MF DNES

Slunce, seno překvapilo

- — Tomáš Šťástka

Zvěsti o tom, že Hudební divadlo Karlín chystá muzikál dle lidové komedie Slunce, seno, jahody, vzbuzovaly spíše rozpaky. Nerozvířil je ani plakát, ze kterého shlíží kráva se sluchátky a který vypadá spíše jako pozvánka na oblastní přehlídku zemědělské techniky.

Že předsudky nebyly na místě, ukázalo hned první číslo večera s motorákem, který kvůli zpoždění nestaví. Už tady překvapila důmyslná a vtipně vyřešená scéna, důsledně secvičená choreograf­ie a zápal všech zúčastněný­ch i živá hudba pod vedením Kryštofa Marka.

Úvodní snímek Troškovy trilogie z roku 1983 patří mezi proklínaná i citovaná díla. Otázka na karlínské tvůrce ale především zněla, zda se budou snažit o zbytečnou nápodobu, kterou pouze vycpou několika novými písněmi, aby se neřeklo. Přesně tak bohužel dopadla loňská premiéra muzikálu Kouř v Divadle

Na Fidlovačce. A stejně jako nelze srovnávat filmový Kouř a Slunce, seno, nelze srovnávat ani výsledné muzikály. Ovšem obráceně.

Troška s nadsázkou

Režisérovi Antonínu Procházkov­i a autorovi libreta, textů a hudby Ondřeji G. Brzobohaté­mu se totiž povedlo odůvodnit, proč takový muzikál dělat. Nevytvořil­i věrnou napodobeni­nu, ale zcela fungující divadelní dílo toho nejlehčího žánru.

K Troškově vzoru přistupují se silnou nadsázkou, kterou nejlépe prezentují kabaretní vsuvky. Stará Škopková si tak na závěr svého hořekování nad nevděčným údělem matky střihne blyštivou show. Ožijí i barvičkami otrávení králíci či krávy se sluchátky na uších.

Nemá smysl rozepisova­t jednotlivé nápady, samy o sobě totiž, upřímně, působí velice bizarně. V Karlíně ale mají jednotlivá čísla švih a lehkost a utáhnou celý večer. Příliš se nemluví, nevytvářej­í se oslí můstky pro další písně, prostě se tančí a zpívá. Brzobohaté­ho hudba rafinovaně čerpá ze světové tvorby, takže působí celou dobu povědomě.

K minusům představen­í patří skutečnost, že zpěvu občas není úplně rozumět a že se Brzobohaté­ho rýmy občas nesou ve stylu „krávy – grády“. Zápal všech zúčastněný­ch a secvičená taneční čísla ale tyto jinak zásadní výtky trochu upozadí.

Otázkou zůstává, pro koho je muzikál určen. Kdo Troškovu humoru nehoví ani v jeho vrcholných časech, na příběh z Hoštic asi zvědavý nebude. Kdo jej miluje, bude možná naopak zklamán výslednou nadsázkou. Kdo se ale chce bavit u lehkého muzikálu, váhat nemusí.

Slunce, seno, jahody

Hudební div. Karlín

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia