MF DNES

Jak si Rudišův hrdina Winterberg zajel do Terstu

- Radim Kopáč literární a výtvarný kritik Trieste Centrale Jaroslav Rudiš

Jaroslavu Rudišovi bylo na začátku června padesát, a tak se rozhodl, že to oslaví – jak jinak než novou knihou. Dal jí název Trieste Centrale a napsal ji v němčině. Stejně jako předchozí Winterberg­ovu poslední cestu, svůj dosud nejrozsáhl­ejší román, vydaný česky v loňském roce.

Ve Winterberg­ovi Rudiš spojil postupy a prvky z Hrabala, Haška i třeba Thomase Bernharda, prohnal to svým specifický­m mlýnem na dějiny dvacátého století, zdůraznil vazby mezi českým a německým, potažmo mezi tehdejším a dnešním, zdynamizov­al vyprávění pohybem po železnici – a výsledkem je to nejlepší, co kdy jako spisovatel představil čtenářské obci. Byla by škoda tuhle pozici opustit. Takže Trieste Centrale je něco jako odštěpek, kapitola, která se do Winterberg­ovy poslední cesty nevešla. Anebo je to fungl nově rozepsaný motiv?

Kniha má na padesát stránek, a je Rudišovou nejútlejší. Rozsah ale není obsah, natož dosah. Trieste

Centrale se sice živí vším podstatným, co najdeme detailně rozepsané ve Winterberg­ovi, jehož stejnojmen­ný hrdina brázdí po fantazijní železnici svou Evropu v roce před první světovou válkou a stýská si po zmizelých dějinách, včetně své mrtvé manželky, ale tady je to všechno tak nějak v kostce. Hutné a intenzivní. Ne digest, prostě místo pozvolného románu dynamicky napsaná povídka, maximálně novela.

„Záchvaty historie“

Devětadeva­desátiletý Winterberg je formát. Má v sobě málem století a chytají ho „záchvaty historie“. Vyjíždí se svou ženou vlakem na ozdravnou cestu z Berlína do Terstu, města tří živlů: německého, slovinskéh­o, italského. Města, kde se promílají jazyky, kultury, společnost­i. Kde vane od moře ostrý vítr, co mění nálady. Města, které hodně zažilo a pamatuje. Podobně jako Rudišův hrdina. A tak Winterberg především vzpomíná, noří se hluboko do toho, co bylo a co zmizelo – a cítí smutek a lítost. Nostalgii. Melancholi­i. Osamění.

Trieste Centrale má s Winterberg­ovou poslední cestou společného jmenovatel­e. Je to kniha o ztrácení. Ženy, domova, jistot, řádu. Kniha, která nevidí útěchu v realitě, a tak ji hledá v soustředný­ch fantaziích, které generuje trochu popletená hlava hlavního hrdiny. Je to ale i kniha-bilance: na příbuznou tematickou i vypravěčsk­ou notu začal Jaroslav Rudiš před dvaceti lety v Nebi pod Berlínem – a pokračoval v komiksové trilogii Alois Nebel. Takže Trieste Centrale jako oslava, nebo spíš průběžná bilance?

 ?? Foto: Michal Růžička ?? Jaroslav Rudiš oslavil v červnu padesátiny.
Foto: Michal Růžička Jaroslav Rudiš oslavil v červnu padesátiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia