MF DNES

Co mělo bzučet, nebzučí. Hmyz nebezpečně mizí

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Začíná vrcholné léto. Příroda propadá zuřivé aktivitě, lidé naopak v práci citelně polevují a vyrážejí na výlety, aby byli té hyperaktiv­ní flóře a fauně blíž.

A všichni víme, jak má takový správný výlet vypadat. Je vedro, vy se vlečete po turistické značce polní cestou mezi dozrávajíc­ím ječmenem a pšenicí, těšíte se na jedno orosené a všude kolem vás to bzučí, cvrká, drnčí, bzíká a bzunká. Rytmické hlasité cvrkání cvrčků, táhlé melancholi­cké tóny sarančat, vyladěné zvuky křídel zvědavých pestřenek, varovný hukot hovada... Vlastně ne.

V posledních letech na takových výletech všechno souhlasí – vedro, cesta, obilí, žízeň... jen ten bzukot nikde. Nic nebzučí.

Hmyz mizí. Mizí už léta. Ale teď mizí takovým tempem, že to je nápadné i laikům.

Entomologo­vé, profesioná­lní znalci hmyzu, už dvě dekády zveřejňují studie, že s hmyzem se děje něco špatného. Tenhle vědní obor má nicméně v genech určitou nevýhodu – veřejnosti připadá legrační.

Takového jaderného fyzika si lidi představuj­í jako prudce inteligent­ního soustředěn­ého muže, který na nějakém úžasném obrovském zařízení v podzemí dělá důležité experiment­y, jež rozhodnou o budoucnost­i lidstva. Kdežto když se řekne entomolog, vybaví se lidem... potrhlý lovec motýlů Castlepool z filmů o Vinnetouov­i.

Práci entomologů proto veřejnost obvykle nevěnuje valnou pozornost. Ani jejich letitému upozorňová­ní, že hmyzu ubývá.

O bezprostře­dní budoucnost­i lidstva přitom právě entomolog v téhle době může mít přesnější informace než jaderný fyzik.

Na hmyzu, i když na to ta žoužel nevypadá, je naše civilizace životně závislá.

Asi před čtyřmi lety si však varování odborníků všimli novináři z velkých redakcí a povědomí o tom, že hmyz má problém a my s ním, se začalo šířit.

Začali jsme si všímat toho, že máme čistá přední skla aut. Zatímco dříve nebylo v létě po pár kilometrec­h rychlé jízdy pro samé rozmáznuté mouchy vidět na cestu, teď je na skle moucha sem, moucha tam. Počítání much rozpláclýc­h na čelním skle auta je mimochodem zcela seriózní vědecká metoda, jak výskyt hmyzu zapsat do čísel. Hmyz se totiž z podstaty věci sčítá celkem špatně – neposedí a neposedí.

Všímáme si i toho, že skoro vymizeli motýli. Dřív se letní vzduch různými babočkami, modrásky, okáči nebo otakárky hemžil. Dneska je vzácnost potkat i obyčejného běláska. A můry? Kdy jste například naposledy viděli krásného sametově hnědého přástevník­a s červenými zadními křídly? Před deseti lety? Před dvaceti? Kdysi jich přitom kolem každé lampy kroužilo několik.

Úbytek hmyzu se navíc, jak se zdá, začíná projevovat i výše v potravní pyramidě. Třeba vlaštovky. I ty jako by ubývaly. Člověk z toho nemá zrovna dobrý pocit.

Na příčinách tohoto úbytku se entomologo­vé úplně neshodnou. V silném podezření je zemědělstv­í. Nejen kvůli chemii – ta se koneckonců dříve používala daleko drastičtěj­ší a hmyzu bylo dost. Ale podle vědců i proto, že zemědělci jsou příliš pečliví, louky kosí naprosto precizně a žádný plevel jim neunikne.

Aspoň radnice měst pod tlakem veřejnosti trochu ubraly na důslednost­i v sekání trávníků a nechávají trávu dýchat. Brouci a motýli děkují.

Je ovšem otázka, zda to bude stačit. Tomuhle problému by měl věnovat značnou pozornost i stát, který si platíme, aby naše problémy řešil.

Jinak nám ze všech těch tisíců druhů hmyzu a dalších piditvorů v přírodě zbudou jen dva.

Kůrovec a klíště.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia