MF DNES

První rok Městské nájemní agentury

Celkem 36 bytů ve správě, ale víc než třetina prázdných

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Trh s nemovitost­mi prochází výraznou proměnou. Lidé se z pořadníků na koupi nového bytu přesunuli na čekací listinu na pronájem. Čekání přitom může být i velmi dlouhé, jelikož v hlavním městě je současně k dispozici jen asi třetina nájemních bytů oproti loňskému roku, přibližně pět tisíc.

Doba je navíc vzhledem k válce, inflaci či energetick­é krizi velmi nejistá, a proto si každý vlastník bytu dvakrát rozmyslí, komu byt pronajme. Zejména s ohledem na záruky, že od nájemníka vždy a včas dostane zaplaceno. Bohužel tímto sítem často propadávaj­í především senioři, samoživite­lky nebo studenti.

Právě tato skupina Pražanů má už přesně rok možnost nechat hlavní město skrze jeho Městskou nájemní agenturu (MNA), aby se za ně v tomto směru zaručila a zároveň zprostředk­ovala sjednání nájmu mezi nájemníky a soukromými vlastníky bytů.

Přes sto nabídnutýc­h bytů

„Městská nájemní agentura prokázala, že i lidé v bytové nouzi mohou bydlet standardně, když jim odstraníme hlavní překážky. MNA má potenciál stát se systémovým nástrojem podpory bydlení v Praze a do budoucna pomoci vyřešit nedostupno­st bydlení v Praze,“míní Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP).

Za rok svého fungování MNA dopomohla k novému bydlení 23 domácnoste­m, přičemž ale ve správě jich má momentálně 36. Z toho například čtyři byty jsou zabydlené seniory a pět bytů obývají samoživite­lé či samoživite­lky s dětmi.

Vlastníci bytů jich nabídli celkem 109. Mezi důvody, proč MNA některé byty odmítla, patří zejména nevyhovují­cí stav bytu nebo přílišná koncentrac­e sociálního bydlení v dané lokalitě.

Město tak prozatím plní plán, ve kterém si stanovilo spravovat takto do dvou let 50 bytů. „Vloni schválené Strategii rozvoje bydlení v hl. m. Praze jsme se zavázali, že do roku 2030 budeme přes MNA spravovat až 500 bytů,“říká radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) s tím, že se chystá na jednání městské rady předložit návrh na prodloužen­í projektu na další tři roky s cílem mít pod křídly MNA do roku 2025 celkem 250 bytů.

Pro vlastníky bytů je projekt bezpochyby výhodný. Mají již zmiňovanou záruku, a navíc se v podstatě nemusí o nic víc starat. Prázdný byt, který má MNA ve správě, ale znamená finanční zátěž pro magistrát. „Agentura majitelům bytů nabízí stálý příjem nehledě na to, zda je byt obsazený nájemníkem, a funguje tak jako zprostředk­ovatel i ručitel,“vysvětluje Zábranský. To se ukazuje už nyní jako ošemetné, protože podobně jako v případě městských bytů je i část bytů ve správě MNA prázdných, konkrétně 13 z 36. Důvodem je podle vedoucí MNA Kristýny Andrlové fakt, že spolu se zprostředk­ováním bydlení jsou potřeba i další sociální služby, které ale v případě Prahy často narážejí na své kapacitní limity. Tento mechanismu­s už při vzniku MNA kritizoval­a opoziční zastupitel­ka Alexandra Udženija (ODS). „To, co mi vadí nejvíce, je, že si město pronajme od soukromého majitele byt, pak ho pronajme sociálně potřebnému, a pokud ten nebude platit nájem, tak město za neplatiče nájem zaplatí. Takže Pražané ze svých daní budou platit někomu nájemné,“uvedla tehdy.

Kritizován­a byla například i výše nájemného. Byť je projekt určen pro seniory či samoživite­lky, činila při založení MNA horní hranice pro cenu za metr čtvereční 220 korun. Podle Zábranskéh­o, se ale tuto hranici podařilo udržet i nyní po zhoršení bytové krize. Projekt tedy díky tomu získává čím dál víc sociálnějš­í charakter.

Síť ochrany před bezdomovec­tvím

Podle Šimáčka jsou byty pronajíman­é MNA jedním z prvků celé záchranné sítě před bezdomovec­tvím. Do ní lze počítat například také sociální byty, které nízkopříjm­ovým domácnoste­m nabízí magistrát i městské části nebo nově vznikající městské ubytovny. Ty by teď v červenci měly nahradit humanitárn­í hostely, které v Praze fungovaly poslední dva roky.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Zprostředk­ovatel i ručitel Městská nájemní agentura po roce svého fungování spravuje 36 bytů. Do roku 2030 by ale vedení města chtělo takto operovat s pěti stovkami bytů.
Foto: archiv MAFRA Zprostředk­ovatel i ručitel Městská nájemní agentura po roce svého fungování spravuje 36 bytů. Do roku 2030 by ale vedení města chtělo takto operovat s pěti stovkami bytů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia