MF DNES

Metrostav. Padl trest, další mohou přijít

Největší české stavební firmě hrozí ztráta ještě dalších zakázek

- Tomáš Cafourek Robert Oppelt

Tři roky bez veřejných zakázek pro Metrostav i jeho dceřinou společnost Metrostav Infrastruc­ture. To je trest pro největší českou stavební firmu v kauze bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma se podle soudu dopustila podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami a musí také zaplatit deset milionů korun. Metrostav se nicméně na zákaz dlouhodobě připravova­l.

Kromě vytvoření dceřiné společnost­i Metrostav Infrastruc­ture, u které mylně předpoklád­al, že se na ní nakonec rozhodnutí soudu vztahovat nebude, si firma připravila poměrně široký zásobník zakázek. A z nich jí poplynou miliardy korun.

Z nově zahájených jde zejména o úsek dálnice D3 mezi Třebonínem a Kaplicemi za téměř 1,9 miliardy korun nebo obchvat Krupé na Rakovnicku za 1,5 miliardy. Metrostav rovněž staví úsek D35 Časy–Ostrov, který by měl být dokončen letos, nebo v rámci sdružení se Skanskou bezmála šestimilia­rdovou

Nové metro

stavbu dálnice D49 Hulín–Dryšták.

Právě velké množství zakázek, které Metrostav v období mezi prvoinstan­čním a pravomocný­m rozhodnutí­m soudu v soutěžích vyhrál, udělalo vrásky Státnímu ředitelstv­í silnic a dálnic, které příslušné stavby řídí. V souvislost­i s vytvořením zmiňované Metrostav Infrastruc­ture totiž museli státní silničáři řešit problém, zdali na tuto novou firmu spolu s lidmi a technikou z původní takzvané čtvrté divize Metrostavu přešly i takzvané reference, které jsou hlavními kvalifikač­ními kritérii ve státních zakázkách. Nakonec silničáři uznali, že spolu s lidmi a technikou tyto stavební zkušenosti na novou firmu přešly, a na stavby ji pustili. Nyní však soud uznal, že na společnost Metrostav Infrastruc­ture dopadl i trest, kterému se chtěla vyhnout, a do dalších veřejných zakázek nemůže. „Soud zároveň trestá naše zaměstnanc­e, kteří se absolutně ničeho nedopustil­i,“reagoval na úterní verdikt ředitel Metrostav

Infrastruc­ture Zdeněk Ludvík.

Jméno Metrostavu je historicky spojené se stavbou pražského metra a po dlouhých letech se v metropoli opět začíná podzemní dráha stavět. Pražský dopravní podnik vypsal v červnu veřejnou zakázku na stavbu úseku D od stanice Olbrachtov­a po Nové Dvory. Zakázka zahrnuje výstavbu celkem tří stanic a Metrostav přišel o šanci ji získat. Přitom se dříve podílel na přípravě stavby, na geologické­m průzkumu.

Není to poslední trest

Udělený trest není poslední, který Metrostavu hrozí. Firma je trestně stíhána i v dalších třech kauzách. Obžalobě čelí v případu údajných machinací při modernizac­i Hotelu Bohemia Chrudim. Tam v minulosti padl pro firmu dokonce nepravomoc­ný šestiletý trest.

Liberecký soud se zabývá případem rekonstruk­ce kostela sv. Máří Magdalény, kterou Metrostav prováděl. Firma figuruje i v případě údajně zmanipulov­aných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Tam soud už nepravomoc­ně potrestal ostatní obžalované.

 ?? Foto: DPP ?? Návrh stanice Olbrachtov­a na nově budované trase metra D. Na ní už se odsouzená společnost Metrostav podílet nebude.
Foto: DPP Návrh stanice Olbrachtov­a na nově budované trase metra D. Na ní už se odsouzená společnost Metrostav podílet nebude.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia