MF DNES

Dostupné bydlení

-

Dům, který dnes postavíme, si již velkou část energie vyrobí sám. Jsme velmi blízko situaci, kdy si všechny nové domy budou vyrábět 100 % své energie.

Celý život usiluji o lepší dostupnost kvalitního bydlení. Dobré bydlení je klíč ke spokojeněj­ším životům. Čím spokojeněj­ší jsou v zemi jednotlivc­i, tím spokojeněj­ší je nakonec celá země, říká David Mencl generální ředitel Ekonomický­ch staveb a aktuálně také úspěšný autor podcastu o bydlení. Proč se ředitel velké společnost­i stane autorem úspěšného podcastu?

Protože ředitel velké společnost­i má za 30 let opravdu hodně zkušeností. A protože věří, že se lidé se znalostí o ni mají umět rozdělit, protože na principu sdílení znalostí stojí rozvoj naší civilizace. Dlouho proto píši svůj blog (davidmencl.cz), kde publikuji rady, jak si dům postavit lépe. Na pozadí blogu vznikla poradna, kde mi o radu každý den napíše mnoho lidí, které vůbec neznám. A z poradny už to byl jen krok od toho, abych dostal nabídku vytvořit společně s kolegy podcast. No a protože se snažíme každý díl napěchovat cennými znalostmi a protože mohu využívat ten obrovský přesah své profese, stal se podcast populárním místem.

Aktuálně mnoho lidí trápí vysoké ceny energií. Jsou nové domy řešením?

Předně je nutno říct, že ceny energií budou klesat. Vysvětlova­li jsme to v posledním díle podcastu. Na burze se na rok 2023 obchodují energie za ceny třetinové, nežli se obchodoval­y na rok 2022. Když přežijeme pár měsíců, dočkáme se obratu cen energií. A ano, nové domy jsou jistě odpovědí na vysoké ceny energií. Dům, který dnes postavíme, si již velkou část energie vyrobí sám. Jsme velmi blízko situaci, kdy si všechny nové domy budou vyrábět 100 % své energie. Již dnes umíme a stavíme domy, které nejsou vůbec připojené na distribučn­í soustavy. Domy, které na složenky za energie schránku nepotřebuj­í. Na mém blogu i v podcastu jsme se nezávislým domům věnovali detailně.

Je však bydlení ve vlastním domě ještě pro střední třídu dostupné?

Je dostupné a pořád překvapivě snadno. Abychom v Ekonomický­ch stavbách mladé rodině koupili pozemek a postavili dům 4+1, stačí jí měsíční příjem 50 000 Kč. To jsou dva nástupní platy prodavačky. Opravdu si tak v Česku postaví dům i dva lidé dělnické profese. To je třeba ve Španělsku, Francii, ale i Německu výjimečné, ne-li nemožné. Představme si to na konkrétníc­h příkladech. Pozemek za 2 000 000 Kč a na něm dům 4+1. Vše řešené se 100% financován­ím a splatností do 30 let bude znamenat splátku 25 000 korun měsíčně. Nebo drahý pozemek za 4 miliony korun a dům se dvěma bytovými jednotkami pro bydlení dvou rodin za 45 000 Kč měsíčně. Každý ze čtyř dospělých lidí pravděpodo­bně ze své výplaty dokáže 11 000 Kč zaplatit.

Mnoho lidí se bojí utvářet dlouhé závazky v nejisté době.

To je pochopitel­né. Zároveň nevím, jaká doba byla absolutně jistá. A bohužel i nájem je závazek. Potřebuji pro svoji rodinu zajistit bydlení a i nutnost každý měsíc zaplatit nájem je závazek, který mne stresuje. Pokud je nájem velmi podobný splátce hypotéky, pak je splácení svého majetku mnohem bezpečnějš­í nežli placení nájmu.

Ceny nemovitost­í stále rostou. Mladá rodina, které jsem před pěti roky postavil dům za pět milionů, má dnes zůstatek dluhu v bance 4,5 milionu. Zároveň se však hodnota jejich domu zvýšila na deset milionů. Během uplynulých pěti let tedy na růstu hodnoty svého majetku každým rokem vydělali milion. Pokud by za stejné peníze platili nájem, tak z těchto 5 milionů nemají nic. V Ekonomický­ch stavbách si obavu a rizika rodin uvědomujem­e. Proto také všechny své klienty chráníme programem Vrácení domu. Každý, kdo by se dostal do problémů, může svůj dům vrátit. Vypořádáme hypotéku a vrátíme klientům jejich zaplacené splátky. Jinými slovy, klienti v takovém případě bydleli celou dobu zadarmo. Jen za energie. Zkuste bydlet deset let v nájmu a pak říci, že chcete své zaplacené nájmy zpět. To je rozdíl mezi hypotékou a nájmem.

Dobře, chci dům. Díky možnosti dům vrátit se nebojím změn v budoucnost­i. Ale nemám dům kde postavit. Pozemky nejsou.

Pozemky jsou. Jenom dá mnohem více práce správný pozemek najít. V Ekonomkách však pro své klienty kupujeme padesát pozemků každý měsíc. Zajímavé také může být podívat se po takzvaných alternativ­ních pozemcích. To jsou pozemky, které mají nějakou podstatnou vadu, kterou lze vyřešit, a které jsou pro tuto vadu levnější. V podcastu Šťastný dům lze najít díl k alternativ­ním pozemkům a jak na ně.

 ?? ?? Dům Miluška Klasický dům o dispozici 4+1. Včetně pozemku, v ceně 2 000 000 Kč vychází měsíční splátka na 25 000 Kč.
Dům Miluška Klasický dům o dispozici 4+1. Včetně pozemku, v ceně 2 000 000 Kč vychází měsíční splátka na 25 000 Kč.
 ?? ?? Dům Motýl Moderní řešení vícegenera­čního domu o dispozici 6+2, s netradiční fasádou. S pozemkem, v ceně 4 000 000 Kč, je měsíční splátka 45 000 Kč.
Dům Motýl Moderní řešení vícegenera­čního domu o dispozici 6+2, s netradiční fasádou. S pozemkem, v ceně 4 000 000 Kč, je měsíční splátka 45 000 Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia