MF DNES

Pád stromu na lidi vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti

-

Vpřípadu nedělního pádu smrku na projíždějí­cí auto u Horní Malé Úpy v Krkonoších policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Při neštěstí zemřeli tři lidé, těžce zraněný senior je v nemocnici. Strom, který se zlomil patrně kvůli silnému větru, prozkoumaj­í znalci. Viníkovi hrozí rok až šest let vězení.

Strom spadl na auto na silnici II/252 do Malé Úpy v neděli asi 200 metrů za odbočkou ze silnice Trutnov – Pec pod Sněžkou.

V autě, které jelo směrem od Malé Úpy, zemřely dvě ženy ve věku 76 a 88 let a patnáctile­tý chlapec. Šestasedmd­esátiletéh­o řidiče záchranáři vrtulníkem přepravili do nemocnice.

„Strom, který spadl na projíždějí­cí vozidlo, zajistili policisté ke znaleckému zkoumání. U řidiče nemohla být provedena dechová zkouška, proto byl nařízen odběr krve. U mrtvých byla nařízena soudní pitva,“uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Auto bylo zcela zničeno. Policisté na vozidle značky Opel odhadli škodu na 370 tisíc, na stromě a kovovém svodidle 15 tisíc korun.

„Z prvotního šetření vyplynulo, že strom se pravděpodo­bně zlomil a poté spadl přes silnici vlivem poryvu větru,“uvedla policejní mluvčí.

Příčinou a okolnostmi nehody včetně pádu stromu se dále zabývají trutnovští policisté.

Správa Krkonošské­ho národního parku nechá kvůli nedělnímu neštěstí u silnice do Malé Úpy pokácet 15 stromů, které se jeví jako rizikové. Lesníci zkontrolov­ali porost v lokalitě nehody již v neděli. Dřevorubci začali s kácením včera, ale kvůli bouřce se práce protáhly až do dneška.

K zemi půjdou stromy, které jsou stejného charakteru jako padlý strom. Zřícený smrk měřil asi třicet metrů a byl starý kolem 150 let. (ČTK, tů)

 ?? ?? Tragédie Pod třicetimet­rovým smrkem zahynuli tři lidé.
Tragédie Pod třicetimet­rovým smrkem zahynuli tři lidé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia