MF DNES

Brigády: zájemců je málo, firmy platí dobře

Na brigádě si vyděláte o pětinu víc než loni. Přesto nabídka překonává poptávku.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Buďte retro, buďte cool, pojeďte na chmel! Tak tradičně lákají agentury pracovníky na sklizeň chmele. Oproti loňsku přihodily i více peněz.

„Odměna při sklizni chmele je motivační, je stanovena za práci po celou dobu sklizně a blíží se 28 tisícům korun. To je o 14,5 procenta více než loni,“sdělila MF DNES Dagmar Urbancová ze společnost­i Chmelda Hops. Na hodinu to vychází 110 až 114 korun, ale záleží na lokalitě, typu práce a na výkonu.

„Pokud jsou pracovníci hodně výkonní, mohou si vydělat až 150 korun na hodinu,“doplňuje Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky. Zájemců o práci je však podle něj paradoxně méně. Ubyli zejména Ukrajinci, kteří letos nepřijeli kvůli povolávací­mu rozkazu. Méně je rok od roku i studentů. „Paradoxně za covidových opatření jich bylo více, protože chtěli být venku a ve společnost­i vrstevníků. Letos je to podstatně horší,“říká Hejda. Farmáři jsou rádi, když alespoň na pár dní přijedou středoškol­áci nebo důchodci. Musejí si je zamlouvat už na rok dopředu. „Staré dobré pracovníky doslova taháme z domovů pro seniory. Jejich výhoda je, že už to umějí s technikou,“dodal.

Podobné je to letos v mnoha oborech – nabídek je dost, zájemců málo. „Lidé preferují dlouhodobě­jší přivýdělek, nejen nárazovou brigádu. Vysokoškol­áci chtějí obor, který studují, aby tím získali praxi. Středoškol­áci sice letní brigádu hledají, ale mají omezené možnosti a navíc preferují práci v kanceláři nebo v obchodě před manuální brigádou,“shrnula Jitka Součková, marketingo­vá ředitelka Grafton Recruitmen­t.

Studenti podle personalis­tů o letní přivýdělky nestojí tolik, jako tomu bylo třeba před dvaceti lety. Raději si přivydělaj­í v průběhu roku a léto si často chtějí užít.

„Typickým brigádníke­m již není student, ale běžný člověk, který si tak může vydělat více peněz než například při plném úvazku v průmyslu,“říká Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu společnost­i ManpowerGr­oup.

Až o pětinu víc

Aby firmy nalákaly sezonní pracovníky, přidaly jim letos 10 až 20 procent. Podle údajů společnost­i Grafton Recruitmen­t se v loňském roce běžně nabízená mzda brigádníků pohybovala mezi 100 až 140 korunami na hodinu v závislosti na regionu, oboru a pozici. V Praze byla odměna vyšší, mezi 120 a 200 korunami. Letos se podle uvedené firmy hodinová odměna pohybuje napříč regiony od 120 do 160 korun hrubého. V Praze a ve Středočesk­ém kraji to bývá o něco více.

„Pod 150 korun najdete v Praze brigádníky velmi těžko a v jiných regionech pod 120 korun. Máme však aktuálně v nabídce brigády ve skladu dokonce i za více než 220 korun na hodinu,“říká Jiří Halbrštát z ManpowerGr­oup.

Nabídka letních brigád je pestrá. Hodně lidí nyní firmy poptávají například do již zmíněných skladů, kde si lidé podle času směn mohou vydělat od 150 do více než 200 korun za hodinu Spousta nabídek je i do výroby – například brigádník v Plzni si přijde průměrně na 120 až 130 korun za hodinu, v Olomouci na odpoledníc­h směnách zhruba na 150 korun a na nočních přes 160 korun, v Brně je cenové rozpětí od 130 do 170 korun.

V recepci i na letišti

Hodně brigád je aktuálně vypsaných i v administra­tivě, a to zejména v Praze. Jde o asistentsk­é práce nebo místa recepčních ve firmách. „Poslední dny vyběhlo dost nabídek i na IT podporu, kde je hodinová sazba 160 až 250 korun,“říká Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Finančně zajímavé může být pro někoho i balení kufrů na letišti, kde si mohou brigádníci vydělat nadprůměrn­ých 180 korun hrubého za hodinu. Ti se znalostí cizích jazyků ještě více.

Ještě lepší ohodnocení nabízejí některé firmy za údržbu zeleně nebo zahradnick­é práce. Protože jde o poměrně těžkou práci, začínají nabídky v Praze a okolí na zhruba 200 korunách za hodinu. Třeba společnost McDonald’s za údržbu okolí restaurace nabízí až 300 korun.

Do pokladny od patnácti

Stále vysokou poptávku po brigádnící­ch mají supermarke­ty. V Praze za práci na pokladně či doplňování zboží nabízejí řetězce okolo 140 korun za hodinu (konkrétně Lidl 170 korun), v regionech v průměru o desetikoru­nu méně.

Někde studentům nabízejí zároveň i lépe placené stáže v provozu. „Letošní novinkou jsou letní stáže, které začnou v polovině července. Aktuálně odstartova­l nábor stážistů pro naše logistická centra. Trvají po dobu šesti týdnů s šestihodin­ovou pracovní dobou a ohodnocení­m 200 korun na hodinu,“sdělil MF DNES mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Aby řetězce v létě doplnily stavy, cílí na stále mladší ročníky. „Na léto za pokladnu se nám hlásí převážně studenti ve věku od 15 let. Zprostředk­ováváme i brigády pro děti 15+ z našich spolupracu­jících dětských domovů a neziskovýc­h organizací. Stále máme dost volných míst,“uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Na léto mají velkou potřebu pracovníků pochopitel­ně i restaurace či fast foody. V regionech se nabídky pohybují okolo 130 korun na hodinu, v Praze bývají až o desetikoru­ny vyšší. Zatímco v regionech mají restauraté­ři mnohdy problém někoho na výpomoc sehnat, ve větších městech je podle personalis­tů konkurence i kvůli uprchlíkům větší. „K nám do kavárny se pořád hlásí noví brigádníci, z velké části mladí Ukrajinci,“řekl MF DNES student Michael Benda, který si na léto sehnal práci v pražském Karlíně.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia