MF DNES

Začala demolice „filmařské“věznice

-

Hollywoods­ká hvězda Tom Cruise na začátku akčního snímku Mission: Imposible Ghost Protocol prchá z ruského vězení. Ve skutečnost­i pobíhá v bývalé věznici v Mladé Boleslavi. Žádné další záběry tam ale filmaři už nenatočí. I přes kritiku části veřejnosti totiž začala její demolice.

„Mrzí nás to, byla to součást historie města, ze které už tady skoro nic nezbude,“kritizuje iniciátork­a petice proti demolici věznice Alice Mrštinová z Mladé Boleslavi. „Určitě magistrát nebo stavební úřad mohly zasáhnout. Nechaly to ale být,“dodává.

Podle mluvčí mladoboles­lavského magistrátu Šárky Charouskov­é však demolici budovy z roku 1928 nešlo zabránit. Objekt od architekta Františka Jandy je v soukromých rukou, a přesto, že má pohnutou minulost, nikdy nebyl chráněnou

MLADÁ BOLESLAV Demolice

památkou. „Je to zcela v režii stavebního úřadu. Pokud žadatel splní zákonné podmínky, tak stavební úřad nemá jinou možnost než demolici povolit,“říká Charouskov­á.

V nedávné době budovu koupila developers­ká společnost Swietelsky Real Estate, která si s demolicí pospíšila. Hotová má být do konce srpna. „Myslíme si, že pro veřejnost bude větším přínosem mít tam bydlení a občanskou vybavenost jako kavárny či obchodní plochy,“uvedl jednatel firmy Pavel Vecán.

Věznice fungovala v letech 1928 až 1955, později jako archiv ministerst­va spravedlno­sti. Po revoluci stát pro chátrající budovu nenašel využití a prodal ji soukromému vlastníkov­i, který areál pronajímal filmařům. Díky tomu tam vznikaly desítky snímků jako Kajínek, Šarlatán, Lidice nebo Obsluhoval jsem anglického krále. (psv)

 ?? Foto: P. Svačina, MAFRA a archiv ?? V Mladé Boleslavi zahájili bourání slavné věznice, která sloužila mnoha filmařům. Místo ní vyrostou byty. Ve věznici si zahrál i slavný Tom Cruise (vlevo nahoře).
Foto: P. Svačina, MAFRA a archiv V Mladé Boleslavi zahájili bourání slavné věznice, která sloužila mnoha filmařům. Místo ní vyrostou byty. Ve věznici si zahrál i slavný Tom Cruise (vlevo nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia