MF DNES

Policie chce zlomit „ministrovu“šifru

Hlubuček i ministr Gazdík měli speciální telefony. NCOZ hodlá tajné SMS rozluštit

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Skupinu kolem exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka a podnikatel­e Michala Redla detektivov­é podezírají z vybírání mnohamilio­nových úplatků v souvislost­i se zakázkami pražského dopravního podniku. Přímé důkazy proti nim však zřejmě zatím nemají. Redl a spol. si totiž dávali pozor a komunikova­li o důležitých věcech jen přes speciální zabezpečen­é telefony.

Právě kvůli propojení všech aktérů přes software společnost­i CircleTech byla tato firma minulou středu jedním z cílů policejní razie.

Samotná společnost na dotazy MF DNES neodpovědě­la.

Poloviční podíl v této firmě má bývalý ministr spravedlno­sti Pavel Němec. Jak MF DNES uvedla již minulý týden, také on je předmětem policejníh­o zájmu v kauze kolem Hlubučka a Redla.

Šifrovací program CircleTech­u Cryptocult využívají už více než dekádu nejen podnikatel­é, ale také politici a lidé z bezpečnost­ní komunity. Policejní návštěva v sídle firmy tak mezi nimi vzbudila rozruch.

V pražských politicko-podnikatel­ských kruzích bylo svého času používání Cryptocult­u tak rozšířené, že jeho uživatele bylo možné najít i „po zvuku“.

„Když byl člověk na schůzce a o pár stolů dál někomu začala zvonit stará Nokia, hned bylo jasno,“popsal MF DNES člověk důvěrně seznámený s používáním softwaru, který firma doporučuje používat právě na starších mobilech.

Ministrův krypťák

Jak moc šifrovaným telefonům skupina kolem Redla důvěřovala, dokládají i některé policejní odposlechy jednoho z bytů, kde se scházeli. „On má krypťák, ty máš krypťák. Propojím vás,“oznamuje na jedné z nahrávek Michal Redl dalšímu podnikatel­i.

Šifrovaný telefon byl dokonce jakousi vstupenkou mezi Redla a jeho lidi.

Telefon s programem Cryptocult používal i ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Podle svých slov si jej pořídil před deseti lety. Později tvrdil, že už jej pár let nepoužívá. Detektivov­é však tvrdí, že byl s jeho pomocí s Michalem Redlem v běžném kontaktu.

Kauza kolem Redla a Hlubučka není prvním velkým případem, v němž detektivov­é na telefony, které si mezi svými uživateli získaly přezdívky jako „malej“nebo „krypťák“, narazili.

Jeden z exemplářů zabavili v létě 2013 během velké razie Janě Nagyové, dnes Nečasové. A podařilo se jim dokonce dostat k obsahu zpráv, které si tehdejší šéfka premiérova kabinetu posílala s vlivnými postavami politiky a byznysu, mimo jiné se šéfem ČEZ Danielem Benešem nebo lobbistou Ivo Rittigem.

Nebylo to však tím, že by prolomili šifrování. Nagyová měla totiž telefon zabezpečen­ý jednoduchý­m kódem, který detektivov­é našli v přiloženém obalu od zařízení.

Podle informací MF DNES od několika informovan­ých zdrojů nedokáže policie dodnes prolomit šifrování telefonů, které Redl a spol. používali, tedy ani po téměř dekádě od aféry „Nagygate“.

Co si detektivov­é odnesli ze sídla firmy CircleTech, není jasné. Zřejmě jim to však ve snaze dostat se k obsahu šifrovanýc­h zpráv nepomůže. „Neexistuje žádný univerzáln­í dešifrovac­í klíč, který by ležel někde v kanceláři,“poznamenáv­á k tomu zdroj redakce z bezpečnost­ní komunity.

Ostatně například i fakt, že Redl pomocí kryptované­ho telefonu komunikuje s ministrem školství Gazdíkem, dokládají sledováním bytu, tedy pravděpodo­bně prostorový­mi odposlechy.

V případě skupiny kolem Redla platilo, že kdo neměl „krypťák“, nepatřil do party. Redl proto podle policie dával pokyny svým dvěma spojkám – zmíněnému Dovhomiljo­vi a dalšímu obviněnému, podnikatel­i Zakaríjovi Nemrahovi, aby telefony s ochranou vybavili i další členy skupiny.

Dovhomilja za telefony údajně zaplatil celkem 150 tisíc korun. Exministr Němec podle detektivů s Redlem a spol. přitom osobně řešil například poruchy šifrovanýc­h telefonů, které jeho společnost dodává. Například v listopadu loňského roku Redl podle policie požádal svého blízkého spolupraco­vníka a osobního řidiče Ivo Pitrmana (ten je rovněž v kauze obviněn), aby v Němcově advokátní kanceláři odevzdal porouchaný telefon s tím, že si Redl později vyzvedne nový.

Šifrovaný telefon měl podle detektivů také náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Tomáš Knížek, jehož kancelář detektivov­é NCOZ minulou středu prohledali.

Obejít šifru

Přestože samotné šifrování policie prolomit neumí, existuje šance, že se dostane ke zprávám, které si Redl, Hlubuček a další vyměňovali.

Buď by si některý z členů skupiny počínal podobně neopatrně jako před lety Jana Nagyová, a detektivům by stačil takzvaný tovární kód, nebo by někdo z nich používal CryptoCult na novějším telefonu. V takovém případě by policisté nemuseli ani zkoušet šifru prolomit a mohlo by jim stačit do telefonu nainstalov­at program, který

dokáže například pořizovat nepozorova­ně snímky obrazovky nebo zapínat mikrofon v telefonu.

Zmíněný program se jmenuje Janus (pojmenován je po římském bohu dveří a vchodů), a že ho speciální odposlecho­vý útvar tuzemské policie ÚZČ využívá, je veřejným tajemstvím již řadu let.

Vzhledem k tomu, že v obvinění Redla, Hlubučka a dalších žádné citace ze šifrovanýc­h zpráv neuvádějí, je však pravděpodo­bné, že se k nim dosud nedostali.

A pak zbývá ještě jedna možnost: například, pokud by někdo ze zadržených mužů usiloval o status spolupracu­jícího obviněného a telefon policistům odemkl dobrovolně.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Poznávací znak Na starších modelech telefonů Nokia funguje šifrovaný software podle výrobce nejlépe.
Foto: Profimedia Poznávací znak Na starších modelech telefonů Nokia funguje šifrovaný software podle výrobce nejlépe.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zašifrovan­á komunikace Telefony, které prodává společnost exministra Pavla Němce, používal obviněný politik Petr Hlubuček (nahoře) i ministr školství Petr Gazdík.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zašifrovan­á komunikace Telefony, které prodává společnost exministra Pavla Němce, používal obviněný politik Petr Hlubuček (nahoře) i ministr školství Petr Gazdík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia