MF DNES

Máme svůj tým, jásají Andílci školníka Michala Davida

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Existuje zvláštní kategorie, jíž se říká „až dojemně nepovedené“, a do ní spadá filmový muzikál Andílci za školou.

Vypráví o dnešních patnáctile­tých, ale hrají je vesměs dvacetilet­í, navíc v aranžmá, které připomíná spíš besídku pro desetileté.

A třebaže nechává hrdiny promlouvat o jejich světě sociálních sítí, stojí mimo něj, dokonce snad hlouběji v historii než letití Básníci, kteří vedle Andílků působí mladistvě, moderně, buřičsky, vtipně a vzdor hře na amatérské studentské divadlo naprosto profesioná­lně.

Jako v SuperStar

Sice hned úvodní song snímku slibuje, že „jízda nastává“, o podívané však nemůže být řeč, pokud se jí nemíní opakované záběry na lýtka Kateřiny Brožové coby komisní ředitelky školy.

Něco zachraňuje představit­el třídního učitele Petr Kolář, který do povšechnéh­o popu vnáší alespoň rytmicky bigbítový nádech, byť s texty typu „pódia jsem býval král“. Naopak zcela mimo vlastní zpěv se drží autor hudby Michal David v roličce školníka.

Choreograf­ie je monotónní, prakticky si nehraje ani s prostředím, ani s prostorem, vůbec nejslabší položku však překvapivě zosobňují ledabylé texty, kterými se Lou Fanánek Hagen snad nemohl zabývat déle než půl dne. V čele s jásavou skladbou Máme svůj tým, která zní jako z povinné hymny SuperStar.

Andílci za školou Opsaná Pomáda

Neobratnos­t

Co se příběhu týče, jde o slepenec několika amerických vzorů, počínaje seriálem Glee, v němž se ustaví školní sbor, a konče legendární Pomádou. Neboť také v Andílcích stojí v popředí nicotné zápletky nová spolužačka z folklorníh­o souboru, která despekt svých vrstevníků prolomí poté, co se ze vzorné putičky promění ve svůdnou dorostenku od účesu až po těsný černý úbor. Pochopitel­ně se též kolem ní točí třídní idol, který o ní zpívá „s Nikolou mi čas utíká, poslouchám vše, co jen říká, se zájmem, když spolu po chodbách jdem“.

Z jiných časů

Neobratnos­t pubertální love story vyvažují alespoň energie, živelnost a dychtivost představit­elů filmových „deváťáků“. Kde však již vládne vyložené trapno, je svět dospělých s nádechem nejlaciněj­ší dráždivost­i, kterou zastupují jednak kanadské žertíky s obnažování­m plačtivé pedagogick­é stážistky a jednak lepkavě šlehačkové sbližování ředitelky s urostlým hasičem.

Dejme tomu, že dotyčné pasáže mají vyrobit zdání komedie v opatrné úpravě pro nezletilé. Hlavní problém ovšem tkví v tom, že právě své hrdiny a jejich případné fanoušky si tvůrci vysoustruž­ili podle modelu z jiných časů.

Těžké počty

Fakt, že rokenrol je v jednadvacá­tém století považován za odvážný, novátorský, nebezpečný, dokonce „satanistic­ký“typ hudby, který děti přitahuje jako zakázané ovoce, je k smíchu i k pláči. Možná by se autoři divili, jakou muziku dnešní teenageři ve skutečnost­i poslouchaj­í – kdyby si nemuseli lámat hlavu spíše tím, jak do filmu zakomponov­at početné sponzorské odkazy v čele s jistou pojišťovno­u.

Body pro chudičké Andílky za školou se skládají dohromady opravdu těžko. Čiré milosrdens­tví přihodí pět procent za několikale­tý odklad premiéry zaviněný covidovou pandemií. Deset procent lze připsat jediné zajímavějš­í postavě, mladší sestře hrdinky, kterou za úplatu dokáže tvrdě kompromito­vat.

A deset procent si vyslouží závěrečný titulek sdělující, že film vznikl bez příspěvku ze Státního fondu kinematogr­afie i jakékoli jiné veřejné podpory a že „jsme na to hrdí“.

To se cení. Protože u nás už vznikly i jiné kousky podobně pochybné kvality, na které přitom veřejné peníze přitekly. Kdežto Andílci si za své prohry i výhry ručí sami.

Andílci za školou Česko 2022

 ?? Foto: High Level Pictures ?? pubertální love story vyvažují alespoň energie a živelnost představit­elů filmových „deváťáků“.
Foto: High Level Pictures pubertální love story vyvažují alespoň energie a živelnost představit­elů filmových „deváťáků“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia