MF DNES

Investiční šmejdi, díl čtvrtý

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Po telefonu se jedna starší žena nechala zlákat na nabídku „investice“do kryptoměn. Poslala přes 200 tisíc korun. Případ minulý týden zveřejnila Policie ČR. Loni na přelomu září a října jsem napsal tři díly sloupků o investiční­ch šmejdech. Ten nový příběh ze zprávy Policie ČR je rovnou díl čtvrtý.

Ženu z Přerovska při čtení na internetu nalákal inzerát týkající se investován­í do kryptoměn. Klikla na odkaz. Vyplnila své údaje. Po pár minutách se jí ozval neznámý muž. Požadoval údaje k platební kartě z toho důvodu, aby mohla „investovat“do kryptoměny. Žena tyto informace poskytla.

Nato jí neznámý muž sdělil, že se s ní následujíc­í den někdo spojí a vysvětlí, jak s „investiční­m“účtem pracovat – a hovor ukončil. Jak řekl, tak se i stalo. Příštího dne ji kontaktova­l jiný muž, který ji postupně naváděl na různé odkazy a ona vyplňovala potřebné údaje k založení účtu pro „investice“.

Tak to pomalu postupoval­o až k pokynu, aby potvrdila platbu ve výši necelých 180 tisíc korun na cizí účet. Platbu potvrdila a peníze ihned odešly. Vzápětí jí přišlo další oznámení, aby potvrdila další platbu ve výši 27 tisíc korun na stejný účet, i tuto platbu potvrdila. Po odeslání druhé platby muž na druhé straně telefonu hovor přerušil s tím, že musí jít něco řešit s technikem, ať čeká na lince, že za chvíli budou pokračovat v „investován­í“.

Poškozená ale čekala marně a hovor po nějaké době sama ukončila. Od té doby ji nikdo nekontakto­val, a tak přišla na policejní služebnu oznámit, co se jí stalo. Tam se dozvěděla, že se stala obětí podvodu, který je v současné době na sociálních sítích velmi rozšířen. Pro trestný čin podvodu byly zahájeny úkony trestního řízení. Peníze jsou ale v nedohlednu.

Každé poučení bolí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia