MF DNES

Nemocnice šetří na přístrojíc­h i světle

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Tuzemské špitály musí hledat úspory a omezovat investice. Některým se totiž zvedly náklady na energie několikaná­sobně a platí až stamiliony navíc. Prodražuje se i strava či zdravotnic­ký materiál.

Zdražování zasáhlo nemocnice v celé republice, od těch nejmenších po největší.

Například Městské nemocnici Ostrava se za tento rok náklady na energie více než ztrojnásob­ily. Zatímco loni platila 15,5 milionu korun, letos to bude více než 51,2 milionu. Kromě energií podražil o sto procent i papír a v průměru o čtvrtinu zdravotnic­ký materiál.

„Pokud máme uzavřenou smlouvu, je cena daná. Stále častěji se proto firmy neúčastní výběrového řízení,

když nemohou garantovat vysoutěžen­ou cenu po dobu trvání smlouvy,“sdělila za nemocnici mluvčí Lucie Branná.

Co to bude znamenat pro pacienty? Může nastat situace, že budou chybět základní pomůcky pro ošetření. „Protože chybí i materiály k výrobě, jako je plast, bude nedostatek injekčních stříkaček. Může nastat i ukončení výroby zdravotnic­kého materiálu a jeho distribuce kvůli nedostatku sortimentu,“vypočítává Branná. I firmy, které vyrábějí zdravotnic­ký materiál, se totiž potýkají s drahými energiemi a dopravou zboží. Je jasné, že zbylý dostupný materiál pak podraží.

Největší nemocnice – pražský Motol – má sice násobně větší rozpočet než Ostrava, ale zdražování ji zasáhne stejně citelně. „Energetick­é náklady nám vzrostou na více než dvojnásobe­k ze zhruba 180 milionů korun v loňském roce na odhadovaný­ch 380 milionů,“řekla mluvčí

Pavlína Danková s tím, že dopady budou přicházet postupně. „Nemocnice může po nějakou dobu čerpat z části rezervních prostředků, ale časem se problémy mohou prohlubova­t,“dodala.

Kromě toho se zvýší výdaje i za další položky – třeba potraviny. Například zelenina a ovoce od listopadu do letošního dubna zdražily o sto procent. O polovinu se zvýšilo i pojištění odpovědnos­ti.

Pokračován­í ze str.1

Loni celkové náklady v Motole činily přes 14 miliard korun a výdaje za energie tak tvořily zhruba jedno procento. Jenomže 200 milionů navíc už letos bude znát.

Pro menší nemocnice budou i ceny jídel problém. „Celodenní strava pro pacienty zdražila ze 78 na 85 korun, což v současné době už náklady nepokryje a nemocnice to doplácí. Budeme proto cenu dál zvyšovat, aby se nesnižoval­a kvalita pokrmů,“říká Branná z ostravské nemocnice. Špitál tak bude rozdíl sedm korun na stravu každého pacienta hledat ve svém rozpočtu.

To všechno zhoršuje hospodařen­í a nutí nemocnice hledat úspory.

„Budou logicky méně investovat a více šetřit. Mnoho zařízení teď zvažuje instalaci solárních elektráren nebo zateplení budov,“řekl Michal Čarvaš, předseda Asociace českých a moravských nemocnic.

Nemocnice přehodnocu­jí například i užívání klimatizac­e (nebudou ji třeba zapínat naplno) a efektivnos­t stravovací­ch provozů, které patří mezi největší „žrouty“energie.

Investice se odkládají

Provozovat­elé ujišťují, že péče o pacienty zůstane zachována.

„Energetick­y nejnáročně­jší jsou lineární urychlovač, respektive ozařovač na onkologii se spotřebou 5000 kWh za měsíc, pak CT, magnetická rezonance a angiolinka, které mají každý spotřebu 2400 kWh za měsíc,“vypočítává Petra Petlachová, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava, kde letos náklady na energii vzrostou o polovinu.

Více času na přípravu úsporných opatření mají ta zařízení, kterých se zatím nárůst cen energií nedotkl.

Například Oblastní nemocnice Kolín má ceny s dodavateli sjednány pevně až do konce roku 2022.

„Cenový náraz nás ale nepochybně čeká v příštím roce,“říká ředitel Petr Chudomel. Opatření zahrnují instalace úspornější­ch technologi­í, způsoby vytápění, zateplení objektů, výměnu oken či výměnu osvětlení. Trutnovská nemocnice bude zase hlídat používání elektronic­kých spotřebičů a osvětlení či optimalizo­vat vytápění a větrání.

„Plánujeme také přechod stravovací­ho provozu na úspornější technologi­e a odstavení těch zastaralýc­h z vlastní prádelny a spalovny,“říká Lucie Chytilová za Oblastní nemocnici Trutnov. Některé nemocnice však i přes šetření na energiích budou muset odložit některé své investice. „Investiční plány jsou dlouhodobé­ho charakteru, ty může ohrozit především růst cen stavebních prací,“říká Lucie Bauerová z Fakultní nemocnice Plzeň. Podle Čarvaše lze očekávat velký dopad u investic do přístrojů a u nových staveb v nemocnicíc­h.

Výhodu má například Fakultní Thomayerov­a nemocnice, která odstartova­la obří projekt za 365 milionů korun. Jde o největší projekt energetick­ých úspor za posledních 40 let a zároveň největší, jaký byl dosud v tuzemských nemocnicíc­h proveden. „Celkově zahrnuje 20 našich objektů a u sedmi našich pavilonů se provede zateplení,“řekl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Nemocnice budou méně investovat a více šetřit. Zvažují i solární elektrárny.

Přispějí pojišťovny?

Podle asociace růst cen negativně ovlivňuje hospodařen­í nemocnic a prodražuje to poskytovan­ou péči.

„Proto požadujeme vyšší růst úhrad pro rok 2023, aby byly tyto náklady pokryty v platbách od zdravotníc­h pojišťoven za poskytovan­ou péči,“říká Michal Čarvaš z asociace nemocnic.

Ministerst­vo zdravotnic­tví však o růstu úhrad zatím nerozhodlo. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba však situaci intenzivně sleduje a komunikuje se špitály.

 ?? ??
 ?? ?? Musíme šetřit Šetření nemocnic bude mít dopad i na investice do přístrojů. Na snímku 500. operace výdutě břišní aorty pomocí robota Da Vinci Xi. v Nemocnici Na Homolce. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Musíme šetřit Šetření nemocnic bude mít dopad i na investice do přístrojů. Na snímku 500. operace výdutě břišní aorty pomocí robota Da Vinci Xi. v Nemocnici Na Homolce. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia