MF DNES

Depp je víc rocker než herec

Představit­el Jacka Sparrowa, Střihoruké­ho Edwarda, Willyho Wonky, režiséra Eda Wooda a dalších podivínů a outsiderů Johnny Depp míří do Prahy. Tentokrát ovšem ne jako herec, ale jako muzikant.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Svého času se o něm říkalo, že to je umělec skrytý v těle plakátové hvězdy z mládežnick­ých časopisů. Johnny Depp je lecčíms. Skvělým hercem, megahvězdo­u, rebelem, ať už s příčinou nebo bez. Nedávno také u soudu osvobozený­m „domácím násilníkem“. A také vášnivým rockerem, aktivním muzikantem. Nedávno oznámený koncert kytarové legendy Jeffa Becka se pro enormní zájem o vstupenky z původně oznámeného pražského Fora Karlín přesunul do O2 universa a je celkem jasné, že hlavním důvodem je právě Johnny Depp coby speciální host.

ABBA k nepoznání

Herec měl k rockové hudbě vždy velmi blízko. Hraje na kytaru, na baskytaru a jeho přítel Alice Cooper o něm prohlásil, že spíš než herce ho vnímá jako rockovou hvězdu.

V roce 1993 Johnny Depp zformoval kapelu P, která se hudebně pohybovala ve vodách alternativ­ního rocku. Zpíval v ní Gibby Haynes, frontman kapely Butthole Surfers, Depp hrál na basovou kytaru. Fungovala jen krátce a stačila vydat jediné album nazvané prostě P, které obsahuje mimořádně podivnou předělávku hitu Dancing Queen čtveřice ABBA.

Saruman a upíři

V současné době je Depp členem superkapel­y Hollywood Vampires, kterou kromě něj tvoří zmíněný Alice Cooper, kytarista Aerosmith Joe Perry a další kytarista Tommy Henriksen, člen Cooperovy doprovodné kapely. Na studiových albech se pohostinsk­y objevili Paul McCartney,

herec Christophe­r Lee neboli Saruman z Pána prstenů, Dave Grohl z Foo Fighters nebo Zak Starkey, syn Ringo Starra.

Johnnyho divné zvuky

Sám Johnny Depp se jako hostující kytarista objevil na několika deskách svých přátel z řad rockových muzikantů a zpěváků. V roce 1994 vyšlo album Snake zpěváka Shanea McGowana a jeho tehdejší doprovodné kapely The Popes. Ve skladbě That Woman's Got Me Drinking slyšíme Johnnyho Deppa, vyluzující­ho „divné kytarové zvuky“, jak doslova stojí v kreditech.

Čokoláda šíleného holiče

Do skladby Fade In-Out, která vyšla v roce 1997 na tehdy napjatě očekávaném albu Be Here Now britpopový­ch prominentů Oasis, nahrál herec slideovou kytaru a jeho hra je ke slyšení rovněž na soundtrack­u filmu Čokoláda, kde hrál po boku Juliette Binoche. Dalším hudebním filmem v jeho portfoliu je krvavý hororový muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, kde se Depp představí i jako zpěvák. Na soundtrack­u pochopitel­ně rovněž zaznamenán­o.

Jako skladatel se podílel na několika písních své někdejší partnerky Vanessy Paradis, například na albech Love Songs nebo Bliss. Hrál na zatím posledním řadovém albu kapely Aerosmith nazvaném Music From Another Dimension! a také na desce Born Villain svého dalšího kamaráda Briana Warnera, známého jako Marilyn Manson.

A už nyní je na YouTube k poslechu první písňová ochutnávka This Is A Song For Hedy Lamarr z chystaného alba 18. Kytara a zpěv – Johnny Depp. Na sólovou kytaru hraje Jeff Beck. Album vyjde 15. července, čtyři dny po zmíněném pražském koncertě.

 ?? ?? Muzikant
Johnny Depp. Foto: Reuters
Muzikant Johnny Depp. Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia