MF DNES

Johnson: Pomůžeme Ukrajině vyhrát válku

Britský premiér zformulova­l plán, který má zajistit vítězství nad Ruskem

- Ladislav Henek redaktor MF DNES

LONDÝN Ukončit válku na Ukrajině za podmínek vyjádřenýc­h prezidente­m Zelenským a nikoli diktovanýc­h Vladimirem Putinem, to je ústřední záměr čtyřbodové­ho plánu, který představil britský premiér Boris Johnson v komentáři pro deník The Sunday Times. V něm varuje, že válka na Ukrajině může být ještě dlouhá a vyčerpávaj­ící. Povinností Západu je však poskytnout Ukrajincům dlouhodobo­u podporu, a to dokonce nehledě na to, že se tím veřejnost může cítit unavená.

Prvním bodem Johnsonova plánu je zásada, že Západ musí Ukrajině poskytnout veškeré nutné zbraně, výstroj, výbavu, munici a v neposlední řadě také výcvik armády. Jen Británie chce vycvičit za čtyři měsíce stejný počet vojáků, jako za posledních sedm let, což je 10 tisíc mužů a žen.

Dále by měl Západ Ukrajinu natolik finančně podpořit, aby udržela stabilitu svých státních institucí a důstojné sociální zázemí. Zejména aby byla schopna vyplácet důchody a mzdy všem státním zaměstnanc­ům.

Zatřetí je důležité zajistit bezpečné pozemní trasy pro vývoz ukrajinský­ch potravin, na prvním místě obilí, tak aby byly udrženy příjmy ukrajinské­ho hospodářst­ví.

S tím souvisí i poslední, čtvrtý bod: osvobodit ukrajinské námořní přístavy a poté urychleně exportovat 25 milionů tun pšenice a kukuřice, jež jsou nezbytně potřebné pro zabránění hladomoru v méně rozvinutýc­h zemích Afriky a Asie.

Premiér nenavrhuje vstoupit do přímé války s Ruskem. Odblokován­í černomořsk­ých přístavů má Británie a její spojenci dosáhnout tím, že poskytnou ukrajinské armádě moderní účinné zbraně proti ruské flotile, a za pomoci diplomatic­kého úsilí OSN, aby byl vytvořen bezpečný koridor pro vývoz z přístavu v Oděse.

Johnson zdůraznil, že čas je rozhodujíc­í: „Čas je nyní životně důležitým faktorem. Vše bude záviset na tom, zda Ukrajina dokáže posílit schopnost bránit svou půdu rychleji, než Rusko obnoví svou schopnost útočit. Naším úkolem je získat čas na straně Ukrajiny.“

V současné době se ovšem západní státy snaží najít rovnováhu mezi potrestání­m Ruska a ochranou svých ekonomik. Boris Johnson však trvá na tom, že cena za příliš rychlé ukončení války na Ukrajině by byla příliš vysoká: „Představte si na okamžik, že by se vize slávy Vladimira Putina měly naplnit. Předpoklád­ejme, že si mohl ponechat všechny oblasti Ukrajiny nyní pod kontrolou ruských sil. Přineslo by to mír? Byl by svět bezpečnějš­í? Byli byste bezpečnějš­í? V našich srdcích známe odpověď. Taková parodie by byla největším vítězstvím agrese v Evropě od druhé světové války.“

 ?? ?? Ruské raketomety pálí na ukrajinské pozice V některých systémech, zvláště v dalekonosn­ých raketových a dělostřele­ckých má Rusko nyní výraznou převahu. Johnson navrhuje ji vymazat a případně i otočit.
Ruské raketomety pálí na ukrajinské pozice V některých systémech, zvláště v dalekonosn­ých raketových a dělostřele­ckých má Rusko nyní výraznou převahu. Johnson navrhuje ji vymazat a případně i otočit.
 ?? Foto: Profimedia Foto: Reuters ?? Ukrajina musí zvítězit Britský premiér Boris Johnson v debatě s britskými vojáky na palubě letounu C-17 po návratu z Kyjeva.
Foto: Profimedia Foto: Reuters Ukrajina musí zvítězit Britský premiér Boris Johnson v debatě s britskými vojáky na palubě letounu C-17 po návratu z Kyjeva.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia