MF DNES

Je Gazdík správňák a Rakušan ťululum?

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

Okauze okolo hnutí STAN, Petra Hlubučka a podnikatel­e Michala Redla toho už bylo napsáno mnoho. A nejspíš ještě bude. Nemá tedy asi smysl popisovat další a další detaily. Za těch osm dní se však ustálilo několik tezí, které aktéři dokola opakují a část lidí je ráda přejímá. Pojďme si je projít.

Správňák Gazdík: „Oceňuji jeho krok a beru ho jako výraz změny politické kultury (…) Petr Gazdík není ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na něž jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“reagoval na nedělní demisi ministra školství premiér Petr Fiala. Ne, skutečně nešlo o žádný „výraz změny politické kultury“. Gazdík po propuknutí kauzy svoje kontakty s Redlem bagatelizo­val, lhal o nich. Pravdu neříkal dokonce ani poté, co začaly unikat materiály od policie svědčící třeba o jejich dovolené v Alpách. S Redlem udržoval kontakty minimálně od roku 2012, to už si volali přes zašifrovan­é telefony. I o tom Gazdík lhal, v roce 2014 třeba tvrdil, že už ho nepoužívá asi dva roky. Nic jiného mu tedy nezbývalo. Takto si alespoň „čestně“udržel poslanecko­u funkci.

Pražská kauza: „Vysvětlil jsem kolegům postup hnutí STAN, který následuje po této pražské komunální kauze,“uvedl po schůzce s lídry koalice předseda Vít Rakušan. Vážně se ale nejedná o pražskou komunální kauzu. Bývalý spolupraco­vník mafiána Radovana Krejčíře Redl je totiž podnikatel­em ze Zlína, kde Gazdík se Stanislave­m Polčákem celostátní hnutí STAN před rokem 2010 zakládali. Michal Redl byl spolu s otcem Petrem Redlem od počátku u toho. O angažmá dnes obviněného Michala Redla v personální­ch otázkách STAN se psalo už v roce 2012. A v průběhu dalších let ještě několikrát. Těžko se lze tedy tvářit, že se vše zrodilo v Praze v poslední době.

Rakušan nic, on muzikant: Je možné, že Vít Rakušan o ničem z toho celé ty roky nevěděl. Pak by ovšem musel být mimořádné ťululum, které vůbec nemá šajn nejen o tom, co se děje v jeho hnutí, ale i mezi jeho místopředs­edy. O podivných kyperských transakcíc­h zesnulého Věslava Michalika totiž dlouho také netušil, stejně jako prý o chystané americké stáži Jana Farského. Tedy aspoň to poté říkal.

Spravedliv­á Hanka: Hana Kordová Marvanová na Hlubučka a spol. upozorňova­la letos v březnu dopisem, v němž oznamovala svůj konec ve STAN. S tím, že Rakušanovi o věcech říkala „před rokem a půl“. Ani v březnovém dopise však není nic konkrétníh­o. Politická turistka Marvanová dnes říká, že nic takového nikdy ani neměla, proto nemohla jít na policii. Pravdou také je, že na odchodu ze STAN byla trochu z jiných důvodů. V pražském STAN už nebyla vůle, aby po volbách na magistrátu pokračoval­a. Pokusili se ji tedy „uklidit“coby kandidátku do Senátu v Praze 11 s tím, že by nefigurova­la na kandidátní listině na magistrát. Marvanová prý nejprve souhlasila, ale pak si to rozmyslela s tím, že chce kandidovat i na magistrát. Jelikož nebyl zájem, sepsala dopis Rakušanovi a dohodla si obojí s představit­eli ODS v rámci koalice SPOLU.

Padni komu padni: Rakušan zůstává ministrem vnitra. Koaliční lídři tvrdí, že ke změně není důvod, šéf STAN prý garantuje přístup „padni komu padni“. Rakušan pár dní před vypuknutím kauzy oznámil reorganiza­ci policejníh­o útvaru NCOZ. Jakkoli se o tom mluví už nejméně tři roky, opravdu může nyní razantní změna útvaru probíhat pod ministrem vnitra, ačkoli NCOZ vyšetřuje lidi spojené s jeho hnutím? Když to bude Rakušan s policejním prezidente­m probírat a ladit detaily, skutečně nastane trapné ticho, až dojde na řešení „té kauzy“? Tomu přece nemůže věřit vůbec nikdo…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia