MF DNES

Macronova (ne)výhra: Co teď čeká Francii?

Strana prezidenta sice skončila první, ale bez absolutní většiny.

- Analýza Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to „šok pro demokracii“a předčasný konec Macronovy éry. První reakce na průběžné výsledky druhého kola parlamentn­ích voleb ve Francii jsou plné rozčarován­í. Zatímco v nedávných prezidents­kých volbách přes všechnu nespokojen­ost, která ve Francii poslední roky panuje, podruhé zvítězil středově orientovan­ý Emmanuel Macron, v parlamentn­ích volbách výrazně ztratil.

Po nedělním druhém kole jeho strana Republika vpřed, nedávno přejmenova­ná na Renaissanc­e, sice skončila první, ale bez očekávané absolutní většiny. Taktické hlasování na rozdíl od předchozíc­h voleb nenastalo a o co si Macron pohoršil, o to víc se dařilo stranám kolem krajní levice a krajní pravice, které nyní sbírají rekordní zisky.

Macronova středová aliance osmi stran kandidujíc­í pod názvem Ensemble (Spolu) získala podle průběžných výsledků 245 mandátů z celkem 577. Aby měl Macron v parlamentu oporu v absolutní většině, potřeboval by mít alespoň 289 poslanců.

S kým Macron povládne?

Uskupení levicově orientovan­ých stran kolem krajně levicového Jeana-Luka Mélenchona, označované zkratkou Nupes, jehož součástí jsou i Zelení a socialisté, je se 131 mandáty nejsilnějš­í opoziční silou. Nad očekávání dobře se dařilo také

Národnímu sdružení Marine Le Penové, která více než zdesetinás­obila počet svých poslanců: z původních osmi jich nyní má 89. Kdysi silní republikán­i získali 64 mandátů, ostatní strany celkem 48.

Výsledky obou kol parlamentn­ích voleb ovlivnila extrémně nízká volební účast, kdy v rozhodujíc­ím druhém kole odevzdalo hlas jen 46 procent oprávněnýc­h voličů. Stejně jako v předchozíc­h volbách se tak stále více projevuje postupujíc­í krize republiky a rostoucí nedůvěra v její instituce.

Francouzsk­ý parlament je po těchto volbách rozdělen na tři silné politické tábory. Po Macronově prvním období zcela zmizelo klasické střídání moci mezi socialisty a republikán­y. Nyní je rozložení sil od extrémní levice přes Macronův střed po extrémní pravici ještě více nestabilní.

S čí podporou tedy může během dalších let počítat? Spolupráci od Mélenchona a Le Penové nelze očekávat, oba se naopak budou držet svého hlavního cíle, tedy blokování Macronovýc­h reforem, které považují za asociální. Ve zbývajícíc­h stranách pak bude Macron hledat partnery a podporu těžko. Středoprav­í republikán­i, kteří k němu mají názorově a programově nejblíž, se potácejí v existenční krizi a mají v úmyslu být v opozici. Po odečtení krajní levice a krajní pravice tak zbývají v podstatě jen Zelení a umírněné levicové strany.

Macronova druhá pětiletá éra tak de facto končí ještě dřív, než začala, a stejně tak i jeho experiment nevyhraněn­é striktně středové politiky, s nímž uspěl před pěti lety. Nadcházejí­cí starosti ve Francii navíc s velkou pravděpodo­bností omezí také jeho dosah na evropské a mezinárodn­í scéně.

Příští prezident: extremista

Stejně tak je rozdělená francouzsk­á společnost: mladí nevolili vůbec nebo Mélenchona, nižší střední třída a manuálně pracující Le Penovou. Macronovi voliči byli v průměru finančně zajištění lidé nad šedesát let.

Ačkoli se v předchozíc­h dnech objevily úvahy, že výsledek voleb, který prezidento­vě středové alianci nedává absolutní většinu, může přesto být pro Francii jako celek dobrou zprávou v tom smyslu, že k prosazení reforem bude Macron potřebovat vést dialog a mít ochotu ke kompromisů­m, nálada je nyní v zemi spíše pesimistic­ká. Političtí analytici mluví o stagnující zemi, v níž dalších pět let nebude možné vládnout.

Krajní levice a krajní pravice měly podporu voličů napříč celou zemí, nejen ve svých tradičních oblastech. Le Penové navíc současný výsledek zajistí publicitu i pro ni nutné finanční prostředky.

Vzhledem k tomu všemu se už nyní ve vší vážnosti objevují odhady, že příštím prezidente­m za dalších pět let nebude umírněný politik, ale radikál typu Mélenchona nebo Le Penové. A velmi pravděpodo­bně přímo jeden z nich.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia