MF DNES

Klimatické změny zapomenuty, Němci zapojí uhelné elektrárny

-

Německo kvůli nižším dodávkám ruského zemního plynu vrací do hry uhelné elektrárny. Oznámil to německý ministr pro hospodářst­ví Robert Habeck v rámci nové sady energetick­ých opatření. Německo chce také snížit využívání plynu pro výrobu elektřiny a má podpořit i rychlejší plnění plynových zásobníků.

Ruský Gazprom snížil minulý týden dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1, což vyvolalo obavy z možného nedostatku do dalších měsíců. Nyní mají s tímto problémem pomoci i uhelné elektrárny.

„Využívání většího množství uhlí k výrobě elektřiny je trpké, ale v této situaci prostě nutné. Musíme a budeme dělat vše pro to, abychom v létě a na podzim co nejvíce plynu před zimou uskladnili,“řekl německý ministr pro hospodářst­ví.

Německo chce ve snaze o rychlejší plnění zásobníků zároveň snížit využívání plynu pro výrobu elektřiny. Německá vláda je v případě potřeby také připravena přijmout i další vlnu energetick­ých opatření.

V krajním případě by pak stát převzal úplnou kontrolu nad distribucí plynu v celé zemi, což je podle odborníků zároveň i stále pravděpodo­bnější scénář.

„Německo bude již toto léto čelit masivnímu nedostatku plynu, který bude během zimy ještě citelnější. O krizovém scénáři se však zatím mluví jen velmi málo, ačkoli je mnohem pravděpodo­bnější než dřív,“uvedl pro agenturu Bloomberg Christoph Merkel, šéf poradenské společnost­i Merkel Energy.

Plynové zásobníky v Německu jsou momentálně zaplněné méně, než je pro tuto dobu obvyklé, podle posledních údajů jen zhruba jen na 56,7 procenta.

„Bezpečnost energetick­ých dodávek je v současné chvíli v Německu zaručena, situace je ale stále vážná,“uvedl Habeck. (jla)

 ?? ?? Robert Habeck Německý miministr
hospodářst­ví
Robert Habeck Německý miministr hospodářst­ví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia