MF DNES

Putin se mýlí, západní svět válku přežije

-

Jednostran­ný světový řád podřízený Spojeným státům, které se cítí být vyslancem Boha na Zemi, skončil, prohlásil Vladimir Putin před nedávnem na ekonomické­m fóru v Petrohradu. Západní svět se prý otřásá v základech.

Ruský prezident má pravdu v tom, že svět je nestabilně­jší než na konci studené války, protože Spojeným státům vyrůstají silní konkurenti. Čína, Írán i další lokální mocnosti natahující ruce po kořisti. Tedy svém, jak jsou přesvědčen­i, právoplatn­ém podílu na světovládě. A činí tak i Rusko na Ukrajině.

Jenže vyzyvatelé „amerického vidění světa“se trochu přepočítal­i. Spojené státy, ač zadlužené až po uši, se odmítají vzdát místa šerifa, bez jehož souhlasu ostatní nesmí nic moc udělat. I proto Putina asi překvapilo, že USA a v řadě za nimi nakonec i Evropská unie zbraněmi podpořily Ukrajinu. Rusové si totiž neuvědomuj­í, jakou nechuť někde vyvolávají. Mnozí si pamatují ruské vojáky na svém území a už je tam znovu nechtějí. I proto Ukrajinci až na hranici sebeobětov­ání hájí Severodoně­ck.

Putinův výše zmíněný výrok také ukazuje na jistou nejistotu prezidenta, který se pořád dokola ujišťuje, že útokem na Ukrajinu udělal to nejlepší pro svou zemi. Vždyť ji přece ohrožovali agresoři. Většina Rusů zpracovaná propagando­u za ním stojí. Zbožné přání, že Západ brzy i kvůli Ukrajině „prohraje“, se mu však stále neplní.

Putin sází na to, že EU a Spojené státy nebudou chtít ekonomicky krvácet donekonečn­a. Že voličům v těchto zemích dojde trpělivost s rostoucí inflací, cenou benzinu a potravin.

Možná mu tato jeho velká hra vyjde a Evropská unie se začne s blížící zimou štěpit kvůli ceném tepla a energií. Bude stále větší tlak na politické vyjednáván­í. Tento konflikt totiž musí skončit dohodou, která nejspíš bude nenáviděna na obou stranách, i když Putin něco určitě získá.

Na druhou stranu se ruský prezident zcela přepočítal v tom, že končí americký řád ve světě. Američané už si sice při obhajobě svých zájmů nemohou dělat, co chtějí, ale když někdo bude zpochybňov­at jejich postavení jako Putin, dočká se odvety.

Tou jsou i americké raketové systémy HIMARS pro Ukrajinu. USA a obecně Západu totiž nejspíš došla trpělivost s brečícím Ruskem, které pořád šikanuje státy u svých hranic, ale když se mu někdo postaví, začne křičet „Faul!“a všechny přesvědčov­at, že ono to myslelo jinak. Vždyť přece od roku 1941 bojuje všude proti nacismu. Jen jaksi nedodá, že nacista je každý, kdo odmítá rozpínání Ruska.

Putinův výrok však mířil nejen na Rusy, které měl povzbudit, ale i na africké a asijské státy, z nichž některé vyrazily na Petrohrads­ké fórum prosit o peníze a obilí. Ty by si také většinou přály, aby se Putinova slova vyplnila. Západ často nesnášejí, protože ho jako Rusové považují za původ všech svých problémů. Zkrátka může za všechny jejich chyby.

Jenže úplného konce amerického uspořádání světa se v nejbližší době nedočkají. To dřív skončí prezident Vladimir Putin. Co pro to nejvíc svědčí? Čína, která Rusku slíbila nekonečné přátelství, potichu ze země stahuje firmy. Nechce si rozhádat Západ, se kterým je ekonomicky víc provázaná, ani obětovat svůj růst kvůli Putinovu dobrodružs­tví. Peking ví, že jeho doba přijde. Kdyby Rusové na Ukrajině vyhráli, možná by totéž zkusil na Tchaj-wanu, ale teď vyčkává.

A i Vladimir Putin nejspíš už ví, že si nevybral správnou dobu. On jen říká to, co musí, jako kdysi Adolf Hitler, když bájil o zázračných zbraních v době, kdy se spojenci blížili k Německu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia