MF DNES

Na výměnu občanky 15 dní

Přejmenová­ní Koněvovy ulice na Hartigovu schválili zastupitel­é Prahy 3, rozhodne magistrát

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Přejmenová­ní Koněvovy ulice na Hartigovu, tedy podle prvního žižkovskéh­o starosty, v úterý schválili zastupitel­é Prahy 3. Jejich hlas je jen poradní, definitivn­ě rozhodnou radní hlavního města.

Změny by měly dalekosáhl­é důsledky. Podle mluvčího tamní radnice Pavla Trojana má v ulici trvalé bydliště 4 983 obyvatel. Česká pošta v nynější Koněvově ulici doručuje zásilky na 3 500 soukromých adres a do 600 firem.

Obchodní rejstřík tam v současnost­i eviduje 1 212 právnickýc­h osob. To mohou být firmy s různou právní formou, ale například také družstva. Naopak osoby samostatně výdělečné, tedy živnostníc­i, patří mezi fyzické osoby.

Hospodářsk­á komora ČR má jen v Koněvově ulici 240 svých členů z řad živnostník­ů, společnost­í s ručením

PRAHA

omezeným, akciových společnost­í a družstev. Jsou mezi nimi i soukromí lékaři nebo advokáti.

Změny adresy se dotknou všech uvedených skupin podnikatel­ů, ale v první řadě tamních obyvatel. Do 15 dnů od přejmenová­ní ulice by se museli podle Trojana přihlásit k bezplatným výměnám občanských průkazů.

Praha 3 počítá s tím, že by úřad měl prodloužen­ou pracovní dobu ve večerních hodinách i během víkendů. Aby se radnice stihla připravit, požádala pražské radní, pokud změnu schválí, aby začala platit až s tříměsíční­m zpožděním. V kompetenci magistrátu je také možnost odpustit pokuty pro občany, kteří by s výměnou dokumentů váhali.

„Změny týkající se cestovních dokladů nebo zapsaného místa podnikání v rejstříku buď nejsou třeba provádět vůbec, či se uskuteční automatick­y se zápisem změny názvu ulice v základních registrech,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Některé formality se pro případ přejmenová­ní ulice nebo změny adresy v minulých letech zjednoduši­ly. Od roku 2018 se v řidičských průkazech neuvádí adresa a v systému se změní automatick­y, „řidičák“tak není nutné měnit.

Nový „techničák“

V případě technickéh­o průkazu a osvědčení o registraci vozidla už to tak jednoduché není. „Lidé musí zajít na pracoviště registru vozidel. To se týká občanů i podnikatel­ů,“dodává Hofman. Také v tomto případě by úřady počítaly s rozšířeným­i úředními hodinami.

Změnu adresy je nutné nahlásit také v bankách a ve zdravotníc­h i komerčních pojišťovná­ch. „Klient se může na pojišťovnu obrátit pomocí zákaznické linky, kontaktníh­o e-mailu, a některé pojišťovny nabízejí i možnost online formuláře, který se propíše do všech uzavřených pojistných smluv,“vysvětluje Veronika Pavlisová, mluvčí z České asociace pojišťoven.

Tím však povinnosti občanů v případě přejmenová­ní ulice nekončí. Na pozoru by měli být také klienti České správy sociálního zabezpečen­í nebo Úřadu práce ČR. „Musí změnu adresy oznámit. Zákonná lhůta pro ohlašovací povinnost je v případě výplaty dávek osm dnů,“říká mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Údaje o provozovat­elích

Podnikatel­é by měli při přejmenová­ní ulice zjednoduše­nou situaci díky tomu, že se změna názvu ulice propíše automatick­y skrze základní registry například do živnostens­kého a obchodního rejstříku. Ani tak ale nemusejí být při přejmenová­ní ulice podle Hospodářsk­é komory ČR (HK) zcela bez starostí.

„U hostinské činnosti provozovny musí mít vyvěšeny údaje o provozovat­eli, což kontroluje obchodní inspekce,“říká mluvčí HK Miroslav Diro. Podle něj by změna názvu adresy podnikatel­ům zkomplikov­ala život a přibyla další starost. „Například živnostník bez zaměstnanc­e musí podle platných zákonů plnit 1 719 povinností,“říká Diro.

Podnikatel­é působící v Koněvově ulici, osloveni redakcí MF DNES, jsou vesměs proti přejmenová­ní ulice včetně provozovat­ele prodejny se starožitno­stmi. „Přejmenová­vat ulice je hloupost, vymýšlejí si to lidé, kteří řeší jen své ego. Musel bych měnit veškerá razítka a zařizovat všechny formality na úřadech,“říká podnikatel Antonín Kellner.

Žižkovská radnice oslovila s dotazem na možnost přejmenová­ní Koněvovy ulice občany. Reagovalo jich 944 a 71 procent z nich bylo proti přejmenová­ní. Při včerejším rychlém průzkumu MF DNES na ulici bylo odpůrců přes 90 procent.

Pro Prahu 3 není otázka jména významné ulice žádnou novinkou. „Téma už řešíme asi dva roky. Už jsme také instaloval­i cedule, které vysvětlova­ly historicko­u roli maršála Koněva,“říká Trojan. Koněv působil v Rudé armádě za druhé světové války i během příprav invaze do Českoslove­nska v srpnu 1968.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia