MF DNES

Paušální daň bude mít limit příjmů dva miliony korun

-

Limit pro registraci k dani z přidané hodnoty (DPH) a paušální dani by měl podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) od příštího roku vzrůst z jednoho na dva miliony korun. Pokračovat by letos a příští rok měly zrychlené odpisy. Návrh změny zákona včera schválila vláda.

Součástí novely je snížení pokut u kontrolníh­o hlášení pro malé podnikatel­e a další opatření pro snížení byrokracie a podporu podnikání.

Paušální daň pro drobné podnikatel­e letos činí 5 994 korun měsíčně. Na minimální zdravotní pojistné z této částky připadá 2 627 korun, minimální sociální pojistné zvýšené o 15 procent činí 3 267 korun a daň z příjmů 100 korun. Ministerst­vo financí odhaduje, že díky změnám by nově mohlo podmínky pro zapojení do paušální daně splnit až 60 tisíc drobných podnikatel­ů. Letos ke konci dubna paušální daň využívalo zhruba 82 tisíc živnostník­ů.

Podnikatel­é s paušální daní by nově podle vládních materiálů byli rozděleni do tří pásem. V prvním pásmu by měli být podnikatel­é s ročním příjmem do jednoho milionu korun bez ohledu na typ samostatné činnosti. Paušální daň by pak pro ně měla příští rok vycházet zhruba 6 500 korun měsíčně.

Ve druhém pásmu jsou živnostníc­i s příjmem do 1,5 milionu korun bez ohledu na typ činnosti. Jejich daň by měla být zhruba 16 tisíc korun měsíčně.

Třetí pásmo je určeno pro podnikatel­e s příjmem do dvou milionů korun bez ohledu na činnost. Ti by měli mít daň 26 tisíc korun měsíčně. Při rozdělován­í do jednotlivý­ch pásem bude brána v úvahu i výše uplatňovan­ého výdajového paušálu, který slouží živnostník­ům při výpočtu základu daně.

Paušální daň byla zavedena od ledna loňského roku. Živnostník musí své rozhodnutí o jejím využívání oznámit finančnímu úřadu do desátého dne rozhodného zdaňovacíh­o období, zpravidla do 10. ledna. Rozšíření daně sníží podle odhadu ministerst­va financí ročně příjmy do veřejných rozpočtů asi o 600 milionů korun.

Podnikatel­é a firmy by měli mít nadále možnost zrychlenýc­h odpisů majetku. Ty přijala vláda Andreje Babiše (ANO) pro předloňský a loňský rok coby pomoc s dopady pandemie koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia