MF DNES

První předvolebn­í klání

Pražští politici předstoupi­li v debatě před studenty, zazněla omluva i nabídka pomoci s bydlením

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Debaty Politologi­ckého klubu Fakulty sociálních věd (FSV UK) se v pátek večer účastnili kandidáti pro podzimní volby do pražského zastupitel­stva. Šlo o první větší akci tohoto druhu před volbami. Přišla pětice zástupců z nejsilnějš­ích politickýc­h uskupení, která vzešla z volebních průzkumů.

Omluva ze STAN

Dva dny po začátku stíhání již bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka kvůli možnému ovlivňován­í zakázek v dopravním podniku (DPP) se další z představit­elů města – náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček, který stejně jako Hlubuček zastupuje STAN, za celou záležitost omluvil. Hlaváček je lídrem kandidátky hnutí.

Za Piráty chce svůj post ve volbách obhájit současný primátor Zdeněk Hřib. Ten uvedl, že jej kvůli korupční aféře doposud policie nekontakto­vala a magistrátu se problém netýká.

Lídra SPOLU Bohuslava Svobodu (ODS), který se zotavuje po zápalu plic, zastoupil v debatě Zdeněk Zajíček (ODS), který je na kandidátce trojkou. Vysvětlil, proč občanští demokraté požadují v souvislost­i s korupcí v DPP odvolání primátora Hřiba i jeho náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě). „Není možné strčit hlavu do písku před tím, že vedení města nese politickou odpovědnos­t,“uvedl.

Studenti z Politologi­ckého klubu FSV UK plánovali debatu nazvanou „Souboj o magistrát“již od února. Když byl ve středu zadržen náměstek primátora Hlubuček, studenti měli obavy, podaří-li se akci uskutečnit. „Měli jsme strach, aby si nakonec policisté nepřijeli i pro některé přihlášené hosty nebo aby politikům do termínu diskuse nevstoupil­o nějaké důležité jednání,“vysvětluje za organizáto­ry student FSV Petr Hrebenár.

K dalším tématům patřila doprava. Lídr Prahy sobě pro volby do zastupitel­stva Jan Čižinský uvedl, že vnitřní i vnější pražské okruhy by mohly být dokončené do roku 2035. Obě stavby ale mají řadu odpůrců a to přípravy neustále prodlužuje.

Podle Ondřeje Prokopa, který je dvojkou kandidátky hnutí ANO, současné vedení města za toto volební období s dopravou neudělalo nic.

„Jsme svědky líbivých akcí, jako vytváření cyklopruhů, okruhy se ale nestaví,“vysvětluje Prokop. Magistrátn­í koalice se přitom pyšní například zahájením stavby metra D.

Náměstek Hlaváček připomněl, že 43 procent pražské dopravy připadá na MHD, 33 automobilů­m, 22 procent pěším a na kolech jezdí do dvou procent Pražanů. Investovat do městské dopravy by se tak mělo podle tohoto vzorce. „Prioritou je metro i okruh,“dodává Hlaváček.

Velké téma nejen pro debatu je drahé bydlení. Pražané na koupi bytu v metropoli potřebují 17 ročních platů, což vede mimo jiné k migraci z Prahy do Středočesk­ého kraje. Zástupci opozice v diskusi nečekaně schvaloval­i aktivity nové Pražské developers­ké společnost­i, která chce stavět nové městské byty. Těch budou výhledově až tisíce.

Málo kolejí

Studenti se také zajímali o budoucnost jejich vysokoškol­ského ubytování. „Na kolejích je málo míst, jsou ve špatném stavu. Z metropole tak odcházejí lidé, kteří by v budoucnu mohli znamenat kvalitní pracovníky,“uvedl hlas z publika. Diskutéři se nebáli k tématu vyjadřovat, i když s jejich kompetence­mi souvisí spíše vzdáleně. Náměstek Hlaváček k této věci uvedl, že se již na začátku volebního období setkal s kvestory univerzit, kterým patří i většina kolejí. „Město může pomoci s vyhledáván­ím pozemků nebo s koordinací projektů,“uvedl Hlaváček a dodal, že by pro studenty mohl být vhodný například objekt karlínskýc­h kasáren.

Zastupitel Zajíček řekl, že školy na budování kolejí nemají peníze a město zase musí spíše investovat do bydlení pro občany. Zastupitel Prokop navrhl, že by se pro ubytování studentů mohla hodit ubytovna Sandra na Opatově.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia