MF DNES

Na rozcestí. Kudy půjdou Češi v NHL?

Smlouva končí. Zůstanou Zacha či Nečas v týmu, nebo ho opustí? Plašilův pláč, krádež v kabině, třetí liga. Bordeaux trpí

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Zobličejů jinak výborných hokejistů občas čišela směs smutku a naštvání. Promarněné šance, těžké nohy, odskakujíc­í puky. Martin Nečas, Dominik Kubalík a Pavel Zacha v uplynulé sezoně NHL hráli nejen o týmová vítězství a vlastní slávu, ale také o další angažmá.

Končí jim smlouvy, takže se potřeboval­i patřičně předvést, aby následně mohli podepsat za co nejvýhodně­jších podmínek.

Jenže dodatečný tlak, pod nímž se ocitli, se neblaze projevil na jejich výkonech a statistiká­ch, k nimž se při jednání s klubem přihlíží.

Též proto ve svých kariérách dorazili na rozcestí. V dalších týdnech se ukáže, kam vykročí. Protože jsou volnými hráči s omezením, záleží především na jejich šéfech, zda si je nechají, nebo je vymění.

„Nesmí moc přemýšlet, lepší je prostě hrát,“řekl v dubnu chicagský kouč Derek King o strádající­m střelci Kubalíkovi, jenž se třikrát v řadě nevměstnal do sestavy.

Rovněž z jeho příkladu lze vyčíst, že není snadné udržet se v nejlepší lize na světě, obstát v konkurenci dravců z různých koutů planety, potýkat se s hvězdami, případně mezi nimi vynikat.

Zajímalo by vás, jak vypadá opravdu hororová fotbalová sezona? Zkuste se optat ve Francii, v Bordeaux, na stadionu místních Girondins. Tam by vám mohli vyprávět, stačí se zaposlouch­at.

Z třiceti osmi zápasů v lize jsme jich vyhráli jen šest.

Dostali jsme jedenadeva­desát gólů, což se víc než čtyřicet let nikomu nepovedlo.

Na lavičce se protočili tři trenéři. Řešili jsme krádeže v kabině. Vlastní sponzoři se nám vysmívali. A ano, sestoupili jsme do druhé ligy. Vlastně pardon, do třetí!

Stále ještě docela mladému člověku (Kubalík 26 let, Zacha 25, Nečas 23) straší v mysli, že mu v létě vyprší kontrakt, že se pere o nový a že by měl náležitě zaperlit.

„Dolehla na něj ta tíha, přitom na NHL rozhodně má,“dodával King o Kubalíkovi, jenž ze svého třetího ročníku v Chicagu vyždímal nejhorší bilanci (15+17).

Coby nováček nasázel 30 branek. Zdálo se, že vše půjde hladce jako na klouzačce. Nicméně často se okolnosti proti sportovci spiknou.

Taktéž rozpačitě si v podobné situaci počínali Nečas v Carolině a Zacha v New Jersey. Všemi třemi trenéři smýkali z jedné lajny do druhé, točili kolem nich parťáky, až poztráceli pohodu i jistotu.

Občas se přidá problém v soukromí, otravné zranění nebo zákulisní tahy vedení klubu, které sem tam trochu pohlavkují hokejistu za předchozí odmítnutí návrhu na prodloužen­í smlouvy.

V době pomaličku stoupající­ch platových stropů manažeři neustále

Pavel Zacha

Fandit týmu z vinařského regionu, to chtělo v posledním roce pevné nervy a spoustu trpělivost­i. Dlouho se příznivci drželi, ale nakonec dali rázně najevo, co si myslí.

Třeba zápas proti Lorientu musel rozhodčí přerušit, protože zaházeli trávník růžovým toaletním papírem. Hráčům pak přes transparen­ty vzkázali: „Jste sr...! Ostuda sto čtyřiceti let naší historie.“

Nedivte se, Bordeaux právě prožívá nejpotupně­jší etapu svých dějin. Klub, který celkem nedávno patřil k francouzsk­é i širší evropské špičce, se rozklížil.

Ještě před třinácti lety slavil titul, svůj šestý v historii. O rok později se slavně prokousal až do čtvrtfinál­e Ligy mistrů. Na jaře 2018 finišoval v lize na šestém místě a na podzim doma v Evropské lize vyškolil kalkulují, plánují na příští měsíce i roky. Do jejich strategie se někdy nehodí, aby dotyčný „plejer“příliš vynikl, neboť by mohly až příliš stoupnout jeho platové požadavky. A tak ho jako loutku odstrčí do vedlejší role.

Fanoušci kolikrát netuší, co všechno borce ve vřavě mezi mantinely ovlivňuje. Ti si však obvykle nestěžují, nevynášejí informace. Jen jejich nejbližší vědí, co se děje.

Kubalíkovi a Nečasovi každopádně ve srovnání s minulou sezonou ubyla v průměru minuta času na ledě. Oni i Zacha v klíčových chvílích – v přesilovká­ch, v koncovkách mačů – mnohdy trčeli na střídačce.

„Udělal jsem krok zpátky. Makal jsem sice naplno, ale nedařilo se mi,“řekl Nečas reportérům v Carolině. „Sebevědomí je klíčové. A možná mi až příliš leželo v hlavě, že musím dělat body.“

Loni končil základní část se součtem 14+27 v 53 utkáních, letos zabrzdil na 14+26 v 78 zápasech, v play off ani jednou neskóroval.

Zacha ve zkráceném ročníku 2020/21 v Devils ovládl tabulku kanonýrů i produktivi­ty (17+18), naposledy klesl až na sedmé místo (15+21).

Ne že by si jmenovaní útočníci nezaslouži­li špetku kritiky. Sami si uvědomují, že v některých partiích zklamali. Snášejí přísnou výchovu. Vědí, v čem se potřebují zlepšit.

„Musíme si s Roddym (koučem Brind’Amourem) navzájem víc věřit,“citoval Nečase deník News & Observer. „Potřebuju mu ukázat, že rozhodujíc­í chvíle na ledě zvládnu. Těžko jsem se rozjížděl, když jsem pořád poletoval sestavou.“

Necítí-li se hokejista v mužstvu spokojeně, třeba by uvítal změnu prostředí. Zvěsti, jež se okolo českých forvardů vyrojily před březnovou uzávěrkou přestupů, se nenaplnily. Další příležitos­ti k trejdům se

Slavii. Kouč Jindřich Trpišovský si tehdy jen povzdechl: „Od první minuty jsme zaostávali. V naší lize se s takovými soupeři nepotkávám­e.“

S tím, co předváděli v minulé sezoně, by ovšem hráči Bordeaux dost možná i v české lize zapadli kamsi do průměru. Ve Francii byli na padáka téměř celý rok, ani jednou nevykoukli výš než na patnácté místo.

Sotva se fanoušci smířili s tím, že po víc než třiceti letech tým padá z nejvyšší soutěže, přišla ještě větší morda. Minulý týden zjistili, že od léta nebudou chodit na druhou ligu, ale na třetí.

Tým s bohatou historií, za který váleli Giresse, Tigana, Zidane, Lizarazu nebo Dugarry, pyká za vlastní chyby, hlavně za mizerné hospodařen­í. Kvůli dluhům nedosáhl na li-*

Martin Nečas

naskytnou kolem draftu, který se koná 7. a 8. července v Montrealu.

Blackhawks patrně ani nepředloží Kubalíkovi „kvalifikač­ní nabídku“, takže se s ním nejspíš rozloučí.

Devils se buď domluví se Zachou, nebo je o prázdninác­h rozsoudí arbitráž. Ani trejd není vyloučený, ačkoliv manažer Fitzgerald zatím na návrhy ohledně českého centra nereagoval.

„Pav je opravdu dobrý hokejista, ale my musíme posoudit, jak pasuje

Jste ostuda!

do našich plánů na stavbu týmu,“řekl na závěrečné tiskovce.

Dá se odhadovat, že Zachu láká roční kontrakt, aby si v létě 2023 mohl svobodně vybrat nový klub.

A Nečasovy pocuchané vztahy s Hurricanes? Podle stránky The Athletic je pravděpodo­bnost setrvání a výměny 50:50. Kdyby se měl stěhovat, zájem by asi projevil Seattle. Tamní manažer Francis a skaut Kron totiž před pěti lety draftovali Nečase do Caroliny. cenci, kterou je účast ve dvou nejvyšších soutěžích podmíněná, takže se bude muset brodit pořádně hlubokým bahnem. Tedy pokud se nestane zázrak a neuspěje s odvoláním, které už se chystá.

Může se zdát, že si Girondins zavařili až v posledním roce, ale problémy se objevily daleko dřív. Vlastně už za portugalsk­ého trenéra Sousy: ten od března 2019 vydržel v klubu jen něco přes rok, ale pod jeho velením se zběsile utrácelo za posily a hlavně za jejich platy. Když se přidala covidová pandemie a američtí majitelé ze společnost­i King Street dali od klubu alibistick­y ruce pryč, katastrofa byla na světě.

Poslední sezona byla už jen vyvrcholen­ím všeho špatného. Zatímco český asistent trenéra Jaroslav Plašil se po prohře s Angers na lavičce rozplakal, hráčům zřejmě nedocházel­o, oč běží.

Francouzsk­á média psala o tom, že si někteří po porážkách vesele užívali v barech.

Třetí brankář Rouyard čelil nařčení, že spoluhráčů­m v kabině kradl boty a prodával je na internetu.

A sponzor týmu, sázková společnost Winamax, si z mizerných výkonů dokonce utahovala na Twitteru.

„Léto 2021: tetování za každý obdržený gól,“stálo v prvním tweetu. Ve druhém už byla jen fotografie zcela potetované­ho muže a nápis „Leden 2022“.

Asi nepřekvapí, že Bordeaux s nejapně vtipkující­m partnerem bleskově ukončilo spolupráci. Teď ovšem musí shánět sponzory na třetí ligu a pokus o restart.

Kdo se hlásí?

 ?? Foto: Getty Images ?? Zůstane mladý útočník v Carolině? Pravděpodo­bnost jeho setrvání a výměny je zhruba 50:50.
Foto: Getty Images Zůstane mladý útočník v Carolině? Pravděpodo­bnost jeho setrvání a výměny je zhruba 50:50.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jak se hodí útočník do plánů New Jersey?
Foto: Profimedia.cz Jak se hodí útočník do plánů New Jersey?
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Fandit týmu Girondins Bordeaux bylo pro příznivce poslední rok za trest.
Foto: Profimedia.cz Fandit týmu Girondins Bordeaux bylo pro příznivce poslední rok za trest.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia