MF DNES

Finance tlačí na ČEZ, chtějí vyšší dividendu

-

Polostátní energetick­á společnost ČEZ by svým akcionářům měla vyplatit dividendu ve výši 48 korun za jednu akcii. Navrhuje to ministerst­vo financí, které chce zároveň prodloužit termín pro výplatu dividendy o tři měsíce z 1. srpna na 1. listopadu, aby firma měla dostatečný čas na získání potřebné likvidity.

Vedení ČEZ se přitom na červnové valné hromadě chystá navrhnout dividendu 44 korun na akcii, což by v úhrnu znamenalo výplatu ve výši 23,7 miliardy korun.

Pokud by prošel návrh ministerst­va, dosáhla by celková vyplacená dividenda 25,8 miliardy korun. Stát chce vyšší příjem z dividendy využít na kompenzaci drahých energií.

„Vyšší příjem státu z dividendy ČEZ za loňský rok plně využijeme ke kompenzaci vysokých cen energií našim občanům a k dodatečném­u financován­í sociální pomoci potřebným. Využití dividendy ČEZ právě na pomoc lidem s vysokými cenami energií považuji v tuto chvíli za jediné logické a správné,“uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Návrh úřadu na výplatu vyšší dividendy nebude mít podle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty na cenu akcií ČEZ žádný vliv. „Optimistic­ky jsem čekal podstatně vyšší protinávrh. Mělo by to pomoci řešit složitou situaci, která tady je. Podstatné je, že je to velmi jednoduché řešení – navrhnou si svou dividendu a silou 70 procent si ji prosadí,“uvedl Trampota.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerst­vo financí zhruba 70 procent akcií. (jla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia