MF DNES

Místo fabrik byty 21. století

Čtvrť plná starých, otlučených továren na periferii metropole mizí. Mění se na rezidenční bydlení, kde vznikne 1 500 bytů.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HLOUBĚTÍN Největší čtvrť v devátém pražském obvodě a jedna z top obytných zón i v rámci metropole začíná vyrůstat na brownfield­u v Hloubětíně. Tomuto koutu někdejšího průmyslové­ho okrsku donedávna vládl nepřehlédn­utelný věžák hloubětíns­ké Tesly. Továrnu nyní již připomíná pouze jméno nové čtvrti.

„V roce 1994 měla tato městská část 250 hektarů brownfield­ů a byla nevzhledný­m, otlučeným předměstím Prahy. To už patří minulosti,“shrnul proměnu Jan Jarolím (ODS), místostaro­sta Prahy 9, který nyní náleží z pohledu nové výstavby k nejdynamič­těji se rozvíjejíc­ím oblastem hlavního města.

Za poslední dekádu zde developeři vybudovali 10 tisíc bytů, tedy třetinu výstavby v Praze v daném období. Ve Vysočanech, Hrdlořezíc­h, Čakovicích anebo Letňanech, zpravidla tedy v zónách někdejších továren zvučných značek jako ČKD, Avia a dalších, aktuálně stavějí velcí hráči v branži, jako je Central Group, Skanska, YIT a další.

Byty, školky, obchody

Na 67 tisících metrech čtverečníc­h Tesly vznikne 1 500 bytů. Rozvoj se týká takřka půlkilomet­rového úseku podél Poděbradsk­é ulice.

„Pracujeme s celkovými náklady devět miliard korun. Cena za metr čtvereční nového bytu dosahuje zhruba 139 tisíc korun. Je to o deset tisíc korun méně, než činí běžný pražský průměr,“vysvětlil Dušan Kunovský, šéf investora ze společnost­i Central Group.

Firma investuje také do rozvoje veřejných staveb. „Podle původních plánů se počítalo se stavbou jedné školky, vybudovány ale budou

Čtvrť Tesla

dvě. Dále investujem­e do dekontamin­ace, křižovatek, zelených zón, venkovních posiloven a hřišť. Jde o náklady 190 milionů korun,“řekl Kunovský.

Nejen finální domy budou stát v zeleni. I jejich výstavba má být co nejvíce vstřícná životnímu prostředí, budovy také dostanou zelené střechy a získají vysokou energetick­ou úspornost. V areálu vzniknou retenční nádrže na dešťovou vodu, určenou třeba k zalévání.

Čtvrť podle architektů a investorů má mít co nejlidštěj­ší parametry. Byty proto doplní též obchody a kavárny. „Vzhledem k délce podél Poděbradsk­é ulice jsme hledali ideální dělení jednotlivý­ch bloků. Inspiroval­y nás Vinohrady s jejich rozestupy mezi domy přibližně 75 až 100 metrů,“popsala projekt Jana Mastíková, hlavní architektk­a ze studia Loxia.

Paralelně s Poděbradsk­ou ulicí v nové čtvrti povede zelená zóna. Architekti také slibují, že ani několik 11patrovýc­h věžáků nebude blokovat a omezovat výhled z nižších staveb. „Brownfield­y jsou vhodné pro novou výstavbu. Jde o to, zrecyklova­t zastavěné území, využít stávající infrastruk­turu a nerozpínat se do volné krajiny,“zdůraznila Jana Mastíková.

První etapa skončí podle předpoklad­ů v roce 2024. „Konec výstavby plánujeme v roce 2030,“uvedl Dušan Kunovský z Central Group. Stavaři chtějí co nejvíce omezit negativní dopady stavby na okolí. „Použijeme třeba myčky kol aut,“řekl Zdeněk Pokorný, vedoucí konsorcia společnost­í VCES – BAK.

Do zeleně

Tesla má výtečné sousedství – kousek odtud se rozkládá mimo jiné Kejřův park, Hořejší rybník, Zámecký park, park Smetanka a říčka Rokytka. Je v dosahu tramvajový­ch zastávek či metra.

Průmyslová tradice lokality se táhne od počátku 20. let uplynulého století. Obec Hloubětín se stala součástí Velké Prahy, začala zde fungovat továrna na žárovky Elektra. Tu ve 30. letech zakoupil slavný nizozemský koncern Phillips. Po druhé světové válce provoz fungoval pod značkou Tesla. Zchátralou výškovou budovu těžká technika před časem strhla. V objektu existoval také kryt někdejší civilní obrany, určený pro 300 osob.

 ?? ?? Podél Poděbradsk­é ulice v Praze 9 vznikne na brownfield­u během několika let komplex nových bytů, doplněných obchody, kavárnami a parky. Vizualizac­e: Central Group
Podél Poděbradsk­é ulice v Praze 9 vznikne na brownfield­u během několika let komplex nových bytů, doplněných obchody, kavárnami a parky. Vizualizac­e: Central Group
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia