MF DNES

„Opravte nám byt a můžete v něm žít“

V Praze je přes dva a půl tisíce prázdných městských bytů, zejména kvůli nevyhovují­címu stavu. Praha 8 proto rozjíždí projekt samooprav.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

KOBYLISY Jedním z řešení současné bytové krize by teoreticky mohly být městské byty, které vlastní magistrát a městské části. To by jich ale musely mít dost a musely by být způsobilé k bydlení, což mnohdy nejsou. Právě nevyhovují­cí stav či probíhajíc­í rekonstruk­ce jsou nejčastějš­í příčinou toho, že jsou volné byty prázdné.

Smlouva až na šest let

Praha 8, která podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) má neobsazený­ch městských bytů nejvíce a prázdný je zde skoro každý pátý byt, se rozhodla nechat opravu na budoucích nájemnícíc­h. Díky pilotnímu projektu samooprav nejenže si zlepší bilanci zaplněnost­i svých bytů, ale zároveň si za městskou část byt opraví sami nájemníci.

„Princip je jednoduchý, vítězný nájemce získá nájemní smlouvu za vysoutěžen­é nájemné na šest let v případě kompletní opravy, respektive čtyři roky v případě částečné opravy. Povinností je do předem určené doby byt opravit podle technické dokumentac­e, která je součástí výběrového řízení. Na průběh prací bude dohlížet náš technický dozor, který nakonec stvrdí, že opravy byly provedeny podle požadavků,“vysvětluje radní Prahy 8 Tomáš Slabihoude­k (TOP 09).

Osmá městská část prozatím takto uvolnila čtyři byty v domě v Taussigově ulici, o rozměrech od 23 do 27 metrů čtverečníc­h s dispozicí 1+0.

Dva z nich potřebují celkovou rekonstruk­ci, kterou projektant odhadl na 540 a 570 tisíc, zbylé dva si vystačí s částečnou opravou za 148 a 108 tisíc. Byty v lepším stavu si podle nabídky Prahy 8 vystačí s menšími zásahy, jako je nové lino, výměna vstupních dveří nebo nové zásuvky. Více vybydlené byty potřebují například kompletní výměnu vodovodu a kanalizace. Celkové ceny rekonstruk­cí jsou pouze odhad, jelikož radnici nezáleží na tom, zda rekonstruk­ci někdo udělá svépomocí nebo si na to zaplatí odborníky. Stačí, když bude provedena správně.

Bytu se bude moci ujmout ten, kdo v rámci soutěže nabídne nejvyšší nájem. Nabídka startuje na 150 korunách za metr čtvereční, a to bez záloh a energií. Pokud by tedy o větší z nabízených bytů projevil zájem jen jeden člověk a získal ho s minimálním možným nájemným, musel by měsíčně platit pouhé čtyři tisíce korun.

Projekt je podle Slabihoudk­a oboustrann­ě výhodný. „Lidé si byty sami opraví a mají pak jistotu nájmu v městském bytě na stanovenou dobu. Zároveň z pohledu naší městské části je to také ekonomicky výhodný způsob správy bytového fondu,“sděluje.

Po dokončení oprav získá nájemce plnou slevu z nájemného, a to na pět měsíců v případě celkové rekonstruk­ce a na tři měsíce po částečné. Pět měsíčních nájmů zdaleka nevyváží více než půl milionu za opravy, ale už dříve se v jiných městských částech ukázalo, že lidé rádi zaplatí za jistotu, kterou jim takový projekt nabízí v podobě nájemní smlouvy až na čtyři, respektive šest let.

Že je o takový projekt zájem, se ukázalo už v Praze 1, a to navíc ještě před bytovou krizí, jaká Prahu sužuje nyní. „Projekt se nám velmi osvědčil. Máme za sebou od roku 2020 už tři série. V současné době navíc připravuje­me dalších šest bytů, abychom je v tomto režimu nabídli,“říká radní Prahy 1 pro bytovou politiku Jan Votoček (TOP 09) s tím, že za poslední tři roky se takto pronajaly skoro tři desítky bytů.

Tisíce bytů čeká na opravu

V městských bytovém bytů, částí dva rukách fondu prázdnotou 400 městě každá z bytů, je a V toho 10 přibližně jich půl patří celém magistrátu. Prahy a přes bohužel z spravuje Praha sedm tisíce magistrátu čehož tři více hlavním a 30 2, tisíc tisíce. jejích městských tisíc zeje Praha Nejvíce a přibližně než to v nejen a měřítkách. navíc Problém zbytek když byt, Rekonstruk­ce potřeba ale je potřeba městským kompletně například v různých opravit vzniká, jsou celý částem. je vlastněnýc­h opravovací dům, tomu ve třeba kterém tempo Prahou v případě si se 7. podle nachází. Nejrychlej­ší 29 analýzy bytů Tak IPR podařilo bytů udržuje více počet než Praha zdvojnásob­it. rekonstruo­vaných 2. „Meziročně Nyní se je v průměru 150 bytů,“ročně říká opraveno mluvčí Prahy přibližně 2

bytové I přesto politice má opozice výhrady. k nastavené Podle zastupitel­ky (Piráti) Prahy trvá 2 Magdaleny příliš dlouho, Valdmanové i Andrea než „Od rok, se rekonstruk­ce než opravené Zoulová. ho pošlou byty do je byt aukce,“pronajmou. prázdný říká.

 ?? Foto: Tomáš Slabihoude­k ?? Udělej si sám Některé byty nabízené v rámci projektu samooprav Prahou 8 si vystačí i jen s drobnými opravami.
Foto: Tomáš Slabihoude­k Udělej si sám Některé byty nabízené v rámci projektu samooprav Prahou 8 si vystačí i jen s drobnými opravami.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia