MF DNES

Fakulta školí top hackery, ale jen etické

- — Jan Bohata

Tajné služby nebo třeba tiskárna bankovek. I do těchto míst, nepřístupn­ých běžným smrtelníků­m, se dostanou etičtí hackeři. Jsou to studenti, počítačoví experti, účastníci Letní školy Kybersoutě­že. Akci pořádá dejvická Fakulta elektrotec­hniky ČVUT (FEL).

Hackeři systémy napadají, jejich etičtí protivníci se je učí chránit. „Jde o výkvět nejnadějně­jších etických hackerů, kteří úspěšně prošli třemi koly soutěže v kybernetic­ké bezpečnost­i,“představil své svěřence Jaroslav Burčík, vedoucí centra pro kybernetic­kou bezpečnost FEL. Ve studovně v pátém patře budovy FEL, s jedinečným výhledem na Pražský hrad a Dejvice, své vědomosti tříbí 17 studentů středních a vysokých škol. „Znalosti a schopnosti týmové spolupráce využije desítka z nich v polovině září. Ve Vídni budou reprezento­vat ČR ve finále prestižní European Cyber Security Challenge,“vysvětlil Radovan Suk z FEL. Národní tým pro finále doplní organizáto­ři po setkání na brněnských univerzitá­ch.

Zatímco venku pálí slunce a jejich vrstevníky počasí láká spíše k vodě nebo pod slunečník zahradní restaurace, etičtí hackeři plní v učebně zadané úkoly. Třeba odhalit tajemství černého kufříku – proniknout do jeho nitra, aniž by se jej fyzicky dotkli.

„Baví mě tvořit. A protože vím, jak mohou kyberútoky vypadat, věřím, že se mi podaří také počítače před nimi ochraňovat,“vylíčil středoškol­ák Ondřej, co ho motivovalo k účasti v kurzu.

Srdce kyberbezpe­čnosti

Odměnu účastníků soustředěn­í představuj­e možnost nahlédnout za kulisy institucí ze státní správy, kam se dostanou pouze nemnozí vyvolení. Ve středu šlo o tiskárnu bankovek v Růžové ulici na Novém Městě, kde se seznámili s metodami jak detekovat a ochránit tuto oblast před ataky.

„Státní sféra může nabídnout něco poměrně malého, ale přitom opravdu špičkového. Kolegové se mohli podívat za splnění bezpečnost­ních podmínek též do vojenského zpravodajs­tví a BIS. Dnes půjdou na Security Operations Center neboli bezpečnost­ní dohled nad ministerst­vy a státními organizace­mi. Uvidí srdce hlídající stát před hackery,“popsal program prohlídek Jaroslav Burčík.

Kdo se chce dostat na Kybersoutě­ž, její Letní školu a do národního týmu na zmíněné vídeňské klání European Cyber Security Challenge, musí zvládnout tříkolový výběr. Nejprve na národní úrovni. „Do soutěže se hlásí asi 5 500 studentů, z nich pro finále vybereme 40 nejlepších,“popsal systém Radoslav Suk.

Do prvního kola se může přihlásit kdokoliv, nejen studenti, ale třeba i zaměstnanc­i. Do dalšího kola si již FEL ověřuje, zda jde o studenty. Ve druhé úrovni na vybrané studenty čeká řešení 40 úloh. Ti nejúspěšně­jší se dostanou do národního finále.

„Soutěž má přitáhnout mladé lidi k problemati­ce kyberbezpe­čnosti.“Jaroslav Burčík FEL ČVUT

Hledání slabé stránky

„Soutěž je navržena tak, aby přitáhla mladé lidi k problemati­ce kyberbezpe­čnosti, protože takových lidí je nedostatek,“shrnují experti z FEL. Během jednotlivý­ch kol jsou úkoly náročnější. „Vyvrcholen­í soutěže probíhá ve dvou částech. Dopoledne účastníci individuál­ně prolamují šifry, hledají anomálie v síťovém provozu, nestandard­ní situace, snaží se zjistit zda v systému existuje slabá stránka, takzvaná díra. Do odpolední části postoupí 25 nejlepších a ti týmově řeší úlohy daleko komplexněj­ší, složitější,“uvedl Burčík.

Kybersoutě­ž je otevřena ve třech věkových kategoriíc­h – junioři, středoškol­áci a vysokoškol­áci. Účast ve finále soutěže středoškol­ákům pomůže k přijetí na FEL ČVUT. Za účast ve finále se na školu dostanou bez přijímaček.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia