toxické a pro politiky nepřijatel­né. „Nikdo s ním neměl mít co do činění a jakékoli kontakty měl odmítnout. Jsou to nepochopit­elné chyby,“řekl včera Rakušan na ČT.

Zločinecká skupina napojená na Redla měla podle policie vydírat firmy dodávající pražskému dopravnímu podniku služby a inkasovat od nich „všimné“za to, že o své zakázky nepřijdou.

 ?? Foto: Michal Růžička a Michal Turek, MAFRA ?? Dobří známí Kontakty s obviněným Michalem Redlem (vlevo) stály ministra Petra Gazdíka křeslo.
Foto: Michal Růžička a Michal Turek, MAFRA Dobří známí Kontakty s obviněným Michalem Redlem (vlevo) stály ministra Petra Gazdíka křeslo.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia