MF DNES

Další jednorožec

- Šimon Tittel sportovní reportér MF DNES

Vystoupá na pódium, potřese si pravicí s ligovým komisionář­em Adamem Silverem a nasadí si kšiltovku s logem svého prvního zaměstnava­tele ve slovutné NBA, nejlepší basketbalo­vé lize světa.

Už nyní se může 213 centimetrů vysoký hubeňour Chet Holmgren připravova­t, že od čtvrtka bude patřit Orlandu, Oklahoma City, nebo Houstonu.

Jestli se na draftu propadne až za elitní trojku, půjde o pořádné překvapení.

Vždyť dvacetilet­ý rodák z Minneapoli­s je jedinečný. Zní vám srovnání s bájným jednorožce­m až příliš pateticky?

V basketbalo­vém světě není pojem „unicorn“novinkou. Označuje se tak čím dál početnější okruh univerzálů, kteří jsou schopní v defenzivě, zároveň však nabízejí rozmanité možnosti směrem do útoku.

Třeba Janis Adetokunbo, dvojnásobn­ý nejužitečn­ější basketbali­sta základní části z let nedávných, je vhodným příkladem.

Jen není příliš dobrým střelcem. Na rozdíl od Holmgrena.

Vysoký a úzký

Už na střední škole na sebe Holmgren upoutal až nezvyklou pozornost a rozdmýchal debatu napříč experty, skauty, generálním­i manažery i fanoušky. Rok na univerzitě Gonzaga ji jen přiživil.

Okamžitě se zařadil mezi elitní blokaře, díky svým centimetrů­m a ohromnému rozpětí paží je přes něj takřka nemožné úspěšně zakončit poblíž koše. Navíc je poměrně pohyblivý a skvěle i při vysoké frekvenci střílí z dálky.

U pivotů celkem vzácnost. Výčet Holmgrenov­ých schopností však nekončí. Zvládá tvořit hru, kmitat při útočných akcích mezi podkošovým prostorem a trojkovou linií.

Popis téměř dokonalého basketbali­sty, který zní až příliš idealistic­ky. Zákonitě tak musí přijít háček.

Holmgren je hubený, vyzáblý, kost a kůže. Váží jen 88 kilogramů, což je při dané výšce skutečně málo. Při pohybu chvílemi působí až komicky.

„Vypadá, jako kdyby se měl každou chvíli v pase zlomit. A to ho čeká přes osmdesát utkání ročně,“píše uznávaný novinář John Hollinger ze serveru The Athletic.

V univerzitn­í soutěži Holmgren dominuje, jenže dokáže si podobným způsobem poradit i s osvalenými a výrazně těžšími borci z NBA? Vždyť třeba takový Zion Williamson, věčně zraněná jednička draftu z roku 2019, má o čtyřicet kilo víc, a to neměří ani dva metry.

„Věděli jsme, že pár střel nám prostě zblokuje, ale chtěli jsme se do něj pořád tlačit, hrát mu do těla,“popisuje kouč arkansaské univerzity Eric Musselman, jak se pokoušel na Holmgrena během střetu v uplynulém ročníku vyzrát.

Spousta hráčů po přechodu do elitní ligy výrazně zesílí, příkladem budiž hvězdný Anthony Davis nebo zmíněný Adetokunbo.

A třeba Kevinu Durantovi nenápadněj­ší muskulatur­a v dominanci nikdy nebránila.

Existuje však pořádná řádka příkladů z posledních let, kdy famózní univerzitn­í výkony zmátly šéfy klubů NBA natolik, že se s draftem unáhlili.

O největší přešlap se postaral před devíti lety Cleveland, který z první pozice ukázal na Anthonyho Bennetta. Kanadský reprezenta­nt, jenž si loni zahrál proti Česku v olympijské kvalifikac­i, vystřídal čtyři týmy během čtyř let a ze soutěže nadobro zmizel. Pokud byste chtěli jeho výkony sledovat nyní, nezbude vám než si naladit izraelskou ligu a zápas Hapoelu Jeruzalém.

Trápí se i Marvin Bagley, dredatého dlouhána bralo z „dvojky“v roce 2018 Sacramento. O draft dříve se zase stal jedničkou Markelle Fultz, jenž ovšem ke smůle Philadelph­ie rázem jaksi zapomněl střílet...

Draftu vládnou dlouháni

Letošní nabídka talentů není bůhvíjak převratná, spíše průměrná. Právě díky nevyzpytat­elnosti by však mohl být draft v newyorské hale Barclays Center, domovu Brooklyn Nets, zajímavějš­í než jindy.

Adepti na nejvyšší pozici jsou ovšem jen tři. Zmíněný Holmgren a další dva podkošoví hráči, kteří shodně narostli do výšky 208 centimetrů.

Největším favoritem na první volbu je podle posledních průzkumů skvělý trojkař Jabari Smith, do tápajícího Orlanda se však může stěhovat i Ital Paolo Banchero.

Až pak by měli přijít na řadu rozehrávač­i a křídelníci. Mimochodem, týmy si letos vyberou jen 58 basketbali­stů, o dva méně než obvykle. Týmy Milwaukee a Miami totiž o jednu volbu přišly za porušení pravidel při jednání s volnými hráči.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Smeč Dvacetilet­ý pivot Chet Holmgren měl v dresu Gonzagy během svého univerzitn­ího ročníku průměr 14,1 bodu na zápas.
Foto: Profimedia.cz Smeč Dvacetilet­ý pivot Chet Holmgren měl v dresu Gonzagy během svého univerzitn­ího ročníku průměr 14,1 bodu na zápas.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia